Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: pentru un parteneriat strategic cu Statele Unite


Ministrul de externe Iurie Leancă
Ministrul de externe Iurie Leancă
La Chisinau se va vorbi astăzi despre relatia Uniunii Europene cu Moldova – Gunnar Wiegand directorul Directiei pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala din Comisia Europeana are prevazuta o conferinta de presa impreuna cu doamna Natalia Gherman, ministru adjunct de externe.
Am stat de vorba joi seara, tîrziu, cu ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, intrebindu-l mai intii cum comenteaza declaratiile de sprijin ferm pentru Moldova facute la Bucuresti de vicepresedintele american Joe Biden.

Iurie Leanca
: In primul rind, in luna iulie, daca imi amintresc bine, vicepreşedintele american Biden s-a aflat la Kiev şi cu acea ocazie nu am retinut sa se fi referit la situatia democratiei din Moldova, la necesitatea unui sprijin pentru autoritati. Si acum, cu aceasta ocazie, vedem o diferenţă enorma şi este o diferenta pozitiva. Din punctul meu de vedere explicatia este ca la Chisinau s-a schimbat puterea, ca exista acum o coalitie de partide care si-au propus promovarea unor reforme politice, economice, sociale, care vor aduce beneficii cetătenilor republicii Moldova si vor permite integrarea Moldovei in familia europeana, care se bazeaza pe anumite valori, pe anumite principii şi standarde. Deja stim despre decizia pozitiva Statelor Unite de a beneficia de o suma foarte importanta de bani in cadrul programului Provocările Mileniului, ceea ce vine inca o data sa demonstreze ca atunci cind la Chisinau se instaureaza o putere constienta si responsabila, vine si sprijinul din afara.

Europa Liberă: Domnule ministru, sa înteleg că este vorba de un parteneriat special la care se gindeste Republica Moldova cu Statele Unite ?

Iurie Leancă
: În programul de guvernare, ne-am propus parteneriate strategice cu 4 ţări - la est de noi cu Ucraina si Rusia, la vest de noi cu Romania si Statele Unite. Bineinteles ne dorim o astfel de relatie si cu Uniunea Euuropeana si tările membre. Din pacate, in ultimii 8 ani si jumătate, relatia cu Washingtonul şi-a pierdut în totalitate din vitalitate si dinamica. Eu nu stiu ce obiective a vrut sa realizeze Chisinaul oficial pe parcursul anilor, in raporturile sale cu Washingtonul. Ceea ce dorim noi, este sa reluam relatia de acolo de unde am lasat-o in 1999-2000. Ne propusesem atunci sa elaboram asa zisul plan de actiuni care urma sa aibe 3 coordonate - discutii politice, discutii strategice si pe probleme de securitate şi a treia componenta urma sa fie sprijinul american in domniul relatiilor comerciale, atragerea investitiilor. Am vorbit deja cu reprezentatii ambasadei americane la Chisinau, am gasit o reactie pozitiva fata de aceste propuneri, fata de ideea reanimării relatiilor si coerentizării acestor mesaje. Sper foarte mult că intr-o perioada previzibila ne vom deplasa la Washington, oficialităţile de la Chisinau, şi sper foarte mult că, intr-o proxima ocazie şi vicepreşedintele american si secretarul de stat, sa se afle nu doar in regiune, dar ne vor vizita şi la Chisinau. Si sunt convins ca vizita acestor inalte oficialităţi la Chisinau va depinde de maniera şi de viteza cu care guvernul va intelege sa promoveze reformele. Suntem foarte motivati în acest sens si sunt convins ca vom reusi mai ales ca avem acest sprijin din partea tarilor membre ale Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii.

Europa Liberă: Dar, domnule ministru, sigur, Dumneavoastar vorbiti si sunteti optimist in ceea ce priveste Uniunea Europeana, Statele Unite si relatia Moldovei cu ele, dar Parlamentul de la Chisinau a aminat votul pentru alegerea viitorului preşedinte, or acest lucru, vazut din afara, pare o piedica, o situatie blocata. Cum se poate face o politica externa buna, asa cum doriti Dumneavoastra, in conditiile in care politica interna, iata, pare ca are opinteli?

