Linkuri accesibilitate

Preşedintele Barack Obama dislocă în Afganistan un nou contingent de 30 de mii de soldaţi


Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a anuntat ca vor fi suplimentate efectivele militare americane din Afganistan cu 30 de mii de oameni. Numarul militarilor americani desfasurati in aceasta tara va fi astfel de 100 de mii. Potrivit strategiei prezentate de seful de la Casa Alba, dupa 1 an si jumatate Washingtonul ar putea începe retragerea trupelor din Afganistan . Presedintele Obama a spus ca Statele Unite nu au pierdut razboiul din Afganistan, dar ca talibanii si-au intarit pozitiile la granita cu Pakistanul.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a salutat strategia prezentata de presedintele american pentru Afgnaistan si a spus ca se asteapta ca Alianta sa isi suplimenteze cu cel putin 5 mii de militari fortele in Afganistan. In operatiunile NATO din aceasta tara sunt implicate 43 de tari. Sub mandat NATO sunt desfasurati 110 mii de militari in Afganistan, din care 70 de mii sunt americani.

Si presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a salutat decizia americana, dar nu a anuntatat daca isi suplimenta sau nu trupele. Anterior declaratiilor presedintelui american, cancelara Angela Merkel a anuntat ca tara sa nu va trimite noi efective in Afganistan si va lua eventual o decizie in acest sens, numai dupa conferinta internationala planificata sa aiba loc in ianuarie la Londra.

Premierul Poloniei, Donal Tusk a anuntat ca presedintele american, intr-o convorbire telefonica in care i-a prezentat strategia americana in Afganistan, i-a solicitat sa suplimenteze trupele poloneze in acest teatru de operatiuni. Premierul de la Varsovia a spus ca tara sa ar putea sa isi intareasca prezenta in Afganistan.
XS
SM
MD
LG