Linkuri accesibilitate

Spionaj 2.0 ?


Spionajul de modă veche, telefoanele inteligente și motorul de căutare Google. Catherine A Fitzpatrick despre scandalul de spionaj în favoarea Rusiei din Statele Unite*.



Controversatul caz al presupusilor spioni rusi arestati recent in America a generat o adevarata obsesie a presei pentru pozele de pe Facebook ale unuia din suspecti, Anna Chapman, o roscata atragatoare care a postat o multime de poze sexy cu ea insasi avind in fundal zgirie norii din Manhattan.
Anna Chapman


Dar probabil putini au incercat sa se uite dincolo de fotografii, anume la lista prietenilor ei de pe Facebook – poate din cauza ca multi dintre acesti prieteni aveau nume necunoscute si rusesti.

E adevarat ca amicii Annei Chapman de pe Facebook s-au imputinat vazind cu ochii. Dupa ce s-au trezit ca erau prieteni cu un presupus spion, multi dintre ei au sters-o de pe lista lor de cunostinte.

Ca traducatoare din rusa si blogger despre new media, n-am fost surprinsa ca eram foarte aproape sa devin si eu unul din prietenii de pe Facebook ai Annei Chapman, poreclita „startupshchitsa” de camarazii ei online. (Ultima ei postare pe Facebook s-a referit la un seminar de la Moscova avind ca tema modalitatile de a atrage capital venture pentru companii IT nou-infiintate).

Uitindu-ma la numele celor aproximativ 175 de prieteni de pe Facebook ai Annei Chapman, am vazut ca avea contacte concentrice ce duceau la unul din cele mai importante proiecte pentru „resetarea” relatiilor dintre America si Rusia: construirea in Rusia a unei replici a celebrei Silicon Valley din Statele Unite.

Ziarul „New York Times” a minimalizat importanta acestui scandal de spionaj, scriind ca nu a fost vorba de secrete, si citind blogosfera care vorbeste despre reteaua rusa ca despre „banda ce n-a reusit sa spioneze cum trebuie”.

Cu toate acestea, mai mult decit sa deconspire o gasca de agenti stingaci condusi de niste luptatori batrini de pe vremea Razboiului Rece, FBI-ul a a dat peste o retea usoara si mobila (nevatamata de recentele arestari), o retea alcatuita din rusi si americani tineri, bogati, bine conectati, experti in IT, care se implica entuziast in proiectul Skolkovo, noua Silicon Valley a Rusiei.

Skolkova este proiectul preferat al presedintelui rus Dmitri Medvedev, si a beneficiat acum doua saptamini de un milliard de dolari investitie de la Cisco (http://newsroom.cisco.com/dlls/2010/prod_062310d.html), si are promisiuni de la alti giganti IT din Statele Unite.

Presa tabloida a descris-o pe Anna Chapman ca pe o „party girl”, cu un corp decupat parca din reclamele pentru firma de lenjerie intima pentru femei Victoria’s Secret. Anna Chapman si-a deschis insa o afacere online si, participind la petrecerile la care trebuie, a dobindit legaturi influente in companiile IT la inceput de drum si in cercurile de capital venture din Statele Unite si Rusia.

Unul din prietenii Annei Chapman de pe Facebook era Ilya Ponomariov(http://www.facebook.com/rcoalson#!/iponomarev?ref=ts), fost CIO la compania Yukos, fost consilier al ministrului rus al telecomunicatiilor, acum presedinte al Subcomisiei pentru Tehnologie si Comunicatii din Duma de Stat, si presedinte al Fundatiei Skolkovo.

Chapman era de asemenea prietena pe Facebook cu Alyona Popova, fondatoarea mai multor proiecte new media si CEO la Starlook.ru, prima retea de comert pe internet din Rusia (http://www.facebook.com/l/879eaCghETULwOdtc_PgCgeKcgQ;Starlook.ru)

Un alt prieten Facebook al Annei Chapmann era Anna Dvornikova (fondatoare si CEO la Entana Corp, companie de consultanta pentru afacerile de tip venture), implicata In organizarea acum doua saptamini a intilnirii de la Palo Alto dintre presedintele rus Dmitri Medvedev (http://www.ambarclub.org/node/458) si tineri antreprenori rusi care locuiesc in America.


Dvornikova este si presedinta Asociatiei Americane de Afaceri a Profesionistilor de Limba Rusa – AMBAR (http://www.ambarclub.org/TheBoard). AMBAR are un grup pe Facebook (http://www.facebook.com/iponomarev?ref=ts#!/ambarclub?ref=search), si a organizat in luna mai o excursie in Rusia unui grup de capitalisti venture din America.

La 28 iunie, unul din membrii AMBAR a postat o avertizare in care le cerea celorlalti membri sa stearga o relativ nou venita prietena de-a lor de pe Facebook, Anna Chapman, pentru ca FBI sa nu-I considere „ilegali”.

In luna mai Popova a postat pe acest grup un video in care Anna Chapman vorbeste despre propria ei companie (domdot.ru), si despre planurile de a infiinta o alta (http://www.youtube.com/watch?v=o0Cixl20D80&feature=related)

Judecind dupa reactiile postate pe diferitele conturi Facebook dupa arestarea Annei Chapman, noii ei prieteni de pe aceasta retea de socializare (unii dintre ei intimplatori, cum se intimpla deseori pe Facebook) nu pareau convinsi ca ea si ceilalti arestati in acest caz ar fi vinovati, sau ca spionajul de moda veche ar mai avea vreo relevanta in era telefoanelor inteligente si a motororului de cautare Google.

Contactele Facebook ale Annei Chapman si postarile lor de acolo spun o controversata poveste despre doua comunitati rusesti care incearca sa formeze o punte de noi companii IT peste vechea falie creata de Razboiul Rece.

Doar ca acum, lista de prieteni a lui Chapman nu mai poate fi vazuta. Pe 30 iunie pozele ei au inceput sa dispara una cite una, si dupa aceea a disparut si lista de prieteni.

E posibil ca responsabilii Facebook sa fi intervenit dupa mai multe plingeri legate de violarea intimitatii. Dar nu e deloc imposibil ca unul din prietenii ei sau chiar Serviciul Rus de Informatii Externe (SVR) sa fi intrat in contul Annei Chapman de Facebook pentru a inlatura urmele influentei pe care a avut-o.

*Catherine A. Fitzpatrick e jurnalist independent specializat pe drepturile omului in Eurasia si scrie un blog despre Rusia aici (http://3dblogger.typepad.com/minding_russia/). Responsabilitatea pentru punctele de vedere exprimate in acest articol apartine in intregime autoarei.

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.
XS
SM
MD
LG