Eşecul referendumului constitutional a complicat la maximum planurile Alianţei pentru Integrare Europeana, scrie Arcadie Gherasim in Timpul. Acum trebuie sa rezolve toate problemele din galop, cu multa nervozitate şi replici care uneori seamana cu un fel de isterie. Un lucru este cert, scrie el, daca alianţa nu merge in alegeri cu bugetul aprobat (care ar presupune mariri de pensii si salarii) degeaba merge. Doar poate ca sa obtina cineva, dintre cei patru, nişte voturi cu care se se târguiască mai apoi cu Voronin.
Pavel Păduraru scrie in acelaşi cotidian că marţi a aflat de la fostul ministru al securitatii nationale că e... tâmpit, dacă ar cere deconspirarea agentilor securişti. Anatol Plugaru a declarat atunci că e normal ca aceşti foşti agenti secreţi sa ajunga acum deputati sau chiar miniştri. Aceste declaratii l-au facut pe Pavel Paduraru să-i ia mai in serios pe unii demnitari, blânzi la chip şi la... grăire.
De ce pana acum n-am aflat ce s-a intamplat pe 7 aprilie 2009? Una din explicatiile pe care ni le propune Aneta Grosu in Ziarul de Gardă este ca responsabilii de anchete si dezvaluiri aşteapta degradarea campului magnetic al pamantului care, inevitabil, provoaca stergerea memoriei individuale dar si colective. Mai multe in Ziarul de Gardă, unde aflati cum poti fi chemat la sectia de urmarire penala – fara nicio calitate.
Politologul Denis Cenuşă scrie că Tiraspolul acţionează ferm pentru a lăsă cât mai multe amprente ale pseudo-statalităţii sale. Recenta capodoperă a separatiştilor transnistreni este fondarea misiunii sale diplomatice în autoproclamata republică Osetia de Sud, parte integrantă a Georgiei. Tiraspolul urmăreşte să-şi consolideze contactele diplomatice cu Rusia, este explicaţia lui Cenuşă. Adiţional la aceasta, prin asemenea extinderi diplomatice separatiştii moldoveni caută să identifice şi eventual să multiplice susţinători pe plan internaţional.