Linkuri accesibilitate

Prevenirea și profilaxia gripei A


Interviu cu Oleg Beneș, directorul Centrului Național de Medicină Preventivă

Invitatul emisiunii este directorul centrului naţional de medicină preventivă, Oleg Beneş.

Europa Liberă: D-le Benes, sa intelegem ca acum Ministerul Sanatatii din Moldova dispune de suficiente medicamente pentru a-i trata pe cei care s-au imbolnavit sau se vor imbolnavi in urmatoarele cateva luni. Dar din reportajul colegei noastre reiese ca nu veti avea un volum suficient de vaccin. De ce?

Oleg Beneș: In primul rand, vaccin impotriva noului virus gripal la moment nu detine nici o tara. Din ceea ce cunoastem, da, producatorii lucreaza intens, sunt la diferite etape de realizare a acestora. Deci, de aceea este foarte greu sa mizezi pe un produs atunci cand el nu este inca disponibil pe piata. Sigur ca vacccinarea este luata in consideratie si imediat cand asemenea vaccinuri vor fi disponibile pe piata vor fi luate masuri pentru vaccinare.

Europa Liberă: Organizatia Mondiala a Sanatatii promite ca vaccinul va fi gata in cel mai scurt timp. Care sunt conditiile in care il va putea obtine Republica Moldova? Va avea parte de o transa gratuita, va trebui sa-l plateasca? Pentru ca, in consecinta, intrebarea ar fi care sunt conditiile in care va fi administrat acest vaccin oamenilor care vor avea cea mai mare nevoie de el – il vor putea primi gratuit, vor trebui sa-l plateasca?

Oleg Beneș: La fel ca si in situatia vaccinelor antivirale, pentru vaccinul nou sunt preconizate crearea rezervelor la nivel international pentru a asigura un acces echitabil tarilor la aceste produse. Este clar insa ca nu vor fi disponibile cantitati suficiente imediat. Ia timp ca sa se realizeze cantitati suficiente pentru a acoperi un numar mare al populatiei. De aceea, la prima etapa, noi totusi putem miza doar pe niste cantitati mai reduse din acest produs si, deci, nici nu se pune accentul de baza pe vaccinare. Insa sistemul de sanatate din tara are o experienta larga de aplicare a vaccinurilor, programul de imunizare din tara este destul de puternic, bine dotat, cu realizari de acoperire vaccinala inalta si in masura in care vaccinurile sunt disponibile de fapt nu este o problema tehnica receptionarea, distribuirea rapida si organizarea imunizarilor in masa.

Europa Liberă: D-le Benes, dar ce alte masuri de prevenire si profilaxie intreprinde acum Ministerul pentru a evita raspandirea unei epidemii de gripa porcina?

Oleg Beneș: De fapt, principalele activitati sunt elaborate in doua esaloane. In primul esalon, la etapa cand nu avem circulatie interna a virusului nou gripal, toate eforturile sunt indreptate spre depistarea precoce a importului si limitarea raspandirii cazurilor in jurul cazurilor raportate. Deci, pentru a evita raspandirea. Aceasta faza va dura probabil cateva luni din experienta altor tari. In masura in care infectia totusi, din cauza importurilor multiple, se va raspandi in tara, se va trece la masurile din esalonul doi – masuri de diminuare a consecintelor, masuri care se vor axa pe diminuarea acordare a asistentei medicale spre diminuarea consecintelor bolii.

Europa Liberă: Oamenii insisi, cum pot sa se protejeze – de ce trebuie sa se teama si de ce nu? Pentru ca, in constiinta celor mai multi, denumirea provoca si frica de porci, dar denumirea se pare ca nu are nimic in comun cu bietele animale.

Oleg Beneș: De la bun inceput masurile noastre se axeaza pe informarea populatiei, deoarece, tot pornind de la depistarea precoce, pana la initierea masurilor de limitare a raspandirii, depind de comportamentul personal. De aceea, la acest capitol, noi am intreprins un sir intreg de masuri de informare, inclusiv materiale tiparite care au fost distribuite in familii, inclusiv postere, video, radio clipuri, etc, nemaivorbind si de alte evenimente, dar totusi la acest capitol noi credem ca avem de muncit in continuare. Deoarece numai cunoasterea de catre fiecare persoana a problemei, a posibilitatii de a contracta acest virus, a semnelor infectiei si intreprinderea masurilor de protectie personala ne poate permite sa tinem sub control infectia. Care sunt semnele? Sunt de fapt comune cu ale gripei obisnuite – febra peste 38, cefalee sau dureri de cap, dureri musculare, tuse uscata, in unele cazuri putem avea si simptome de diaree.

Europa Liberă: Adica de aceasta data oamenii n-ar mai trebui sa mai mizeze pe autovindecare, ci in cazul in care depisteaza astfel de simptome sa se adreseze imediat unui medic?

Oleg Beneș: Da, asta este foarte important, deoarece nu se pune problema consecintelor medicale doar pentru o persoana. Desigur, experienta tarilor straine ne arata ca necesita spitalizare din indicatii clinice in jurul a 5-7 procente din bolnavi. Deci virusul gripal actual nu poseda o virulenta foarte mare. Totusi, initierea acestor masuri de limitare a contactului, deci de protejare a celor din jur, ne permite de a limita viteza de raspandire a infectiei. La nivelul populatiei aceasta este deja important pentru cei de alaturi, pentru persoanele mai vulnerabile, cum ar persoanele din grupuri de risc.
XS
SM
MD
LG