Linkuri accesibilitate

Sinonimele noastre cele de toate zilele


Nicolae Guțanu
Nicolae Guțanu

Jurnal săptămînal semnat de Nicolae Guțanu

LUNI

Mă trezesc ca de obicei la ora 4:00 şi primul lucru pe care îl ating este butonul computerului (nu-i pot spune calculator). Citesc presa din R. Moldova, România, Rusia. E luni şi puţine sunt noutăţile importante.

Martie este o lună foarte frumoasă pentru familia Guţanu nu numai pentru că se mai încălzeşte, dar că regretaţii mei părinţi au adus pe această lume tocmai 4 din cele 9 fete. Pe 8 martie am felicitat-o pe sora mea Olea, pe 15 neapărat o felicit pe Alexandra sau cum o alinta tata, Ţalea, pe 16, pe Ileana, sau cum îi place ei, Aliona şi pe 20, pe Ecaterina, sau Catinca cum îmi place mai mult s-o numesc.

În agendă am notată o întrunire la Ialoveni cu ministrul agriculturii tema fiind subvenţionea sectorului agrar din Moldova. Cred că e mai bine sa trimit pe altcineva, fiindcă este multă treabă la librăria-depozit de carte pe care vreau neapărat s-o pornesc cît mai curînd posibil.

Ziua trece repede cu foarte multe întîlniri, telefoane primite şi date, dar cel mai rău este că nu am putut să găsesc cîteva minute pentru a merge în sat pentru a o felicita pe Alexandra, aşa ca îi rămîn dator cu un buchet de flori.


MARȚI

Primul lucru pe care îl am de făcut, sînt felicitările pentru sor-mea Ileana. Apoi gandurile ma duc din nou la librăria pe care vreau s-o numesc STAND, ca şi agenţia de difuzare a cărţilor a partenerului şi prietenului meu din Bucureşti Niculae Iacob.

Am promis intr-un interviu celor de la Timpul, că voi angaja la aceasta librarie tineri care recent au terminat facultatea şi asta am făcut. Fetele din librărie sînt flămînde de lucru, dar nu au experienţă, aşa că trebuie să le învăţ ceea ce am făcut eu în ultimii 20 de ani. Am avut si primii cumpărători de carte, dar deshiderea oficială o mai las pe vreo cateva zile.

MIERCURI

Primesc un telefon din Bucureşti, unde sînt invitat la o aniversare-jubileu pentru sîmbătă. Accept fără să mă consult cu soţia, fiindcă este vorba de soţia prietenului Niculae Iacob. Am rămas plăcut surprins de această invitaţie sincer să fiu. Eu am mulţi prieteni, dar ce a făcut pentru mine acest Domn Niculae, este o temă pentru un eseu şi pe această cale ţin să-i mulţumesc încă odată.

Pe lîngă grijile Editurii, le mai am şi pe cele ale ridicării satului din mizeria moştenită de la bolşevici. Am o plăcere deosebită de a dezvolta o afacere în agricultură, dar mai exact în domeniul agro-business-ului. Este foarte greu, trebuie să cunoşti multe, nu sînt specialişti, dar cred că va fi ok. Am achitat prima rată pentru cumpararea unui tractor nou, fiindcă cele pe care le am, nu-mi ajung. Am găsit un băiat, care cred eu, se pricepe în administrarea acestei afaceri, fiindcă mie timp nu prea îmi rămîne şi pentru asta. Eu voi supraveghea de la distanţă mersul afacerii.
Seara mi-am rezervat timp pentru sauna.

JOI

Referendum, alegeri, alianta beton, comunisti dezertori, despre asta se discuta peste tot si mai de catre toti. Ce va fi nu stim. Ce imi doresc eu? Stabilitate si reusita in afaceri. De mai multi ani cunosc gustul esecului. Si nu ca nu m-as pricepe in cele pe care le initiez, ci pentru ca birocratia a fost in capul mesei. Dar cat de greu nu mi-a fost, nici pentru o clipa nu mi-a trecut prin minte sa cedez. Am cautat compromis. Tare as mai vrea ca si liderii celor 4 partide care au format coalitia liberal democrata sa reziste ispitelor dar sa respecte intru totul cimpul constitutional. Eu mai degraba as merge la alegeri decat la referendum.

VINERI

Am negociat cu un partener de la Causeni comercializarea a 200 tone de grau de calitate superioara la un pret de 2 lei per kg la acelasi pret ca si taratele. Cata nedreptate dar cui ii pasa de acest decalaj de pret. Nu ma mai gandesc la investitiile pe care le-am facut, ma bucur ca am gasit cumparatorul. Statul nu se arata intresat.
Merg la Iasi. Ma insoteste si redactorul editurii. Ne propunem sa ne intalnim cu autorii dictionarului de sinonime al limbii romane pentru a pune la punct ultimele pregatiri inainte de a-l edita. Pentru noi acest DES inseamna o investitie enorma, dar care merita pentru ca ultimul dictionar de acest gen a aparut acum 30 de ani.

*Nicolae Gutanu, nascut la 4 februarie 1962 in satul Cigarleni, raionul Ialoveni, a facut studii la scoala internat din orasul Tighina. A terminat facultatea de drept la USM. Din 1992 editor la mai multe edituri. Director co-fondator la editura Cartier. Din 2000 patronul editurii „Guinivas”. Coordonatorul proiectelor dictionar enciclopedic ilustrat /DEI/ DEXI/, integral Eminescu.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG