Linkuri accesibilitate

„Nici tu ploaie ca lumea, nici tu limpezirea apelor în domeniul politicii”


Jurnalul lui Victor Cobăsneanu, redactor-şef al ziarului „Observatorul de Nord”, Soroca.

Victor Cobăsneanu, redactor-şef al ziarului „Observatorul de Nord”, Soroca. Născut la 9 decembrie 1960 în satul Cuizăuca, raionul Rezina. Colegiul de Medicină din Orhei şi Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău. În ziaristică activează din anul 1987. A ocupat următoarele funcţii: şef de secţie la ziarul raional din Soroca, corespondent zonal al Agenţiei de ştiri de stat Moldpres, corespondent special al ziarului „Nezavisimaia Moldova”, purtător de cuvânt, consilier al prefectului de Soroca. Membru al Uniunii Ziariştilor din Republica Moldova. În anul 1988 am fondat săptămânalul independent „Observatorul de Nord”...Laureat al premiilor „Cel mai bun reporter în cadrul Asociaţiei Presei Independente”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Stagiuni profesionale, în cadrul unor proiecte, în SUA, România, Polonia, Letonia, Lituania.


LUNI

Chiar dacă nu sunt un novice în profesie, ziua de luni îmi stârneşte emoţii greu de explicat. Merg la serviciu cu sentimentul unei griji deloc întemeiate or, de ani buni nu mai las pentru ziua de luni, ceea ce pot face vineri. Altfel, după doar două ore totul revine la normal şi nimeni şi nimic nu mă mai „sperie”. Din punct de vedere sentimental această zi de luni a fost prima în viaţa familiei noastre când ambii copiii nu sunt acasă – fiica deja de cinci ani locuieşte la Bucureşti, unde lucrează avocat, iar fiul, elev în clasa XII la Liceul „Constantin Stere” este plecat, în cadrul unui proiect, în Danemarca. Vreau să zic că această „metamorfoză” nu este din cele plăcute. Trebuie să treacă ceva vreme ca să te deprinzi cu gândul că „mai aproape sunt dinţii decât părinţii”…În cadrul pregătirii următorului număr de ziar am aflat marea „noutate” – câteva sute de rromi, în frunte cu baronul Artur Cerari au plecat la muncă, în Rusia. Nu m-a mirat faptul ca atare, dar motivele „emigrării” – lipsa unul loc de muncă (de parcă ţiganii, în masă, ar fi fost cândva angajaţi cu carte de muncă!) şi … plata prea mare la impozitul pe imobil. Astfel de poveşti cu zmei sunt valabile pentru ziarişti „de undeva”, dar nu pentru cei din Soroca.
Din punct de vedere politic am rămas neplăcut surprins de declaraţia domnului Lupu cu privire la introducerea în programul şcolar a istoriei românilor. Dea Domnul să mă greşesc, dar Alianţa pentru Integrare Europeană deja a dat prima fisură. Unul din liderii locali ai partidului Democrat mi-a zis că este vorba doar de nişte manevre, pentru a aduce cele opt voturi. Dacă-i aşa, eu nu sunt de acord. Mai bune alegeri anticipate, decât curvărie politică, vorba regretatei Lidia Istrati.

MARŢI

Zi foarte posomorâtă la Soroca. Ploaia se lasă aşteptată, deşi, personal, am luat toate măsurile pentru a „redresa situaţia”. Ultimul lucru la care am mai fost în stare a fost să-mi spăl maşina şi, o Doamne!, a început să picure din cer. Unul din cei mai buni gospodari din raion – Alexei Florea – mi-a spus că, din cauza secetei, nu se poate ara şi semăna şi, implicit, roada anului viitor este deja compromisă….Cu părere de rău, compromise par şi şansele Alianţei în ceea ce priveşte evitarea alegerilor anticipate. Marian Lupu a afirmat azi că nu are de gând să cerşească cele opt voturi, fiindcă nu este la piaţă. Şi dacă-i aşa, de ce s-a mai lansat în politica mare? Pe de altă parte, dacă scopul vieţii sale este se devină preşedinte apoi nu văd care-i problema – Lupu este tânăr şi mai poate recupera la alegerile viitoare... Astăzi trebuia să aibă loc o conferinţă de presă cu participarea autorităţilor locale şi a laureaţilor concursului republican „Cel mai bun pedagog al anului”. Pentru a doua oară consecutiv premiul cel mare – 50000 lei! - a fost cucerit de soroceni. N-a fost să fie, însă, fiindcă preşedintele raionului Mircea Martâniuc a plecat la Chişinău, la o întâlnire cu primul ministru Vlad Filat...Tot azi am mai aflat că Stepaniuc propune (probabil, fiind influenţat şi de opinia „separată” a domnului Lupu) un referendum naţional în ceea ce priveşte denumirea istoriei care trebuie studiată în şcoli. Dacă mergem pe această filieră, adică întrebăm pe toţi, de la Opincă până la Vlădică, să se dea cu părerea în probleme departe de ocupaţia lor zilnică, apoi vom avea referendumuri în fiecare lună.
Apropo, în pofida tuturor măsurilor luate astăzi aşa şi nu a mai plouat.

