Linkuri accesibilitate

10.10 - București: Tinerii liberali şi ţărănişti


Tinerii ţărănişti au lansat un mesaj către conducerea PNŢCD de „trezire a partidului, de renunţare la pasivitate, corupţie, demagogie, şi respingerea noului”.


10 aprilie 2000

Actualitatea românească. (Corespondent: Andreea Pora).

Tinerii liberali şi ţărănişti
.

Generaţia tânără reprezentând cele mai puternice partide din coaliţia guvernamentală, PNŢCD şi PNL, a organizat reuniuni, lansând mesaje că vrea sa fie reprezentată în conducerea centrală şi că vrea locuri eligibile, pe listele partidelor, pentru viitoarele alegeri parlamentare.

La ţărănişti au avut loc lupte acerbe înaintea conferinţei organizaţiei de tineret pentru ocuparea postului de preşedinte, purtate în birourile „seniorilor”. Aşa se explică faptul că tânărul Bogdan Piţigoi nu a avut contracandidat la conducerea organizaţiei. Pe de altă parte, preşedintele PNŢCD, Ion Diaconescu, nu a fost de acord ca familia Piţigoi să se afle reunită în Parlament, dat fiind că tatăl acestuia este deja deputat. Astfel, ascensiunea tinerilor ţărănişti, în Parlament, este pusă deja sub semnul întrebării.

Negocieri de culise au avut loc şi la tinerii liberali. Cristian Boureanu, consilierul de imagine al ministrului Decebal Traian Remeş, şi favorit al lui Valeriu Stoica, a fost ales preşedinte, surse de interior afirmând că jocurile erau făcute deja de două luni de zile. Imediat după investire, Boureanu s-a referit la „primenirea structurilor de conducere ale PNL, deoarece valoarea biroului permanent nu este suficient de ridicată”, este citat acesta, menţionând totodată că „Nu mai vrem să fim simpli lipitori de afişe”.

Importante sunt mesajele transmise de cele două organizaţii de tineret, ţărăniste şi liberale. Nemulţumirea faţă de conducerile centrale pare să fie puntea de legătură dintre cele două organizaţii de tineret. Acestea au pus accentul pe posibilitatea tinerilor de a accede în funcţiile de conducere ale partidelor. În discursul său de adio, fostul preşedinte, Bogdan Olteanu, şi-a reproşat politica acomodantă a înţelegerii şi compromisului.

Mai radicali, tinerii ţărănişti au lansat un mesaj către conducerea PNŢCD de „trezire a partidului, de renunţare la pasivitate, corupţie, demagogie, şi respingerea noului”. Sub sloganul „Decide pentru viitor, decide pentru tine”, s-a adoptat o rezoluţie în cinci puncte, cuprinzând printre altele şi învăţământul calitativ şi nu cantitativ, precum şi promovarea unor programe sociale pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Cât despre accesul tinerilor la funcţiile de conducere în partid, acest punct s-a enunţat doar la modul teoretic, fiind însă lipsit de o punere efectivă în practică.
XS
SM
MD
LG