Linkuri accesibilitate

Deportarea militanților care au încercat să străpungă blocada maritimă israeliană


Activist pro-palestinian pe cale de a fi deportat
Activist pro-palestinian pe cale de a fi deportat

Secretarul de stat american Hillary Clinton a sprijinit rezoluția Consliului de Securitate ONU care condamnă intervenția brutală a forțelor israeliene împotriva convoiului cu ajutoare umanitare pentru Gaza





Israelul a inceput sa ii deporteze pe activistii pro palestinieni retinuti de fortele israeliene de pe cele 6 nave care au incercat sa sparga blocada israeliana acum 2 zile. Premierul israelian a spus ca spera ca in 48 de ore sa poata fi deportati toti cei aproape 700 de oameni retinuti. Ei reprezinta 35 de tari. Cei proaspat eliberati au facut declaratii contradictorii despre cele intimplate luni noaptea, cind cel putin 9 oameni au fost omoriti de raidul comandoului israelian.

4 dintre cei 9 morti in confruntarile de luni noaptea erau cetateni turci, iar convoiul umanitar a fost organizat de o fundatie caritabila din Istanbul, numita Grupul pentru Drepturile Omului si Libertate, o organizatie pe care Israelul o acuza ca ar sprijini miscarea radicala Hamas si ca ar avea relatii cu reteaua Al Qaida. Informatiile acestea au aparut in cotidianul New York Times de astazi.

Ieri, in parlamentul de la Ankara, premierul Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre acest incident ca despre un eveniment crucial ce va schimba radical raporturile Turciei cu lumea din jur. Erdogan, un islamist moderat, a cerut ca Israelul sa fie pedepsit pentru actiunea sa.

Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a criticat la rindul sau foarte dur operatiunea commando-ului israelian, numind interventia “un masacru singeros”.

Unul dintre cei deportati astazi, un cetatean din Kuweit, Abdul Rahman Failakawe a declarat agentiei Reuter: ”Atacul a fost salbatic. Au fost folosite arme conventionale si poate unele interzise. Au folosit gloante de cauciuc si munitie de razboi, bombe si gaze lacrimogene. Au folosit si bastoane atunci cind s-au urcat la bord si au preluat controlul vasului”.

Oficialitatile israeliene, dimpotriva, spun ca soldatii au lansat focuri de avertisment inainte de a folosi munitie de razboi si ca militarii au fost, de fapt, atacati de persoanele de pe vas. Greta Berlin, una din cofondatoarele Miscarii de eliberare a Fisiei Gaza, a declarat colegilor nostri de la serviciul azer ca la bordul vasului in care se afla, erau si europarlamentari din Suedia, Norvegia si Germania si ca atacul fortelor israeliene a avut loc cind toata lumea de pe vas dormea. Greta Berlin a spus insa ca nu poate sti cine anume se afla pe celelalte vase si care era incarcatura lor, pentru ca in intreaga opertiune au fost implicate mai multe organizatii.

Armata israeliana a dat publicitatii o inregistrare video in care se vede ca cei de pe unul din vase ataca militarii israelieni.

Israelul a anuntat ca va evacua familiile diplomatilor din Turcia.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a sprijinit declaratia Consliului de Securitate ONU care condamna aceste acte care au costat viata unor activisti pro paletinieni, dar nu spus cine anume poarta responsabilitatea pentru intreaga actiune. Mai mult, Clinton a spus ca Statele Unite sunt preocupate de calmarea tensiunilor: ”Turcia si Israelul sunt amindoua buni prieteni ai Statelor Unite si colaboram cu ambele parti pentru urmarile acestui tragic incident”.

Experti politici israelieni cred ca noua orientare catre lumea musulmana a Turciei ar oputea fi explicata de lipsa de perspective europene pe care o are Turcia. Vazind ca nu are sanse sa devina membra a Uniunii Europene, fiind un important membru al Aliantei Nord Atlantice, Turcia si-ar fi orientat politica externa catre Est sub guvernul islamist moderat al lui Erdogan si ar incerca sa devina un actor politic esential in lumea araba. Efraim Inbar, expert la centrul de studii strategice la Universitatea Bair-Ilan din Tel Aviv este unul dintre cei ce gindesc astfel: ”Turcia n-ar fi trebuit niciodata sa permita ca aceste vase sa mearga catre Gaza si avem intr-adevar o problema cu premierul Erdogan care a facut mai multe declaratii anti-semite si care isi indeparteaza tara de occident. De fapt, vedem o Turcie care se indepartaeza de Occident si modul cum evolueaza relatia sa cu Israelul este numai un fenomen care caracterizeaza directia de politica externa a Turciei”.

In ciuda tensiunilor de pe arena internationala, a declaratiilor emotionale ale celor eliberati de pe cele 6 vase si protestelor internationale, palestinenii reiau convorbirile indirecte cu israelienii, prin intermediul emisarului special al Statelor Unite, George Mitchell. Astazi este programata o intilnire intre presedintele palestinian Mahmud Abbas si Mitchell la Ramala, in Cisiordania.
XS
SM
MD
LG