Linkuri accesibilitate

Necititorul - un om tragic


Impresii de la Salonul de carte din incinta Bibliotecii Naţionale din Chişinău

La expozitia din incinta Bibliotecii Nationale am zarit doar cativa oameni. Il intreb pe Gheorghe Nicolaev, reprezentantul unei edituri, de ce o expozitie de carte este atat de putin vizitata: „Daca sa judecam dupa prezenta vizitatorilor la expozitie, in comparatie cu anii precenti, putini au venit de data asta. Probabil ca nu au posibilitatea sa procure. Poate sa va confirme orice magazin-librarie: vanzarile au scazut esential de vreo 2 ori, poate si mai mult. Carte se cumpara in ultimul rand la noi. Daca au anumite rezerve, ei le pastreaza pentru produse alimentare, vestimentatie, discoteci.”

Eufrosinia Odobescu, o simpla cititoare ne-a spus ca a intrat din intamplare in biblioteca sa vada ce mai e nou: „Daca aici e expozitie, sunt tare putini. Pe vremea noastra cand se facea la „vastavca” sau la „Cartea Moldovei”, era odata la Puskina, noi veneam chiar de la ora 5 dimineata ca sa tinem rand. Poate ei citesc prin internet. Dar in internet acuma e mult in plus. Foarte. Eu uneori cand ma apropii si vad cum ii umbla minutele, gata, eu ma pricep ca el nu se uita la ceea ce trebuie.”

Presedinta unei organizatiii care participa cu o donatie de carti pentru elevi, profesori si studenti, Larisa Harea, surprinsa de numarul mic de vizitatori, explica fenomenul tot prin dezvoltarea internetului:„Ne punem singuri intrebari, dupa care cautam si raspunsuri. Poate studentii acum pun pret pe timp si citesc mai multa literatura virtuala, atunci decade literatura scrisa de edituri.”

L-am intanit si pe actorul Sandu Cupcea la expozitie si l-am întrebat daca lectura e o pasiune la moldoveni: „Noi nu stim ce sa citim. Eu nu mai spun ca sa citim printre randuri. E o filozofie intreaga. Lumea nu stie ce sa citeasca. Asa e decand lumea. Imi pare rau ca tineretul asta e destept dar vreo 80 de procente se bat cu pumnul in piept si zic ca „eu is moldovan si vabse. Am fost la dom odejdî, si mi-am zacazuit o para de briuchi si mi-o otcajît masterul, si eu m-am udivlit si m-am izvinit si ma razvratesc la domnul meu”. Dar creste un tineret nou acum, care se trezeste, care incepe sa citeasca istorie, istorie si iarasi istorie.”

Ghenadie Brega, ex presedinte al organizatiei Hyde Park, explica lipsa interesului catre carti prin ineficienta sistemului educational: „Se citeste prea putin. Poate ca nu avem o educatie in ale cititului. In scoala oamenii nu sunt incurajati sa citeasca. Totul timpul sunt bombardati cu carti, li se cere prea mult, lucru care respinge ideea de a mai citi.”

Scriitorul Gheorghe Cutasevici si-a lansat o noua aparitie editoriala la acest salon de carte. El crede ca problema cititului depinde si de felul cum editurile promoveaza noile carti: „A ramas metoda veche de a propaga cartea. Ca la expozitia asta: ei vin, se uita si se duc. De unde sa stie ei valoarea acestei carti? Trebuie neaparat ca acesti librari sa-si schimbe ceva in felul de a propaga cartea.”

Leon Bacu, unul din cei care a tinut un discurs despre cartea lansata de scriitorul Cutasevici, mi-a spus ca cititul e un simplu obicei, care trebuie însa cultivat de la o varsta frageda: „Mie mi se pare ca nu este televiziunea, internetul o cauza care face ca sa avem mai putini cititori. E o pregatire din familie, din scoala. Ca orice obicei bun: daca esti deprins din copilarie, se mentine toata viata. Internetul cred ca contribuie. Oamenii care n-au citit, nici n-au sa citeasca. Nu-mi inchipui un om care nu citeste. Cred ca e un om, as spune, tragic.”

Daca in alti ani la aceasta expozitie veneau si politicieni, reprezentatii editurilor de la salonul de carte ne-au spus ca de data asta n-au fost vazuti functionari. Ar fi si o explicatie: probabil ca acum politica este mult mai importanta decat o expozitie de carte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG