Linkuri accesibilitate

Promovarea emoțională a adevărului istoric poate dăuna intereselor naționale


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Ministrul de externe Iurie Leancă: „Nu-mi dau seama cum printr-un decret poţi să obţii retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.








Europa Liberă: Domnule Leancă, ce ne puteţi spune despre impunerea, prin decret prezidenţial, de către Mihai Ghimpu, retragerii neconditionate a trupelor ruse, tocmai atunci, când Moscova susţine că ar accepta UE la misiunea de pacificare, dacă e să-l citez pe omologul Dvs rus, Lavrov, care preciza că Moscova nu s-ar împotrivi prezenței unor forțe UE de menținere a păcii în Transnistria?

Iurie Leancă: „Noi pornim de la ideea, că adevărul istoric trebuie să-l cunoaştem şi dacă nu-l vom cunoaşte, nu vom reuşi să ne construim o perspectivă foarte clară. Dar atunci, când vom aduce în prim plan emoţii şi numai interesele naţionale ale Republicii Moldova, atunci vom avea probleme să realizăm aceste interese naţionale. Îmi pare rău să vă spun, dar nu-mi dau seama cum printr-un decret poţi să obţii retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel de decret a mai existat, dacă nu mă înşel, în 91, atunci când era absolut firesc să ne expunem poziţia, dar vedem că ne-am cam blocat. Cel mai important în acest sens e să avem o abordare pragmatică, să înţelegem care sunt cauzele nereglementării conflictului transnistrean. Care sunt cauzele că până acum n-am reuşit să ne debarasăm de aceste reminiscenţe ale perioadei răszboiului rece, aceste muniţii şi soldaţi, care mai sunt acolo. Şi convingerea noastră este, că doar printr-o angajare, printr-o relaţie bazată pe anumită încredere, prin angajarea puternică a partenerilor şi din Est, dar şi din Vest putem crea premizele pentru a reglementa aceste probleme, pentru a soluţiona, inclusiv problema care ţine de prezenţa în continuare a trupelor militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Faptul că problema conflictului transnistrean, problema prezenţei militare ruse, problema contingentului de pacificare nu a mai rămas doar un subiect pentru experţi, ci a depăşit acest cadru şi a devenit un subiect prioritar pe agenda şefilor de stat, de guvern din ţările membre din UE şi din Rusia şi Ucraina este cea mai bună evoluţie pe care ne-am putea să ne-o dorim şi care ar putea, într-adevăr, să aducă la progrese foarte palpabile, tangibile în acest domeniu. Tocmai am avut un telefon cu adjunctul Secretarului de politică externă, al doamnei Clinton, cu domnul Phil Gordon, care la fel m-a informat că acest subiect s-a aflat pe agenda discuţiilor de ieri dintre doamna Clinton şi domnul Lavrov. Deci, iată că doar printr-o astfel de abordare la nivel de factori de decizie eu sunt absolut convins, că noi vom putea să creăm premizele necesare pentru a reglementa conflictul transnistrean şi pentru a obţine retragerea trupelor ruse. Deci, ca să răspund la întrebarea Dumneavoastră, Valentina, cred că în relaţiile noastre bilaterale cu Federaţia Rusă va exista şi în continuare suficient pragmatism. Guvernul a dat dovadă de acest pragmatism, de această atitudine sobră şi responsabilă.”

Europa Liberă: Şi a doua întrebare: apropo, doamna Clinton urmează să efectueze o vizită la Kiev. Cunoaştem, cu mai multe ocazii demnitarii americani vin în alte capitale, decât la Chişinău, la Tbilisi, sau la Kiev, ocolind Republica Moldova. De ce se întâmplă acest lucru şi ce fac exponenţii politicii externe ca asemenea vizite să fie posibile şi în Republica Moldova? Multumesc.

Iurie Leancă: „Valentina, îţi mulţumesc şi pentru această întrebare. Chiar ieri am adresat o invitaţie doamnei Clinton să efectueze o vizită la Chişinău. Nu vreau să anticipez, dar cred că, cu toţii vom vedea în lunile următoare vizite repetate şi a unui număr destul de important de politicieni de nivel înalt din Uniunea Europeană, din SUA. Aşa că puţină răbdare şi o să vedeţi, că Chişinăul nu mai este ocolit de politicieni de nivel mondial. Faptul că astăzi este ministrul de Externe al Germaniei este o dovadă foarte importantă în acest sens.”
XS
SM
MD
LG