Linkuri accesibilitate

Dușman al compromisurilor cu regimul comunist


Serghei Kovaliov
Serghei Kovaliov

Supravieţuitor al Gulagului, militantul pentru drepturile omului Serghei Kovaliov a împlinit astăzi 80 de ani

Serghei Kovaliov s-a nascut in 1930, la inceputul terorii staliniste, intr-un targ din Ucraina. Un biofizician, nimic nu il predispunea unui destin de opozant politic, asta pina in momentul in care regimul sovietic avea sa promoveze teoriile agricole absurde ale unui alt biolog ucrainean, protejatul lui Stalin: Lîsénko. In 1969, dupa scurtul dezghet al lui Hrusciov, Kovaliov a fondat prima organizatie sovietica destinata apararii drepturilor omului. A colaborat activ cu miscari similare din tarile baltice, pana cand, in 1974, a fost judecat si condamnat pentru propaganda anti-sovietica.

La o aniversare
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:08:08 0:00


A facut 7 ani de gulag in Siberia, urmati de 3 ani de exil intern, tot in Siberia, aproape de cercul polar. I s-a permis sa se intoarca la Moscova abia in timpul perestroikai lui Gorbaciov. Imediat inainte de destramarea URSS-ului, el a fondat asociatia Memorial, care studiaza crimele stalinismului, dar si incalcarile recente ale drepturilor omului, cum se intampla in Cecenia. Tot Kovaliov a fost cel care a fondat bransa rusa a organizatiei umanitare Amnesty International.

A fost consilierul lui Ieltin in chestiunile legate de drepturile omului si a vorbit inca de la inceput impotriva interventiei militare in Cecenia. Un critic permanent al puterii de la Kremlin, el a incercat sa organizeze o ancheta publica asupra seriei de atentate cu bombe din 1999, care au servit drept pretext inceperii celui de-al doilea razboi din Cecenia. Activitatea comisiei a incetat insa foarte repede, dupa ce unul din membri, Serghei Iusenkov, a fost asasinat iar altii au inceput sa fie hartuiti de autoritati.

Organizatia fondata de Kovaliov, Memorial, a primit in toamna trecuta premiul Saharov al Parlamentului European. Ca si raposatul Saharov, Kovaliov este un om care nu a facut niciodata compromisuri. Intr-o societate fragmentata si atomizata, in care fiecare e pentru sine, un asemenea om le aminteste celorlalti in permanenta ca exista lucruri mult mai pretioase decat confortul individual.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG