Linkuri accesibilitate

„Fără vinovații din aprilie nu va fi încredere în justitie și nici în sistemul politic”


Monica Macovei
Monica Macovei

Președinta comisiei UE-Moldova, Monica Macovei își ilustrează afirmația arătînd că, după 20 de ani, în România încă nu au fost depistați vinovații de la Revoluție


Iolanda Badilita: La un an de la evenimentele din 7 aprilie societatea moldoveneasca este divizata in doua: unii care condamna violentele de atunci, altii care spun ca ceilalti le-au facut. Este aceasta situatie datorata si faptului ca in ciuda existentei unei comisii parlamentare dar si a unei anchete deschise de procuratura nu exista nici o concluzie pana acum?

Monica Macovei: Probabil ca si acesta este un motiv, insa eu inteleg din informatiile pe care le am ca ancheta parlamentara se apropie de final si ca in ceea ce priveste ancheta judiciara sunt deja cateva persoane trimise in judecata si evident ancheta continua. Insa ceea ce ati spus, cine e de vina, cine a provocat violentele, asta este rostul in primul rand al justitiei sa stabileasca. Adevarul trebuie stabilit si cei vinovati trebuie trimisi in judecata si condamnati cat mai repede pentru ca asta inseamna statul de drept. Iar faptul ca au fost comise infractiuni grave nu este nici un dubiu. Avem 4 morti, cel putin 700 de arestati si un numar de arestati ilegal. Toate aceste lucruri pe care le-am vazut cu totii trebuie sa primeasca un raspuns din partea justitiei. Sigur ca si ancheta parlamentara e de folos dar cea care condamna si face dreptate este justitia. Si aici avem probleme pentru ca si persoane din justitie au dat mandate de arestare, au anchetat oameni care protestau pentru motive politice.

Iolanda Badilita: Cum definiti ce s-a intamplat atunci? Credeti ca vom afla adevarul?

Monica Macovei: Asa cum am vazut eu lucrurile, in 7 aprilie 2009 au fost reactii violente si infractiuni comise impotriva protestatarilor care au iesit in strada si care au vrut sa demonstreze pentru un scop, pentru o idee, pentru libertate, pentru schimbarea de regim. Or, a iesi in strada pentru o idee este un lucru absolut permis intr-o democratie.

Iolanda Bădiliță: Credeti ca se va afla adevarul?

Monica Macovei: Eu tot timpul am incurajat autoritatile de la Chisinau sa afle adevarul. Sigur ca daca ma gandesc la Romania, dupa 20 de ani inca nu avem vinovatii de la Revolutie. Sper sa ii avem pana la urma. Insa nu trebuie sa repete exemplul nostru pentru ca la noi si tranzitia a mers mai greu din aceasta cauza. Nu va fi incredere in justitie si nici in sistemul politic daca nu vor fi gasiti vinovatii pentru crimele si violentele din aprilie 2009 de la Chisinau.

Iolanda Badilita: Stiu ca astazi ati luat cuvantul in plenul Parlamentului European pe subiectul Grecia. Si in Grecia au loc in aceste zile miscari de strada, e adevarat, din cu totul si cu totul alte motive insa, intr-un interviu cu Europa libera, deputatul comunist Igor Dodon afirma ca daca politia moldoveneasca ar fi reactionat in 7 aprilie cu brutalitatea cu care, acum, politia greaca a reactionat impotriva demonstrantilor, ar fi fost, la Chisinau si mai multi morti. Numai ca la Atena nu a murit nimeni ! Este aceasta o paralela pe care o putem face ?

Monica Macovei: Eu nu as face deloc o astfel de paralela. La Chisinau avem morti, arestati ilegal, avem oameni torturati. Au fost preluate in presa mai multe declaratii ale celor care au fost martori acolo. Eu astazi am vorbit in plen pentru ca s-a discutat pe concluziile ultimului Consiliu si am vorbit despre faptul ca asa cum am vazut cu totii Grecia a transmis institutiilor europene informatii false cu privire la situatia macro-economica de 7 ani de zile si cineva trebuie sa raspunda. Asta am spus in plen. Si ceva trebuie sa se schimbe: metodologie, verificare, etc. In al doilea rand m-am referit la coruptie. Amintesc ca premierul Greciei a spus cu ceva timp in urma ca adminsitratia publica din tara sa este foarte corupta. Avem cazuri de coruptie si in multe alte state europene si am cerut ca Comisia Europeana sa actioneze pentru a stabili un mecanism de masurare a eforturilor anticoruptie si de prevenire si combatere a coruptiei in toate statele membre.

Iolanda Badilita: In ultimul an, Moldova a avansat, daca vreti , cu viteza sunetului catre Uniunea Europeana. Este aceasta viteza datorata si schimbarii puterii politice a garniturii politice aflate in fruntea statului?

Monica Macovei: Acesta a fost un semnal al venirii unor forte democratice care au spus vrem reforme in tara si, evident, la finaluil acestor reforme vine si intergrarea in UE. Dar dincolo de vorbe ce a facut acest guvern este sa treaca la fapte si chiar astea sunt cuvintele pe care le-am auzit din partea multora din Comisia Europeana care negociaza cu autoritatile din R. Moldova pe Tratatul de asociere. Si acum doua saptamani cand a fost intalnirea cu donatorii internationali la Bruxelles, am vazut un entuziasm foarte mare si multumire pentru ceea ce s-a facut pana acum la Chisinau. Toata lumea a avut numai cuvinte de lauda la adresa faptelor - pentru ca vorbim deja de fapte, nu de vorbe cand vorbim de reformele intreprinse de autoritatile de la Chisinau. In acest moment este o sustinere foarte mare si o incredere foarte mare in acest guvern de la Chisinau.

Iolanda Badilita: Un an atat de plin de impliniri in planul reformei este dezechilibrat daca vreti de o mare neimplinire: criza parlamentara. Cum vedeti aceasta criza?

Monica Macovei: Am avut discutii si cu partenerii din Chisinau si cu cei din Comisia Europeana si ideea este ca trebuie sa se respecte Constitutia si avand in vedere acea opinie a Comisiei de la Venetia care recomanda, pentru a se respecta Constitutia chiar si in conditiile in care se va schimba, procedura pentru alegerea presedintelui, organizarea alegerilor anticipate intr-un termen considerat constitutional. Nu intervin in treburile interne ale R. Moldova insa recomandarea europeana este „respectati recomandarile Comisiei de la Venetia“.
XS
SM
MD
LG