Linkuri accesibilitate

Relansarea economiei pe agenda summitului G-20


Centrul Benedum unde va avea loc reuniunea
Centrul Benedum unde va avea loc reuniunea

Reuniunile precedente nu au diminuat tentaţia ţărilor membre de a recurge la măsuri protecţioniste

Liderii ţărilor cu cele mai mari economii din lume se întâlnesc astăzi şi mâine în oraşul american Pittsburgh. La summitul G20 găzduit de preşedintele Barack Obama ar urma să se vorbească despre nevoia relansării economiei globale şi prevenirea altor crize. Aproape nimeni nu crede însă că summitul de două zile se va încheia cu vreo reţetă anticriză unică.


Într-o relatare de la Pittsburgh, agenţia Reuters avertizează de la bun început că liderii grupului G20 merg la summitul din Statele Unite cu priorităţi atât de specifice, încât este greu de crezut că reuniunea va aduce rezultate concrete demne de luat în seamă.

Pentru Statele Unite, problema numărul unu e să convingă alte ţări să consume mai mult. Vorbind în ajunul summitului, ministrul american de finanţe Timothy Geithner a spus că în prezent, economia globală depinde prea mult de pofta de cumpărături a consumatorului american – şi a îndemnat ţări precum China, unde se economiseşte mult mai mult, să încurajeze la rândul ei consumul.

Reuters notează însă că alinierea Chinei la standarde occidentale în privinţa consumului presupune un efort „monumental”. În prezent, consumul privat generează în China o treime din economie, faţă de 70 la sută în Statele Unite sau Marea Britanie.

Europenii au la Pittsburgh altă prioritate, anume reforma instituţiilor financiare internaţionale şi eliminarea aşa-numitei culturi a premiilor sau bonusurilor enorme acordate inclusiv şefilor unor mari companii salvate de la faliment de stat. Uniunea Europeană are deja o poziţie unitară pe această temă, anunţată săptămâna trecută de premierul suedez Fredrik Reinfeldt. “Sunt fericit să pot anunţa că din punctul nostru de vedere, balonul de săpun al bonusurilor s-a spart”, spunea premierul suedez, după o reuniune europeană de pregătire a summitului de la Pittsburgh.

Mulţi experţi din lumea întreagă se îndoiesc că reuniunea va duce la angajamente pe care marile economii să le şi respecte. Simon Evenett, care predă comerţul internaţional la o universitate din Elveţia, a reamintit unui corespondent al Europei Libere în ajunul summitului G20 că ţările membre au promis de două ori în ultimul an să nu recurgă la măsuri protecţioniste, în această perioadă de criză. Profesorul Evenett ne-a spus că după calculele lui o dată la trei zile o ţară din G20 încalcă angajamentele luate la summitul din noiembrie anul trecut şi din aprilie anul acesta.

Agenţia Reuter scrie că lipsa de unitate şi de consecvenţă nu este singurul factor “pertrurbator” al summitului de la Pittsburgh. Preşedintele Obama are de rezolvat probleme interne majore, în frunte cu reforma în sănătate, iar cancelarul Germaniei Angela Merkel se va confrunta cu alegeri parlamenare, duminică.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG