Vom vorbi în această dimineaţă despre Vinerea Patimilor, dar şi despre felul în care omul de astăzi se zbate deseori între un ritual convenţional de sărbătorire şi credinţa sinceră cu părintele Vlad Mihăilă de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”.
Europa Liberă: Părinte Vlad, suntem în Vinerea Mare şi chiar ieri am văzut nişte filmări în care nişte oameni consideraţi ai legii loveau acum un an, în centrul capitalei, cu piciorul nişte tineri răpuşi la pământ, unul dintre ei poate neînsufleţit deja … Cum se face, părinte, că atâtea rele ale lumii, vădite acum aproape 2000 de ani, la Răstignire – violenţa, răutatea, viclenia, rătăcirea şi nepăsarea – rămân atât de actuale şi azi?
Preotul Vlad Mihăilă: „Cum se face? Eu aş zice că relele au existat întotdeauna, căci satana nu stă molcom ci îşi face treburile lui. După părerea mea astăzi s-au înmulţit relele prin faptul că moştenim acea educaţie ateică, prin faptul că tânăra generaţie nu-şi are părinţii, pe cei care i-au cunoscut mai bine pe Dumnezeu prin studierea religiei care se preda pe timpuri în şcoală. Spun lucrurile acestea pentru că astăzi şi dezvoltarea ştiinţifică a făcut ca omul să poată cunoaşte mai multe şi cum spune Sf. Ioan Gură de Aur: „omul în tinereţile sale este mai mult înclinat spre cele rele”. Cred că la fel se întâmplă şi astăzi. În pofida acestor lucruri avem şi tineri care caută să-l cunoască mai bine pe Dumnezeu.”
Europa Liberă: Porţile lăcaşelor sfinte sunt deschise acum pentru oricine, nu mai există interdicţii ca altă dată care să împiedice omul să se apropie de icoane… Dar sunt mulţi – în trecut „atei militanţi”, acum ispitiţi de politic – care mimează frica de Dumnezeu şi frecventează biserica doar din motiv că dă bine la imagine. Sunt ochi de văzut pentru acest gen de noi farisei în biserici?
Preotul Vlad Mihăilă: „Bineînţeles, însă lucrul acesta se observă doar la autorităţi. Cunoaştem politicieni care vin de dragul lumii sau vin pentru a arăta publicului că sunt şi ei buni creştini”.
Europa Liberă: Pentru numeroase persoane, tineri în special, Sfintele Paşte este mai degrabă un fel de ritual convenţional de sărbătorire, fără să fie împovărat de credinţa sinceră… Este firesc? Este de îngrijorat?
Preotul Vlad Mihăilă: „Este firesc pentru că o bună parte dintre tineri nu au acea educaţie religioasă. Dincolo de toate avem tot mai mulţi tineri care cunosc mesajul sărbătorii şi prezenţa lui Dumnezeu în lume. Avem tineri cu care putem discuta la acelaşi nivel despre toate lucrurile pe care trebuie să le cunoască un creştin adevărat”.
Europa Liberă: Abia acum se pare vom începe să cunoaştem cu adevărat adevărata dimensiune a persecuţiilor la care a fost, în trecutul nu chiar îndepărtat, supusă Biserica. Mulţi dintre cei care au prigonit feţe bisericeşti sau au împins spre rătăcire oamenii simpli mai trăiesc şi astăzi, unii chiar prosperă… Dumneavoastră, aţi întâlnit vreodată vreun fost responsabil de prigoană şi persecuţii care să-şi mărturisească regretul pentru ce-a făcut?
Preotul Vlad Mihăilă: „Să ştiţi că printre oamenii de stat nu am găsit, dar sunt printre ei şi din cei care erau loiali credinţei. Cunoaştem că unii dintre comuniştii de atunci îl ţineau pe Hristos ascuns, însă în suflet erau buni creştini. Cunoaştem oameni care au păcătuit greu şi s-au mărturisit cu durere de cele făcute”.
Europa Liberă: Dar nu credeţi, părinte, că o condamnare morală, fie şi simbolică din partea statului a celora care au adus atâta rău bisericii, unor numeroşi slujitori ai acestora şi direct sau indirect enoriaşilor ar fi benefică pentru societate?
Preotul Vlad Mihăilă: „Bineînţeles, aşa cred şi eu. Mult mai bine şi frumos ar fi fost şi chiar plăcut lui Dumnezeu dacă acei demnitari care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă pentru Dumnezeu să o spună deschis: „Da, eu sunt păcătos” şi adevăraţii creştini se mărturisesc. Dumnezeu le iartă pe toate şi atunci ar primi iertare şi ei. De mult aştept să aud aceste lucruri de la careva dintre ei, însă din păcate nu este aşa...”
Europa Liberă: Să revenim acum la Vinerea Seacă – pentru mulţi este zi de post negru, alţii, din slăbiciune omenească, nici nu se încumetă să postească… Cum aţi explica în câteva cuvinte înţelesul şi folosul postului?
Preotul Vlad Mihăilă: „Vai, postul este instituit încă din rai. Dumnezeu după ce l-a creat pe om a zis: „Din toţi pomii să luaţi, însă din pomul din mijlocul raiului să nu luaţi, veţi cunoaşte binele şi răul dar veţi muri”. Nu se respectă anume din motivul că nu cunosc mesajul acestei postiri în primul rând. Toţi doresc să se împărtăşească. Lumea trebuie să cunoască că este miraculoasă primirea sfintei împărtăşanii, adică îl primim pe Dumnezeu în noi, însă pentru aceasta este nevoie de pregătire, or postirea nu este altceva decât o curăţire trupească şi sufletească.”
Europa Liberă: Duminică, de Sfintele Paşti şi ulterior, mulţi vor considera – după cum s-a mai văzut - că e un bun prilej şi justificat de îmbuibare şi petrecere fără măsură, iar moderaţia şi smerenia rămân date uitării. Ar merita vreo mustrare sau trebuie lăsaţi în pace cu îngăduinţă?
Preotul Vlad Mihăilă: „Într-adevăr, nu putem acţiona cumva, însă trebuie să se ştie că bunul creştin va avea măsură în aceste lucruri. Ş-apoi dacă facem abuz va suferi trupul nostru, pentru acest abuz Dumnezeu ne pedepseşte sau însăşi noi ne pedepsim.”
Europa Liberă: Vă mulţumim, părinte mult pentru această convorbire şi vă dorim un Paşte fericit.