Linkuri accesibilitate

Rolul FMI în combaterea crizei


Directorul FMI Dominique Strauss-Kahn
Directorul FMI Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss Kahn se întreabă într-un interviu acordat publicaţiei Spiegel cine va prelua rolul jucat de consumatorul american în ultimii 25 de ani

Presedintele Fondului Monetar International, Dominique Strauss Kahn crede ca este greu ca oamenii sa invete ceva din criza financiara globala, pentru ca, in esenta, ea a fost provocata, in mare parte de.. lacomia umana si, spune bancherul, slabiciunile umane sunt mai puternice decit ratiunea. Caci ratiunea ar fi trebuit sa le spuna bancherilor ca situatia iese de sub control si.. ratiunea ar fi trebuit sa ii opreasca sa continue pe aceeasi spirala si sa puna capat premiilor substantiale si recompenselor mult prea generoase....

Dar, spune Dominique Strauss Kahn, criza financiara globala a fost o „ furtuna provocata de oameni si lectia ce ar trebui invatata este ca o piata libera nu poate functiona eficient daca nu are si niste reguli precise”. „Idea ca economia de piata poate rezolva de la sine toate problemele, spune banchetul francez, este frumoasa pe hirtie, in teorie, dar si-a dovedit acum slabiciunile in practica”.

Jurnalistul de la publicatia germana Der Spiege l-a intrebat pe presedintele FMI daca este multumit de modul in care a reactionat aceasta institutie financiara internationala la criza ?

„FMI-ul a avut 3 roluri diferite in aceasta criza”, crede Dominique Strauss Kahn. Intii sa avertizeze asupra pericolelor existente inainte de criza, si aici, spune presedintele FMI, organizatia ar fi trebuit sa se faca mai bine auzita. Apoi, ar fi trebuit sa-i sfatuiasca pe politicieni ce au de facut, Si aici, spune inaltul oficial al FMI, organizatia si-a indeplinit rolul, caci toate pachetele de stimulente economice si masurile adoptate de guverne pentru a sprijini economiile tarilor lor au fost initiate de expertii FMI. E adevarat ca masurile au fost foarte controversate, accepta Dominique Strauss Kahn, dar, spune el, in final s-au dovedit eficiente, chiar daca au fost foarte costisitoare. Al treilea rol al FMI in actuala criza a fost cel clasic al organizatiei si anume acela de a acorda resurse tarilor membre.

Are Fondul suficiente resurse pentru a face fata mai departe acestui rol, a fost intrebat presedintele FMI de catre jurnalistul de la Spiegel.

„ Avem promisiuni ferme de la tarile membre pentru inca 500 de miliarde de dolari in plus. Avem resurse suficiente pentru a satisface nevoie traditionale ale membrilor nostri, chiar daca aceste nevoi sunt acum mai mari. Acum abordam problemele la nivel regional si nu numai la nivel individual al unei tari, pentru ca, spune Dominique Strauss Kahn, intr-o lume globalizata crizele se raspindesc cu repeziuciune”.

Cite sute de miliarde de dolari vor mai trebui guvernele sa pompeze in economiile lor ? a mai fost intrebat presedintele de la FMI.

„In mintile multora, nu numai oameni obisnuiti, dar si politicieni, criza ar fi deja in urma noastra”, spune Dominique Strauss Kahn. Acest mod de gindire este periculos, avertizeaza el. Criza continua in ciuda faptului ca Franta si Germania au inregistrat mici cresteri economice in ultimele 4 luni. Cu toate acestea, somajul o sa mai creasca, cel putin inca anul viitor si probabil ca va ajunge la apogeu la mijlocul anului viitor. Asadar, avertizeaza Dominique Strauss Kahn, criza financiara s-a prelungit intr-una economica si sociala care nu a ajuns inca la apogeu.

Si atunci ce este de facut ? care ar fi strategia de iesire din criza?, intreaba Spiegel.

In opinia presedintelui FMI , inevitabil va trebui sa fie retrase lichiditatile de pe piata, pentru ca, in crize precum aceasta, nu exista nici o strategie care sa fie lipsita de riscuri, iar intrebarea la care trebuie gasit raspunsul este care dintre strategii implica riscuri mai mici. In opinia lui Domique Strauss Kahn riscul de a sufoca prematur consumul este mai mare decit riscul inflatiei.

Asadar, faptul ca acum americanii, care au fost „motorul” economiei mondiale isi reduc consumul si economisesc mai mult, este un lucru bun sau rau ? a intrebat jurnalistul de la publicatia germana.

Dominque Strauss Kahn raspunde ca este un lucru si bun si rau. „In ultimele zeci de ani consumul americanilor a reprezentat motorul cresterii economice globale. Acum consumatorul american isi schimba obiceiurile, cel putin generatia intre 25 si 45 de ani. Ei cheltuiesc mai putin si economisesc mai mult, dar presedintele FMI nu stie daca aceasta tendinta va continua.. dar, spune el, daca va continua, atunci apare o noua intrebare - cine oare va prelua rolul pe care l-a avut consumatorul american pentru economia lumii in ultimii 25 de ani. Chiar daca acest rol va fi preluat de consumatorul din China, India sau Brazilia, spune Dominique Strauss Kahn, trebuie gasite noi surse de crestere a economiei. Caci, avertizeaza finantistul francez in finalul interviului cu Spiegel daca este adevarat ca in viitor vom vedea o incetinire a cresterii economice, va trebui sa fim constienti ca ea va insemna si o crestere a somajului in lumea intreaga.
XS
SM
MD
LG