Iurie Leancă
: Eu nu cred ca decizia, votul de joi din Parlament, denota sau reflecta existenta anumitor probleme in sinul coalitiei. Eu nu cred ca avem anumite piedici in acest sens. E suficient sa va uitati la faptul ca intr-o perioada foarte scurta, vineri se implinesc 4 saptamini de cind a fost instituit guvernul Filat. Anumita incetineala perceputa din afara şi poate chiar anumite probleme existente pe interior nu ne-au impiedicat sa realizam mai multe succese din punctul meu de vedere: si in relatia cu Romania şi in relatia cu Ucraina şi in cea cu Uniunea Europeana si in relatia cu Washingtonul, daca este sa reamintesc de decizia pozitiva luata dupa venirea guvernului Filat pentru sprijinul financiar din cadrul Provocarilor Mileniului, dar problema de astazi, este, intr-adevar un subiect foarte important pentru ca vorbim despre alegerea preşedintelui (țării). Si cu totii suntem constienti ca avem nevoie de o stabilitate politica pentru urmatorii 4 ani, dar cu totii ne dam bine seama ca e o problema foarte importanta şi trebuie sa gasim astfel de abordari si astfel de solutii, care ne vor permite dupa aceea sa avansam fara tot felul de contestari din partea oponentilor nostri politici la Curtea Constitutionala şi asa mai departe... Deci, nu cred ca e o problema de nedepăsit şi ca am putea vorbi despre niste fisuri sau deficiențe foarte grave la Chisinau pe plan intern.

Europa Liberă
: Domnule ministru mesajele acestea care vin dinspre Occident, credeti ca pot determina membri ai partidului comunistilor sa voteze, la uin moment dat, in favoarea domnului Marian Lupu, candidatul Aliantei la presedintie ?

Iurie Leancă: De fapt, urmarim atent astfel de mesaje si ele vin nu doar din Occident, vin si de la Est. Tineti minte ca pe parcursul vizitei presedintelui Rusiei Medvedev la Chisinau, in perioada sumitului CSI, dinsul s-a intilnit cu candidatul Aliantei la presedintie domnul Lupu. Ceea ce a fost perceput de analisti drept un fel de sprijin. Sunt convins ca aceste mesaje de solidaritate, de simpatie si de sprijin mentionate acum de vicepresedintele Biden, mentionate anterior de ministrul suedez de externe Carl Bildt, care detine presedintia Uniuni Europene sunt menite sa demonstreze ca exista aceasta disponibilitate de a ne ajuta si nu atit guvernarea, cit Republica Moldova. Si vreau sa sper foarte mult ca e un mesaj neambigu şi pentru cei din fracţiunea comunistilor de la Chisinau care isi dau seama şi se gindesc in primul rind la perspectivele republicii Moldova

Europa Liberă: Asadar am putea conchide ca Dumneavoastra continuati sa fiti optimist în ceea ce priveste nu numai politica externa, de care va ocupati, dar si politica interna in general, din republica Molova ?

Iurie Leancă
: Daca nu vom avea o coerenţa pe plan intern, daca nu vom avea reforne precise, concrete pentru a demonstra partnereilor nostru din afara, dar si concetătenilor nostri ca vrem sa ajungem prin reformele noastre mult mai aproape de principiile si valorile din Uniunea Europeana, pe plan politic, sa avem institutii funcționale, sa facem reformele economice anuntate, daca nu vom reusi pe plan intern sa dam dovada de aceste elemente si sa le implementam cu sirguinta si cu tenacitate, atunci sansele de a ne afirma pe plan extern, de a atrage sprijinul polituc, dar si financiar şi comercial, aceste tentative ale noastre vor fi mult mai limitate si lipsite de credibilitate. De fapt, asta a fost problema diplomatiei moldovenesti din 2001 pina in 2009, caci chiar daca erau anumite lozinci şi declaratii frumoase despre integrare, despre dorinta de a fi un partener credibnil, daca va uitati la eficienta si la randamentul respectiv, a fost aproape de zero in mod special din cauza acestei discordanțe permanente dintre actiunile pe interior şi declaratiile despre obiectivele pe exterior. Deci, eu sunt optimist, dar orice diplomat trebuie sa fie precaut, sunt moderat-optimist dar cred ca avem o sansa pe care nu avem voie sa nu o materializăm si sunt convins că, cu totii, si membrii aliantei si sper ca si unii din partidul comunistilor, daca nu toti realizeaza aceasta sansa unica de care trebuie sa beneficiem pentru binele Republicii Moldova si cetatenilor ei.


XS
SM
MD
LG