Linkuri accesibilitate

Festivalul „Jazz meets Klezmer” la Clubul Țăranului din București


Un interviu cu Andrei Seidler, liderul formației Ha Keshet (Curcubeul) din Oradea.

La Clubul Taranului de la Bucuresti se desfasoara in aceste zile un festival intitulat Jazz Meets Klezmer, la care participa formatii din Ungaria, Cehia, Austria, Polonia si Romania. Festivalul a fost deschis de o trupa Klezmer de la Oradea, cum aflam din corespondenta primita din Bucuresti de la Lucian Stefanescu:

Muzica klezmer, muzica traditionala a evreilor din estul Europei, e redescoperita de generatiile tinere, care combina aceasta muzica cu genurile actuale, intr-un impresionant aliaj de forme diferite, se spune in programului Festivalului european de klezmer, organizat la Bucuresti de Forumul Cultural Ausriac, in cooperare cu institutele culturale polonez si ceh din capitala Romaniei. In timp ce traditia kletzmer renaste in alte tari europene, dupa o perioada de tacere, in Romania ea pare muta, se spune in acelasi program al Forumului Cultural Austriac.

Aceasta asertiune pare contrazisa de Andrei Seidler, liderul formatiei Ha Keshet din Oradea, in interviul acordat Europei Libere.

Andrei Seidler: "Ha Keshet" inseamna "curcubeu" in limba ebraica. Dupa citteva concerte prin tara si strainatate, ma refer la Ungaria, in special, am fost invitati la cel mai prestigios festival de klezmer care se desfasoara la Zvat in Israel, acesta fiind considerat Woodstock-ul klezmer-ului Aici am avut onoarea, privilegiul, sansa, nu stiu, poate toate trei la un loc, sa impartim scena cu un foarte cunoascut muzicant de gen, Israel Zohar, iar publicul de acolo ne-a primit cu acelasi entuziasm si cu aceeasi rasplata de aplauze ca pe Israel Zohar, si asta a fost o onoare deosebita pentru noi si o mare satisfactie.

Lucian Stefanescu: Se mai cinta klezmer in Romania?

Andrei Seidler: Se mai cinta, sigur ca da, iar formatiile sint focalizate in jurul comunitatilor evreiesti, la Cluj, la Brasov, am inteles ca si la Iasi.

Lucian Stefanescu: Spuneati ca aceste concerte au loc mai ales in jurul comunitatilor evreiesti. Nu ar trebui sa fie o deschidere si pentru cei care nu sint membri ai acestor comunitati?

Andrei Seiddler: Am spus ca formatiile sint organizate in jurul comunitatilor. Nu stiu cita deschidere au celelalte orchestre, dar noi avem o deschidere absoluta. In fiecare an organizam la Oradea concert, anul acesta la 9 decembrie va avea loc un asemenea concert in sala Filarmonicii din Oradea, accesibil publicului larg. Sintem deschisi pentru ne-evrei, colaboram fara nici un fel de retinere si cu alte confesiuni. La Oradea am participat la o searea evreiasca organizata chiar de biserica reformata. Cum spuneam, deschiderea noastra este absoluta, si avem relatii foarte bune cu celelalte culte. Cu ocazia sarbatorii de Purim din acest an, am dat un spectacol la Timisoara, la care au fost prezenti toti capii bisericilor crestine. Comunicam foarte bine cu dinsii, si la nivel de spectacol si in alte situatii...

Lucian Stefanescu: ... iata un 'curcubeu' exceptional...


Andrei Seidler: ...da, nu este intimplator numele nostru, pentru ca acest ‘curcubeu’ este atit in muzica, cit si in comportament, in relatii si in toate domeniile.

Hakeshet Klezmer Band în concert




Un extras dintr-un concert al Band-ului klezmer orădean Hakeshet.
(Sursă: youtube.com)

Klezmer polonez: Ach te Rumunki! (Henryk Gold Orch.)




Imagini din Bucureștiul interbelic și o înregistrare klezmer a Orchestrei poloneze Henryk Gold din 1934.
(Sursă: yotube.com)
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG