Linkuri accesibilitate

Mecanismul de consultare UE - Rusia este salutar, dar ...


Ioan Mircea Pascu
Ioan Mircea Pascu

modul în care s-a ajuns la această înțelegere (întrevederea Merkel - Medvedev) este suspect - opinia eurodeputatului Ioan Mircea Pașcu








Europa Libera: Domnule Pascu, ati spus in plenara Parlamentului European ca intalnirea Merkel Medvedev a fost mai productiva decat summitul UE-Rusia. Puteti sa explicati?

Ioan Mircea Pascu: In afara de acest parteneriat pentru modernizare pe care nimeni nu l-a explicat prea bine ( desi, e de inteles) si acel acord pentru schimbul de informatii, la summitul UE-Rusia nu s-au realizat mari lucruri. Mult mai important mi s-a parut acordul realizat in afara UE, pentru un mecanism care urmeaza sa se creeze in interiorul UE si care sa o implice si pe Inalta reprezentanta, dna Ashton. Acest mecanism de consultare la nivel de ministri de externe pe chestiunile internationale, pe care nu vreau sa il critic, l-am si sprijinit, de altfel, a fost pus la punct totusi intr-o modalitate care ridica anumite semne de intrebare. Pentru ca dna Merkel a anuntat foarte clar ca nu a putut sa consulte pe toti membrii, desi, in final, e nevoie de aprobarea tuturor membrilor. In acelasi timp presedintele rus a declarat ca impreuna cu cancelarul german a si pus la punct cum aceasta chestiune se va intampla in interiorul UE.

Europa Libera: Va afecta asta imaginea UE. Va alimenta criticile celor care spun ca, desi incearca, UE nu e un singur organism?

Ioan Mircea Pascu: Vedeti, cineva trebuie sa aiba initiativa in UE. De data aceasta initiativa a apartinut unei puteri europene si alteia din afara UE, ceea ce inseamna ca toti va trebui sa ne insusim aceasta idee. Ideea in sine nu e rea, mai ales pentru ca ambii conducatori ( si in declaratii ulterioare acest lucru a fost reluat) au mentionat Transnistria. Si un angajament din partea Germaniei, serios, de a discuta cu Rusia problema Transnistriei, in completarea mecanismului 5+2 este un lucru foarte pozitiv. Mai mult, daca vom avea un mecanism de consultari de genul acesta, vom abea un back-up puternic pentru negocierile 5+2 privind Moldova. Iar faptul ca ambele parti au mentionat Moldova arata determinarea lor ca aceasta problema sa fie abordata in cele din urma in mod serios si poate si rezolvata. Nu impotriva acestui lucru am ceva. Am impotriva modului cum s-a procedat si cum s-a ajuns la aceasta situatie.

Europa Libera: Dar in situatii de criza, cineva trebuie sa ia initiative.

Ioan Mircea Pascu: Inevitabil. La un moment dat doamna Merkel a spus ca este vorba de niste consultari pe timp de criza, insa pe de alta parte presedintele rus a mentionat ca este vorba de un forum de discutii despre securitate intre EU si Rusia si care va discuta inclusiv chestiunile securitatii mondiale.

Europa Libera: Este, in continuare, Germania singura tara din UE care stie sa vorbeasca pe limba Rusiei?

Ioan Mircea Pascu: Eu cred ca problema se pune cine este respectat in discutiile cu Rusia. Si noi putem discuta cu Rusia si sunt convins ca nu vom fi bagati in seama.

Europa Libera: E vorba de autoritate?

Ioan Mircea Pascu: E vorba de autoritate, de pondere, de ansamblul relatiilor bilaterale care este foarte mare in cazul Germaniei.

Europa Libera: Si poate este vorba de ce poti sa dai la schimb.

Ioan Mircea Pascu: Categoric. Si atunci eu salut angajamentul Germaniei in privinta rezolvarii problemei Transnistriei.
XS
SM
MD
LG