Linkuri accesibilitate

Noul guvern: o structură vie cu un buget de austeritate


Anatol Șalaru
Anatol Șalaru
Parlamentul va discuta în sedinţa de astăzi structura viitorului Guvern. Aşa cum prevede legea, actualul Executiv trebuie să-şi prezinte demisia şi raportul de activitate. Abia după aceea, Legislativul va putea înainta candidatura viitorului premier. Funcţia e menită liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. Ieri, într-o declaraţie pentru presă, speakerul Parlamentului, Mihai Ghimpu, spunea că Vlad Filat ar putea prezenta lista noului Guvern în cîteva zile. Astăzi Parlamentul urmează să pună în discuţie Legea Guvernului, urmînd ca documentul să fie modificat. Ce anume se va schimba în componenţa ministerelor, agenţiilor de pe lîngă acestea, ce funcţii vor rămîne, ce funcţii vor dispărea – aceste şi alte întrebări i le vom adresa lui Anatol Şalaru, preşedinte al fracţiunii liberale din Parlament şi membru al Biroului permanent al Legislativului, structură care decide agenda şedinţelor Legislativului.

Elena Cioina: Domnule Şalaru, deci, ce modificări anume vor fi operate în Legea Guvernului? E vorba doar de reorganizarea ministerelor sau şi de altceva?

Anatol Şalaru
: Au mai apărut unele structuri, de exemplu, Ministerul Trnasporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, ce nu exista în fostul Guvern. Era doar o Agenţie a transporturilor şi a apărut la cererea multor tineri Ministerul Tineretului Sporturului şi Turismului. De asemeni au fost lichidate unele agenţii. Altele au fost trecute în subordinea ministerelor, deoarece erau aproape 20 de agenţii guvernamentale. Au rămas mult mai puţine, dar oricum e o structură vie care poate fi modificată. Poate fi modificată Legea Guvernului. Dacă îşi vor dovedi ineficienţa unele vor fi comasate sau reorganizate. În rest, mari schimbări nu s-au făcut în structura Guvernului. Au dispărut două ministere – Ministerul Reintegrării, condus de domnule Şova nu mai există. Va fi un departament în cadrul Guvernului condus de un prim-vice-ministru şi a dispărut Ministerul Administraţiei Publice Locale, care era un minister ineficient, care nici ei nu ştiau cu ce se ocupă şi prerogativele trec în sarcinile Cancelariei de Stat.

Elena Cioina
: Domnule Şalaru, dar s-a vorbit mult desper o reducere a numărului de ministere. Să înţelegem că a rămas acelaşi? De ce?

Anatol Şalaru
: S-au redus multe agenţii. De la 19 au rămas 6 sau 7. Ministere au rămas 16 deocamdată. Trebuie să preluăm guvernarea şi după aceasta probabil că multe ministere vor fi reduse, lichidate. Dar imaginaţă-vă că noi preluăm ministerul înainte de a prelua arhiva de la acest minister. S-ar putea ca multe să dispară. S-a luat decizia să preluăm aşa cum este şi după asta vom vedea. Avem specialişti, experţi, consultanţi internaţionali. Există FMI, Banca Mondială, Uniunea Europeană care ne vor consilia şi ne vor ajuta să facem cea mai bună structură a Guvernului.

Elena Cioina: Adică e posibil să apară şi un Minister al Integrării Europene, dacă tot se fac aceste modificări?

Anatol Şalaru
: Există Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Radu Benea
: Domnule Şalaru, vreau să precizez un lucru. Azi se aşteaptă o decizie de la Curtea Constituţională care ar urma să constate vacanţa funcţiei de preşedinte şi întrunirea condiţiilor de de deţinere a interimatului acestei funcţii de către preşdintele Parlamentului, domnul Mihai Ghimpu. Dacă acest lucru se va întîmpla se modifică cumva şi ordinea de zi a Parlamentului, va fi semnat decretul de numire a unui candidat la funcţia de prim-ministru?

Anatol Şalaru
: Ordinea de zi a Parlamentului nu se modifică pentru că preşedintele şi Parlamentul nu au aceeaşi ordine de zi. Prin decret prezidenţial domnul Mihai Ghimpu îl va desemna pe Vlad Filat în funcţia de premier.

Radu Benea
: Dar se poate întîmpla astăzi acest lucru?

Anatol Şalaru
: Se poate întîmpla, dar nu depinde de ordinea de zi a Parlamentului. Preşedintele în exerciţiu sau interimar semnează un decret şi îl aduce la cunoştinţa Parlamentului. Nu e nevoie să se modifice ordinea de zi.

Radu Benea
: Și dacă se întîmplă acest lucru, pînă la sfîrşitul săptămînii se mai poate întruni Parlamentul în regim de urgenţă?

Anatol Şalaru
: Oricum Parlamentul se întruneşte şi mîine pentru a continua ordinea de zi.

Elena Cioina: Domnule Şalaru, se ştie că domnule Filat va fi premier, dar în ce proporţii a fost definitivată lista de miniştri, de exemplu? Se ştie cine şi ce funcţii va ocupa la cele mai importantre ministere, să zicem la Ministerul Economiei, de Externe, de Interne?

Anatol Şalaru
: Nu se ştie, pentru că au fost partajate, ca să spun aşa, ministerele. Se ştie în linii generale. Dar ştiu doar cei patru lideri ce partid, ce ministere va conduce. Dar asta nu înseamnă că ministerul e a unui partid. Dacă de exemplu, Partidul Liberal conduce ministerul X, atunci viceminiştri vor fi de la celelalte partide, iar cine va fi nu contează prea mult deoarece e răspundere colectivă a Alianţei pentru Integrare europeană, nu e răspunderea unui partid pentru un minister.

Elena Cioina: Se vor opera reduceri în aparatul Guvernului sau în celelalte instituţii guvernamentale?

Anatol Şalaru: Bineânţeles. Va fi un buget auster şi aparatul administrativ şi birocratic care este exagerat de mărit în R. Moldova va fi redus.

Elena Cioina: Cu cît?

Anatol Şalaru: Nu putem să vă spunem, în funcţie de necesităţi va trebui să asigurăm funcţionalitatea acestor instituţii şi nu putem să reducem numai de dragul reducerilor, ca să raportăm, vedeţi noi am redus oamenii; dar reducerea nu înseamnă să fie afectat mersul lucrurilor, sa fie afectată funcţionalitatea acestor instituţii.











XS
SM
MD
LG