Linkuri accesibilitate

Inexistenţa unui plan real de prevenire a torturii


Dezbatere consacrată torturii inclusiv cea din luna aprilie

Anatol Matasaru, unul dintre cei care au fost victime ale torturii in timpul protestelor postelectorale din primavara a identificat astazi la procuratura 5 dintre politistii care l-au supus chinurilor si suferintei. Anatol Matasaru: „Pe 8 aprilie dimineata, ies ca de obicei, duc copilul la gradinita, ma intorc acasa. In fata casei la spate am simtiti un electrosoc puternic. M-am trezit jos, cand eram futbolit cu picioarele de vreo 7 persoane in civil. Pe urma am fost bagat in automobil, mi-au pus catuse, am inteles ca acestia sunt politisti. M-am trezit apoi in Comisariatul General de politie. Direct le-au ordonat sa ma tranteasca jos si sa ma loveasca cu picioarele. Acolo mi-am pierdut cunostinta. Aplicau lovituri parca faceau gimnastica: in regiunea tamplei, dupa ceafa, in inima, lovituri practic erau si mortale. Astazi totusi am recunoscut persoanele care m-au maltratat. Nu pe toate, o parte doar. Dar socot ca acesta a fost un pas foarte indraznet din partea procurorilor. Ca vin in apararea victimelor si nu in apararea criminalilor care au torturat. Asta ma bucura foarte mult.”

Raportorul Special al Organizatiei Natiunilor Unite impotriva torturii, Manfred Nowak a confirmat la masa rotunda de astazi ca in izolatoarele preventive se exercita mai multa tortura decât in penitenciare.

Manfred Nowak: „E vorba de timpul in care detinutii se afla in acele izolatoare preventive. Acolo detinutii sunt fortati sa depuna marturii impotriva lor. Adica prin tortura, se extrag marturiile. E clar ca inca o problema e ca detintii sunt retinuti la politie 72 de ore in loc de perioada legala de 48. Este foarte important ca acele actiuni de tortura si omor trebuie sa fie deferite justitiei si trebuie sa fie judecate in mod independent si nepartinitor. Daca iese adevarul la iveala, atunci nu trebuie doar sa compensam victimele dar trebuie sa actionam in justitie acei agresori care au torturat si care au ordonat tortura.”

Din 12 aprilie pâna in prezent la procuratura au fost depuse 101 plângeri cu privire la aplicarea fortei si violentei fizice asupra protestatarilor din luna aprilie de catre politisti, spune vice Procurorul general Vasile Pascari: „In 25 cazuri procurorii s-au autosesizat si in 76 cazuri cererile au fost initiate la plângerile cetatenilor. In prezent sunt initiate 14 cauze penale. Noi nu ascundem, e evident faptul ca statistica vorbeste ca au avut loc cazuri de tortura dupa 7 aprilie.”

Vice-ministrul de interne Valentin Zubic a dat asigurari demnitarilor internationali prezenti la masa rotunda ca politistii care au incalcat legea au fost deja pedepsiti. Valentin Zubic: „In decursul acestui an au fost concediati din organele de interne 19 colaboratori in confirmitate cu hotararile instantelor de judecata, 33 pentru incalcarea disciplinei de servici si 14 pentru comiterea unor fapte ce discrediteaza organele afacerilor interne.”

Participantii la masa rotunda au concluzionat ca nu exista un plan real de prevenire a torturii in Republica Moldova, asta chiar daca exista Mecanismul national de prevenire a torturii, proiect pentru care au fost investiti 800 de mii de euro, bani veniti de la Comisia Europeana si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD).
Previous Next

XS
SM
MD
LG