Linkuri accesibilitate

Bruxelles-ul nu exclude o colaborare cu Rusia în proiectul South Stream


Guenther Oettinger
Guenther Oettinger

O declarație în acest sens a Comisarului Guenther Oettinger stîrnește stupefacție la Sofia - Ce se va întîmpla cu proiectul Nabucco?

Uniunea Europeană ar putea sprijini proiectul energetic rusesc South Stream, deşi este concurentul direct al proiectului european de gazoduc, Nabucco. Aflat la un forum pe teme energetice, la Sofia, noul comisar european pentru energie Guenther Oettinger a precizat că pentru a obţine sprijinul UE, South Stream trebuie să corespundă standardelor de securitate europene.

„Daca indeplineste criteriile de securitate tehnica, South Stream ar putea fi sprijinit de Comisia Europeana” a spus proaspatul comisar european pentru energie, Gunther Oettinger, in cadrul unui forum energetic desfasurat marti in Bulgaria. Declaratia lui Oettinger, nu a surpins avand in vedere ca este bine-cunoscuta relatia buna a Berlinului cu Moscova, relatie bazata in principal pe depedenta Germaniei de gazul rusesc.

Pe de alta parte, executivul european nu a facut niciodata pana acum cunoscut ca ar sustine sau dimpotriva, ca s-ar opune proiectului South Stream. Si totusi, dezbaterea europeana, mai ales dupa criza gazelor ruso-ucrainiana de la inceputul anului trecut, a fost favorabila gazoductului Nabucco, care, nu doar ca a fost gandit sa reduca dependenta europeana de gazul rusesc dar, vrand-nevrand, este un proiect concurent gazoductului sudic.

Problema cu Nabucco este lentoarea cu care se parcurg pasii transformarii sale din proiect in realitate. Un alt argument al celor care vad in South Stream o perspectiva mai palpabila. De la reuniunea de la Viena din 2002 a ministrilor industriilor din cele 5 tari implicate, Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia nimic concret nu s-a facut deocamdata. Fie ca a fost vorba de sursa de alimentare cu gaz, fie ca a fost vorba de pretul gazului sau pur si simplu de dificultatea de a gasi consensul intr-o Europa cu 27 de state membre, toate cele de mai sus au parazitat procesul de demarare a proiectului.

Poate de aici nerabdarea comisiei de a participa si la un coridor sudic, potrivit lui Oettinger. „Uniunea Europeana doreste o conexiune directa cu Regiunea Caspica si cu cea a Orientului Milociu” a spus In Bulgaria comisarul European pentru energie.

Criticile au venit insa din partea gazdelor seminarului. Potrivit presei europene, premierul bulgar, Boyko Borisov, a carui tara ar urma sa fie parte a proiectului Nabucco a criticat faptul ca desi declarativ Bruxellesul considera prioritar Nabucco, in fapt „acestea sunt doar vorbe”. Ce-i drept, daca va fi pus in functiune, South Stream, se va alimenta cu gaz din aceeasi zona din care si Nabucco ar urma sa o faca: din zona Caspica.
XS
SM
MD
LG