Linkuri accesibilitate

"Sub acoperirea impunităţii" - raport SOROS privind maltratările comise de poliţie în aprilie


Experţi ai Fundaţiei Soros
Experţi ai Fundaţiei Soros

Cum au evitat comuniștii pedepsirea actelor de tortură.

Victor Munteanu
Grupul de autori care semneaza raportul s-a autointitulat grup de criză si intruneste 14 experti solicitati de programul de drept al Fundaţiei SOROS Moldova. Ei si-au inceput activitatea de documentare imediat după arestările masive ale manifestanţilor din 7 şi 8 aprilie 2009. Experţii şi-au propus să probeze cazurile de maltratare şi aplicare a torturii de o asemenea manieră, încât cei vinovaţi să fie traşi la răspundere, spune directrul departamentului Drept al Fundaţiei SOROS Victor Munteanu.

El a criticat faptul că până acum, din 97 de plângeri depuse la procuratură, un singur dosar de tortură a ajuns în instanţă: „Este foarte greu să explicăm cum am ajuns de la cazuri sporadice de tortură la tortură sistemică şi în sfârşit la tortură în masă. Mesajul nostru principal este că e inacceptabil şi impardonabil ca după jumătate de an de la acele evenimente să avem un singur dosar în judecată pe tortură”.

Clarisa Bencomo
Expertul internaţional în domeniul drepturilor omului, Clarisa Bencomo, invitată de fundaţia SOROS să întocmească raportul în baza faptelor documentate de grupul de criză, a notat lipsa de interes a autorităţilor în tragerea la răspundere a celor care au aplicat tortura: „Am avut în Moldova situaţii în care procurori şi judecători au protejat acele acţiuni ale poliţiei. E o situaţie neobişnuită în experienţa mea. De obicei, în asemenea cazuri, când apar învinuiri de aplicare a forţei de către poliţie, poliţiştii spun că nu a fost vina lor, e din cauza altcuiva. Aici însă se nega pur şi simplu că s-a aplicat forţa, doar în unele cazuri au fost invocate condiţiile legale de folosire a forţei”.

O altă concluzie a expertei este că: „Autorităţile au folosit un număr foarte mare de poliţişti mascaţi în haine civile prin aceasta încălcând standardele internaţionale cu privire la menţinerea ordinii publice, ceea ce contravine normelor internaţionale, având intenţia aparentă de a proteja ofiţerii de poliţie de eventuale urmăriri penale pentru comiterea actelor ilegale. De asemenea, poliţia a reţinut mult mai multe persoane decât a recunoscut Guvernul că au fost reţinute. Guvernul a anunţat că au fost reţinute 322 de persoane, însă în baza noastră de date au intrat 674 de persoane, fără arestările de la Bălţi, între care mulţi minori”.

Recomandările formulate de expertă la finalul raportului se referă nu doar la poliţie, ci la toţi actorii sistemului judiciar. În primul rând ea recomandă crearea unei comisii publice independente care să investigheze maltratările din aprilie, suspendarea din funcţie a tuturor angajaţilor suspectaţi că au participat la ele, investigarea acţiunilor judecătorilor, avocaţilor, procurorilor care şi-au încălcat atunci obligaţiile lor legale, investigarea legalităţii folosirii armelor de foc în seara de 7 aprilie etc.

Aproape imediat după învestire, noul prim ministru Vladimir Filat a anunţat că va crea în curând o comisie pentru investigarea evenimentelor din aprilie. Comisia formată de guvernarea anterioară, condusă de deputatul comunist Vladimir Ţurcan nu funcţionează. Şi noul ministru de Interne Victor Catan s-a angajat să identifice poliţiştii care i-au maltratat pe cei reţinuţi: "Într-adevăr au fost acte de tortură şi de maltratare a cetăţenilor, în cadrul ministerului de interne va fi creată o comisie specială care va examina situaţia din aprilie curent vom analiza concret acţiunile poliţiei şi vom lua măsurile cuvenite pentru a nu admite asemenea acţiuni pe viitor".

Directorul Programului de Drept al Fundaţiei SOROS Moldova, Victor Munteanu a anunţat că experţii vor continua să urmărească modul în care guvernarea noua va identifica şi va pedepsi persoanele vinovate de tortură.
Previous Next

XS
SM
MD
LG