Linkuri accesibilitate

Ministrul Alexandru Tănase despre reforma Justiţiei


Alexandru Tănase
Alexandru Tănase

Modificarea structurii instanţelor de judecată, modernizarea instituţiei judecătorului de instrucţie.

Valeria Viţu: Cum ar putea fi asigurată o mai bună independenţă a puterii judecatoreşti în R.Moldova, ceea ce, ar contribui, de fapt, la micşorarea numărului proceselor pierdute la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului?

Alexandru Tănase
: Primul pas în acest sens a şi fost făcut. Este vorba despre votul din 29 iulie, când poporul a ales o nouă putere şi în acest sens, este un mandat pentru noi de a reforma justiţia. Sincer să fiu, nu atât lipsa condamnărilor pentru noi este o problemă, cât imaginea justiţiei în ochii cetăţenilor. Noi venim cu o serie de modificări care vizează structura instanţelor de judecată – vom lichida instanţele specializate, instanţele economice în mod special deoarece ele creează mari bătăi de cap în funcţionarea economiei. Pe de o parte, centralizarea litigiilor economice într-o singură instanţă este o eroare şi crează disfuncţionalităţi. Din alt punct de vedere, la CEDO problemele cele mai costisitoare pe care le-am avut au fost ca rezultat a acestor instanţe economice. Un rol aparte îl vom acorda modernizării şi eficientizării instituţiei judecătorului de instrucţie deoarece aceştia în mod mecanic emit mandate de arest şi autorizează percheziţii care crează problemele pentru cetăţeni şi pentru Guvern la Înalta Curte de la Strasbourg.

Valeria Viţu: Tocmai vroiam să vă întreb de judecătorii de instrucţie. Aceştia de cele mai deseori aplică arestul preventiv, fără să-şi motiveze hotărârile – deţinuţii se află în celule ani de zile, chiar dacă nu există vreo condamnare a instanţelor naţionale. Ce măsuri urmează a fi luate în acest sens?

Alexandru Tănase: Pe lângă modificările de legislaţiei, sigur că noi mizăm pe ajutorul judecătorilor şi a Consiliului Superior al Magistraturii. În curând, noi vom avea un nou Consiliu Superior al Magistraturii. Pentru 31 octombrie, este deja semnată dispoziţia pentru convocarea adunării generale a judecătorilor, unde ei vor trebui să-şi desemneze 5 reprezentnaţi în consiliul superior.Vom avea foarte curând un procuror nou şi depinde foarte mult ce se va întâmpla cu preşedintele Curţii Supreme. Nu este exclus că după această adunare a judecătorilor, să venim cu o componenţă calitativ nouă a consiliului. Şi anume, folosind acest instrument vom putea impune anumite standarde profesionale şi anumite standarde ordin etic şi moral pentru judecători.

Valeria Viţu: Ar putea însemna că mai mulţi judecători vor fi demişi ?

Alexandru Tănase: Va fi evaluată activitatea judecătorilor care au adoptat hotărâri ilegale, în special, mă refer la acele cazuri care au fost vizate în hotărârile Curţii Europene pentru Drepturile Omului. În paralel, noi vom veni cu o modificare la Legea agentului guvernamental şi vom face ca instituţia regresului să fie una funcţională. Sigur că vom interveni pentru a institui răspunderea disciplinară a judecătorilor care comit anumite ilegalităţi.

Valeria Viţu: Cum se va întâmpla, la modul practic, acest lucru?

Alexandru Tănase: Există Colegiul de Etică şi Disciplină pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii care poate veni cu propunerea către şeful statului de a destitui o serie de judecători care sunt implicaţi în acte de corupţie sau care adoptă hotărâri ilegale şi care poartă vina pentru condamnarea R. Moldova la CEDO.

Valeria Viţu: Aţi vorbit adineauri de corupţie. Potrivit mai multor studii, şi sistemul judecătoresc este afectat de corupţie. Cum aveţi de gând să luptaţi cu acest fenomen?

Alexandru Tănase: Exact, folosind aceleaşi instrumente legale.Nu este posibil de a interveni în justiţie cu disponibilizări, cu epurări deoarece macanismul legal care există la ora actuală sigur că permite o anumită stabilitate în funcţie şi limitează intervenţiile din domeniul executivului, politicului, legislativului şi în politica de personal care este promovată în interiorul sistemului judecătoresc. Ei sunt putere aparte. Noi sigur că trebuie să ţinem cont şi să respectăm principiul separaţiei puterilor şi independenţa justiţiei, dar în calitate de guvern avem obligaţia de a impune asemenea standarde şi de a promova asemenea politici, îndeosebi pe modificări şi adoptări de noi acte normative care ar forţa judecătorii, pe de o parte, să accepte o conduită morală, pe de altă parte, sancţionarea celor care nu vor să înţeleagă care este rolul judecătorului într-o societate democratică.

Valeria Viţu: Încă în 2006, autorităţile de la Chişinău au promis, că sistemul judecătoresc va fi reformat şi asta datorită unui grant obţinut din partea Băncii Mondiale. S-a făcut ceva de atunci, sunt schimbări? Cum aţi găsit sistemul judecătoresc?

Alexandru Tănase: Formal lucrurile s-au mişcat. În realitate, lucrurile sunt acolo unde au fost şi prin 2003, 2004. Au fost derulate mai multe proiecte, cu asistenţă juridică străină, care au avut ca scop modernizarea şi eficientizarea actului de justiţie. Spre exemplu, în prezent sunt conectate la o reţea toate instanţele din ţară. Toate hotărârile urmează a fi plasate pe pagine de internet.Toate şedintele de judecată urmează să fie înregistrate audio. Există bază de date, extrem de costisitoare şi de sofisticată, din punct de vedere tehnic care are capacitatea de a înmagazina toate aceste informaţii. Aşa stau lucrurile pe hârtie. Dar în realitate, nu prea sunt folosite aceste instrumente. Imediat cum va fi format noul Consiliu Superior al Magistraturii, noi vom interveni pentru a obliga judecătorii şi personalul instanţelor de judecată să respecte exact legea şi să folosească toate instrumentele tehnice, puse la dispoziţia lor pentru a putea administra actul justiţiei aşa cum e nevoie. Lucrurile au degradat timp de opt ani de zile şi va fi complicat de a reveni foarte rapid la anumite standarde.

Valeria Viţu: De cât timp, credeţi că este nevoie, pentru a avea o altă imagine a sistemului judecătoresc?

Alexandru Tănase: Eu cred că, actualul guvern în cazul în care îşi va duce la bun sfârşit acest mandat de 4 ani de zile, are suficiente pârghii, suficient curaj şi suficientă voinţă pentru a transforma sistemul judecătoresc dintr-un instrument al Executivului cum a fost în perioada guvernării comuniste într-un sistem care ar fi exclusiv în slujba cetăţeanului.
XS
SM
MD
LG