MIERCURI

Mare sărbătoare pe uliţa pedagogilor. Administraţia raională a organizat o conferinţă de presă cu proaspeţii laureaţi ai concursului republican „Pedagogul anului-2009”. Incredibil, dar adevărat: din cele şase premii mari acordate pedagogilor din republică în ultimii doi ani, două au revenit sorocenilor. Laureatul din anul acesta, dar şi deţinătorul unui premiu în sumă de 50.000 lei, se numeşte Victor Ciuvaga. Învingătorul a recunoscut că, pe lângă bani a fost plăcut surprins de faptul că la anunţarea numelui său s-au ridicat în picioare nu numai sorocenii, dar şi unghenenii, raionul în care s-a născut...Mi-a plăcut foarte mult faptul că premierul Vlad Filat a săvârşit azi două fapte demne de toată atenţia – i-a învăţat pe vameşi să spună „buna ziua” şi a cerut ministrului de interne să fie scos indicatorul rutier, care interzice circulaţia de pe calea în care locuieşte ex-preşedintele... Zi calmă din punct de vedere politic - dacă nu era ales procurorul general şi numirea zilei alegerii preşedintelui se putea spune că şedinţa extraordinară a Parlamentului a fost fără istoric.
Astăzi a telefonat fiul din Danemarca, foarte impresionat de cele văzute acolo. Printre altele a remarcat că aceasta este o ţară foarte scumpă. O călătorie în transportul urban, bunăoară, costă echivalentul a 40 lei moldoveneşti. O informaţie de meditare pentru pensionarii pro-comunişti de la Chişinău.
Altfel, după mai bine de trei luni la Soroca plouă mocăneşte.

JOI

Dacă marţi îmi exprimam părerea de rău că deputaţii PCRM nu vor vota preşedintele, astăzi chiar îmi doresc foarte mult ca această să se întâmple. De vină este Marian Lupu, care a recunoscut că comuniştii nu au motive să nu-l voteze or, în multe cazuri el gândeşte la fel ca ei, când este vorba, de exemplu, de rămânerea în CSI sau neaderarea la careva blocuri politice şi militare. Am impresia că pe candidatul AIE la funcţia de preşedinte nu-l interesează nimic altceva, decât înscăunarea sa în funcţie. Alegerea lui în funcţia de preşedinte ar însemna, în opinia mea, patru ani de incertitudine, în cel mai bun caz sau patru ani de trădări şi spulberare de vise, în cel mai rău caz. Interimatul lui Mihai Ghimpu ar fi de o mie de ori mai bun. Chiar îi rog pe comunişti să nu-l voteze...Altfel, astăzi am realizat un interviul cu deputatul Parlamentului Alexandru Cimbriciuc, care mi-a zis că există destule şanse şi variante ca să nu avem alegeri anticipate.
Nu am crezut şi nu cred în continuare în eficacitatea CSI. Summitul de la Chişinău a avut, în opinia mea, mau multe artificii ieftine gen evacuarea transportului de pe trotuare sau limitarea în spaţiu a trecătorilor, decât foloase palpabile. Declaraţia ministrului de externe Iurie Leancă despre păstrarea relaţiilor cu acest organism amorf vreau s-o plasez la categoria „manevrelor de moment”. Salut acţiunile întreprinse de MAE şi Alianţa Verzilor – cel mai tare mi-au plăcut trompetistul şi toboşarul.

VINERI

Faptul că CSI este, în primul rând, un club de discuţii, în speţă bilaterale, a fost confirmat de preşedintele ucrainean Iuşcenco, care „a speriat” organizatorii că nu vine la summit, fiindcă omologul său rus Medvedev n-a binevoit să dea curs invitaţiei sale la o rundă de negocieri, dar şi preşedintele belarus Lucaşenco, care a venit la Chişinău cu feciorul său extraconjugal Colenica. Până la urmă liderul ucrainean a venit la summit, dar nu acest lucru este cel mai important. Pe mine mă interesează altceva: ce ar avea de discutat un şef de stat – Medvedev, cu un simplu lider de partid – Lupu? Unii analişti politici de pe malul Bâcului s-au grăbit deja să trâmbiţeze că această întâlnire ar fi un suport politic şi un succes personal a lui Lupu. Or, Moscova continuă să mute figurile pe piaţa politică a Republicii Moldova? Unde-i, atunci, schimbarea?

În fine, săptămâna aceasta nu a fost mai deosebită decât atâtea altele. Nici tu ploaie ca lumea, nici tu limpezirea apelor în domeniul politicii. Mă linişteşte doar gândul că provocarea alegerilor anticipate de către comunişti ar fi o soluţie bună. Mai bine un an-doi cu Ghumpu preşedinte-interimar decât patru ani de incertitudine cu Lupu „la timonă” .

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG