Linkuri accesibilitate

01.02 - București: Legi în așteptare...


Priorități legislative ale guvernului și șansele lor de a fi aprobate de Parlamentul de la București.



1 februarie 2000

Actualitatea românească.

Legi în așteptare... (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora).

Pe agenda guvernului există cel puţin trei legi grele: bugetul de stat pe 2000 aşteptat să sosească în maxim 10 zile, legea electorală privind modificarea pragului de intrare in Parlament de la 3 la 5%, susţinută acum doar de PSDR, şi legea caselor naţionalizate aflată de luni de zile în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului. Aceasta este una din cele mai importante promisiuni ale Convenţiei Democratice, deşi adoptarea va necesita îndelungi negocieri politice. La fel este şi cazul privatizării fostelor IAS-uri care „a rămas în coadă de peşte”, relatează Andreea Pora. După ce legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi tărăgănată în Comisia de Specialitate a Senatului, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă cu aceleaşi reglementări. Actualmente în Parlament se discută şi legea şi ordonanţa.

Alte priorităţi legislative sunt modificările regimului fiscal, şi normele ce reglementează secretul de stat şi secretul de serviciu. „Dacă pentru toate aceste legi Parlamentarii au ca termen sfârşitul sesiunii, pentru legile necesare integrării României în UE, termenul este jumătatea lunii martie, dată la care vor începe negocierile de aderare”, informează Andreea Pora. Camera şi Senatul vor avea de discutat şi adoptat 21 de proiecte de lege, din care majoritatea a trecut de stadiul dezbaterilor din comisii sau de votul uneia dintre cele doua camere. Pe liste se află legile ce reglementează regimul străinilor, organizarea administrării publice locale, modificarea codului de procedură penală şi a codului civil.

Rămâne de văzut dacă legile vor putea fi adoptate, deoarece „majoritatea este mult slăbită” după ruperea PNŢCD. Odată cu plecarea lui Radu Vasile din Partidul ţărănesc, opoziţia are cum majoritatea in Camera Deputaţilor. În Senat, actuala coalitie de guvernare are o majoritate la limita, de numai 172 de voturi.
XS
SM
MD
LG