7 martie 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora)
Pensii suplimentare pentru magistrați.
Pensia suplimentară pentru magistraţi a fost obiectul unei decizii favorabile a Curţii Constituţionale, dar s-a transformat la Camera Deputaţilor într-o nouă ocazie de şantaj reciproc între Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal.
Pensia suplimentară de serviciu echivalentă cu 80% din salariul de bază pentru magistraţii cu peste 25 de ani vechime fusese iniţial eliminată din legea pensiilor pentru ca ulterior Curtea Constituţională să admită decizia de neconstituţionalitate invocată de Curtea Supremă de Justiţie. Respinsă de Senat, decizia curţii a rămas în vigoare pentru că la Camera deputaţilor nu s-au strâns cele două treimi de voturi necesare. Printre cei 251 de deputaţi ce au votat împotriva dreptului de pensie suplimentară a magistraţilor, se numără membrii PD şi chiar şi unii ţărănişti.
Liderul PNL, Valeriu Stoica, i-a avertizat pe social-democraţii lui Petre Roman, că în funcţie de votul la această lege, de cel asupra IAS-urilor, şi de susţinere pentru studierea arhivelor fostelor securităţi depinde poziţia liberalilor în chestiunea Babiuc.
Marţi, democraţii au votat împotriva coaliţiei atât la obiecţia de neconstituţioanlitate la pensiile magistraţilor, cât şi la senat, unde au dorit discutarea imediată a legii privatizării IAS-urilor. „Nu poţi să invoci numai în favoarea ta regulile, cred că e bine să respecţi regulile întotdeauna, regulile trebuie respectate nu numai atunci când îşi convin, ci şi atunci când nu-ţi convin. Este un semnal prost şi nu îi felicit pe reprezentaţii PD”, a declarat Valeriu Stoica menţionând că totuşi acestea nu sunt singurele probleme pe care le are de rezolvat coaliţia.
Reacţia PD a venit din partea vicepreşedintelui PD, Bodan Niculescu Duvăz, care a declarat că „Domnul Stoica are sentimentul, sau începe să îmi dea sentimentul că înţelege totul ca pe un târg. Ceea ce poate să fie valabil în piaţă (...), nu este valabil în politică. În politică un ministru fără sprijin este un ministru fără sprijin, el trebuie schimbat, şi în politică cei care sprijină împotriva unui partener de coaliţie, un ministru care a părăsit propriul partid nu mai pot fi parteneri de coaliţie. (...) Noi nu facem un schimb, nu facem Babiuc contra legi, legile sunt în interesul nostru, sunt în interesul guvernului, sunt în interesul coaliţiei atâta timp cât această coaliţie este coerentă. Deocamdată nu este”.
Votul cu privire la pensiile magistraţilor s-a transformat astfel într-un câmp de bătălie politică. La întâlnirea de joi a coaliţiei trebuie semnat un acord, unde PD doreşte două documente separate, unul privind înlocuirea lui Babiuc şi altul pentru priorităţile legislative, iar ţărăniştii şi liberalii pledează pentru un singur acord în două puncte, unde legile proprietăţii să stea în fruntea priorităţilor legislative.