Linkuri accesibilitate

Troubky - lecția inundațiilor repetate


Interviu cu primarul statului din Moravia despre măsurile de protecție.


Satul Troubky este situat în Moravia, sud-estul Cehiei, şi are în jur de 2000 de locuitori. Este localitatea care a fost cel mai grav afectată de inundaţiile anului 1997. În acel an, sub apă a fost întregul sat, 340 case distruse şi 9 persoane şi-au pierdut viaţa. În luna mai a acestui an – satul a fost din nou sub ape, de data aceasta pierderile au fost mai mici, pentru că oamenii au învaţat lecţia şi au ştiut să ia măsurile necesare de protecţie. Radek Brazda, primarul acestei localităţi a stat de vorbă cu Ecaterina Locoman.

Europa Liberă: Cum a decurs, anul acesta, procesul de evacuare al oamenilor?

Radek Brazda: Anul acesta, oamenii nu au fost obligaţi să se evacueze. O parte din ei, în jur de 400 de locuitori, au decis să se evacueze singuri. Noi am putut evacua cu forţele noastre vreo 200 de oameni, iar restul s-au evacuat singuri cu automobilele proprii la rudele din apropiere. Chiar dacă nu a fost o evacuare controlată, am fost pregătiţi şi de evacuare forţată, daca ar fi fost cazul. Situaţia a fost dramatică, însă am primit înştiinţare că apele se retrag încet, respectiv, chiar dacă casele au fost inundate, majoritatea oamenilor s-au retras în mansarde, pînă cînd situaţia s-a stabilizat. A contat mult prezenţa pompierilor, a poliţiştilor şi a serviciului medical de urgenţă. Am avut un caz în mai, cînd o doamnă a început să nască înainte de termen. Ambulanţa mai întîi a transportat-o pe loc uscat, după care am putut să o ducem la maternitate.

Europa Liberă: Cum au fost oamenii informaţi despre starea lucrurilor?


Radek Brazda: Avem un sistem de informare prin SMS, prin intermediul căruia putem transmite mesaje unui număr de 500 de locuitori, din cei 2000. Fiecare al 4-lea locuitor este informat, după care informaţia este transmisă de la unul la altul. În perioada inundaţiilor, am folosit de asemenea şi radioul local. Boxele sunt conectate la reţelele care asigură iluminarea publică, avem de asemenea instalate şi baterii, care rezistă o anumită perioadă de timp chiar şi în timpul deconectărilor energiei electrice.

Europa Liberă: Ce ajutoare au primit oamenii pentru a-şi reconstrui casele şi din partea cui?


Radek Brazda: În 1997, cei care au avut casele demolate au primit cîte $7,500 de la stat, pentru ficare casă nouă – Crucea Roşie a oferit cîte $10,000, iar alte $5000 – din contul deschis de primărie. Aceşti bani au reprezentat circa 30% din suma de care au avut nevoie oamenii pentru a-şi reconstrui casele. Restul banilor i-au obţinut fiecare cum a putut: fie din contul asigurărilor, care au avut, fie din ipotecă. Mulţi oameni au luat credite ieftine de la stat, pentru un termen de 20 de ani.
Biserica de la Troubky (Foto: Ecaterina Locoman)


Anul acesta au contribuit mai mult organizaţiile umanitare, în special Crucea Roşie şi organizaţiile de caritate catolice. Fiecare organizaţie de caritate a avut modalitatea sa de a ajuta: unele ne-au oferit activităţi de voluntariat, altele cercetează situaţia creată, iar celelalte strîng resurse băneşti şi distribuie ajutor material. De exemplu, campioana Cehiei la hockey ne-a dăruit 1 milion şi 250 mii de coroane cehe.

Europa Liberă: Cum controlaţi distibuţia acestor ajutoare financiare, cum ajung banii anume la persoanele care au nevoie de ei?

Radek Brazda: Anul acesta am avut inundaţii din nou. Oamenii trebuie să aducă dovezi ce lucrări de construcţie au avut de realizat în urma inundaţiilor. Vor primi $1,500 de la stat. Primăria va acorda aceşti bani numai în baza documentelor primite de la locuitori.

Europa Liberă: Îşi asigură oamenii casele în Troubky?


Vilă la Troubky (Foto: Ecaterina Locoman)
Radek Brazda:
Acum aproape 70% dintre săteni au casele asigurate. Dacă e să comparăm cu anul 1997, acum mai multă lume îşi asigură casele. Atunci a fost dificil, pentru că era sfîrşitul perioadei de asigurare şi cei care nu şi-au prelungit perioada de asigurare, chiar dacă au plătit toată viaţa – nu au primit nimic. O altă problemă a fost că una din companiile care oferea asigurări – a dat faliment şi oamenii au primit doar o mică parte, din fondul de rezervă.

Europa Liberă: Au învăţat oamenii lecţii de pe urma inundaţiilor? Cum se pregătesc să prevină inundarea caselor?

Radek Brazda: Da, au învăţat. De exemplu în anul 2006, am avut, de asemenea inundaţii, dar mai uşoare, care nu au afectat teritoriul satului. Atunci le-am recomandat să ducă cele mai preţioase lucruri din subsol sau de la etajul de jos la cele de sus. Acum acest lucru a funcţionat, pentru că de îndată ce i-am anunţat că vin apele, oamenii singuri au recurs la măsuri de siguranţă. O altă învăţătură pe care au tras-o locuitorii este că au început să construiască case din materiale rezistente, cum ar fi blocurile de piatră. De asemenea, casele sunt construite astfel încît primul etaj se află la o înălţime mai mare decît se obişnuia pînă acum. În unele cazuri, nu s-a respectat această înălţime stabilită şi din cauza a cîţiva centimetri, apa a ajuns în locuinţe.
XS
SM
MD
LG