Linkuri accesibilitate

Reacții pozitive la anunțul măsurilor de redresare financiară în Grecia


Primul ministru grec George Papandreou
Primul ministru grec George Papandreou

Guvernul grec speră să economisească în jur de 5 miliarde de euro, reprezentând 2 la sută din produsul intern brut.


Pieţele financiare internationale au reacţionat pozitiv la ultimele măsuri drastice de austeritate anunţate de guvernul grec. Mai putin pensionarii şi angajaţii publici, care-şi văd pensiile îngheţate şi salariile reduse drastic. „Trebuie sa luam aceste masuri drastice pentru a asigura supravieţuirea economiei şi a ţării noastre” – s-a justificat premierul George Papandreou. Cum reacţionează zona euro ? Ileana Giurchescu
:

Prin noile măsuri anunţate miercuri, guvernul grec speră să economisească în jur de 5 miliarde de euro, reprezentând 2 la sută din produsul intern brut. Reacţia burselor a fost promptă, moneda unică europeană s-a redresat în raport cu dolarul, depăşind valoarea de 1,37 la bursa de la New York, de la 1,36 cu câteva ore mai devreme. De când au apărut primele semne serioase ale crizei greceşti, în decembrie 2009, moneda europeană a căzut repede, de la 1,51 la valoarea actuală. În mai puţin de 3 luni.

Pieţele financiare au răsplătit, să spunem aşa, destul de prompt ultimele măsuri de austeritate anuntate de Atena: va creşte taxa pe valoarea adăugată de la 19 la 21 la sută, va creşte şi taxa pe alcool şi ţigări.
Pensiile vor fi înghetate iar salariile, în domeniul public, reduse cu aproape 10 la sută prin reducerea sau eliminarea celui de al 13 –le si al 14-lea salariu ( este vorba de salariile plătite de Craciun şi Paste, ultimul un lux pe care puţine ţări din Uniunea europeană şi l-ar putea permite).

Benzina şi motorina se scumpesc de asemenea – singurul domeniu care ar putea fi exceptat, parţial, de la aceste măsuri fiind turismul, motorul economiei elene. În total, guvernul grec a promis sa-şi reducă anul acesta deficitul cu 3 la sută, de la aproape 13 la sută cât este acum, urmând sa-l coboare la nivelul de 3 la sută, permis în zona euro, până în 2013.

Bursele au reacţionat pozitiv, acum este rândul partenerilor din Uniunea europeană, este în tot cazul de părere premierul Papandreou care se va întâlni la sfârşitul săptămânii cu Angela Merkel, cancelara Germaniei şi cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. „Europa are acum o responsabilitate istorică şi ne aşteptăm la un gest convingător de solidaritate” – a subliniat premierul grec.

În replică, ministrul francez de finanţe, a declarat într-un interviu cu televiziunea britanică SKY că, pentru moment, nu este nevoie de un ajutor financiar direct. Se speculează însă că Germania şi Franţa vor oferi un sprijin substanţial sub forma unor garanţii pentru datoriile Greciei, acorduri financiare bilaterale sau sprijin pentru băncile europene, îndemnate să crediteze Grecia. Dacă nu, s-a auzit tot de la Atena, Grecia ar putea apela la Fondul Monetar Internaţional ceea ce ar submina serios credibilitatea Uniunii Europene.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG