Linkuri accesibilitate

Polarizări pe scena politică americană


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

Faptul că președintele Obama guvernează în vremuri dificile, în care crizele se succed cu repeziciune, nu-l ajută să adune sprijin bipartizan.


In America, spectrul politic pare mai polarizat ca niciodata. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela cum va influenta situația alegerile din toamna, pentru Congres.

In cercurile republicane, al caror mesaj este focalizat de mijloace de informare intre care canalul de stiri Fox si talk-showuri la posturi de radio, Barack Obama este considerat cel mai slab presedinte al Statelor Unite. Dar la scara istorica recenta aceasta analiza, alimentata de pasiune politica nu este unica si singurul sef al executivului care a scapat de ea este George Bush - tatal.

Dar condamnarea lui Obama pare –se arata intr-un articol publicat in revista Time – mai extrema decît cele precedente. Oricine incearca sa dea un search pe Google cu formularea „Obama cel mai rau presedinte” va gasi 3.6 milioane de rezultate, in timp ce in cazul lui Bush-fiul cifra e de doar 1,7 milioane. Tabara celor care-l critica pe Obama include potentiali candidati republicani la presedintie Sarah Palin si Mitt Romney, noi figuri proeminente ale partidului cum e Rand Paul, militanti ai miscarii Tea Party – toti crezind ca politicile lui Obama se indeparteaza de marile traditii ale acestei tari: libertatea individuala si libera intreprindere.

Faptul ca presedintele guverneaza in vremuri dificile, in care crizele se succed cu repeziciune, nu-l ajuta sa adune sprijin bipartizan. Multi cred ca aproape indiferent de circumstante, Obama nu ar mai reusi sa uneasca tara, asa cum predecesori ai sai au facut-o. Dar exista precedente istorice, Ronald Reagan si Bill Clinton - lideri care au avut de infruntat furia opozitiei si au reusit sa isi puna in aplicare agendele raminind consecventi convingerilor lor. Clinton si-a mai pierdut din cind in cind cumpatul, Reagan - mai putin.

Acum, in pragul alegerilor, oponentii lui Obama isi exprima dezaprobarea in termeni mult mai vehementi si personali decit a fost cazul in ultimul an. Adeptii presedintelui cred ca daca acesta isi va mentine calmul, prin contrast cu inversunarea criticilor, multi venind de la extrema miscarii conservatoare, in cele din urma Barack Obama va avea cistig de cauza. Asta mai ales pentru ca, asa cum Reagan a demonstrat, in cele din urma, populatia e atrasa de candidati cu o viziune optimista si care se pozitioneaza la centru si nu la extreme. Un alt argument in favoarea presedintelui este ca vocile conservatoare au dificultate in a identifica un numitor comun convingator, altul decit dispretul fata de Obama.
XS
SM
MD
LG