Linkuri accesibilitate

„În mass media, primele victime ale crizei sunt ziariștii mai buni”


Mircea Toma
Mircea Toma

Mircea Toma (AMP) pledează pentru o asanare a presei din interior

Europa Liberă: Ce jurnalism elimină acum criza? Jurnaliştii oneşti se duc sub cuţit? Sau cei ieftini? Sau patronul nu se gândeşte la asta?

Mircea Toma: „Păi, cred că primele victime sunt acele produse susţinute de ziarişti. Acele produse care au piaţă mai puţin convingătoare. Şi atunci ne putem da seama cu ochiul liber, că presa de senzaţie nu va fi la fel de afectată, precum este presa, pe care noi o botezăm în ultima vreme, ca fiind presă de calitate. Chit că în România asta oricum nu este. Dar în principiu, ordinea este asta: primele victime – cei mai buni.”

Europa Liberă: De mulţi ani te ocupi de monitorizări. Chiar crezi, Don Quijotean, că se pot face asanări din interior?

Mircea Toma: „Ba, asta este o problemă care priveşte toate situaţiile similare din ţările noastre, privind justiţia, corupţia. Se poate face asanare din interior? Sau vine cineva de afară şi-ţi dă un şut să te ajute? Nu cred că se poate rezolva vreo problemă. Dar sunt convins: dacă nu clamăm ideea asumării unei misiuni de membru al unei comunităţi profesionale, care-şi doreşte o comunitate profesională de care să fie mândru, şi nu de care să-i fie ruşine, atunci şansa ca purtător de conştiinţă profesională să apară, se reduce. Cred, că dacă n-o facem noi din interior şi decenţa dispare.”

Europa Liberă: Care sunt primele trei-cinci păcate tipice pentru jurnalismul de tranziţie?

Mircea Toma: „Dacă mă gândesc, în primul rând, din perspectiva penultimei întrebări, cred că descurajarea este unul dintre instrumentele care ne târăşte în dezastru. Iar ea este rudă cu suficienţa. Pentru că, dacă am fi fost mai puţin suficienţi acum zece ani, sindicatele ar fi fost astăzi mult mai cu testicole, ca să ne simţim apăraţi atât cât să nu fim deznădăjduiţi.”
XS
SM
MD
LG