Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu perceput ca locomotivă a liberalilor


Asanarea societății în viziunea lui Voronin (Timpul)

Urecheanu a recunoscut ca anul trecut Voronin îi promitea postul de prim-ministru, daca depultatii Alianţei Moldova Noastră votau impreuna cu comunistii preşedintele PCRM, scrie Gheorghe Budeanu în Timpul. Dar el n-a vrut sa ridice... sapunul, vorba lui Voronin. Deunazi aflam ca si liderul Partidului Democrat a fost invitat in masina cu sticle fumurii a lui Voronin unde i s-a propus preşedinţia statului. Nici Diacov n-a acceptat sa ridice sapunul. Bravo lui, scrie Budeanu, dar se intreabă: la sfârşitul acestui an s-ar găsi vreun săpunar?

Constantin Tănase face două variante de ştiri care ar putea fi publicate luni, 29 noiembrie, a doua zi dupa următoarele alegeri anticipate. În prima variantă Partidul Comunistilor se alege cu 19 la sută din voturi, iar in a doua varianta – cu 53 la sută. Potrivit variantei secunde, primele lucruri pe care le-ar intreprinde Voronin dupa o eventuala victorie – ar fi reformarea partidului comunistilor şi asanarea societatii, ceea ce inseamna un sir de actiuni represive impotriva oponenţilor lui. Jurnalişti, oameni de creaţie, oameni de afaceri, scrie Constantin Tănase.

Concresul Partidului Liberal de duminica i-a dat prilej lui Petru Bogatu să scrie in Jurnal de Chisinau ca Mihai Ghimpu, in calitatea sa de preşedinte al Parlamentului s-a comportat ca un luptator si ca un om de actiune, chiar daca a ramas acelasi tip colturos de odinioară. Fiti atenti, scrie Bogatu, s-a schimbat nu Mihai Ghimpu ci părerea alegatorilor despre el. Ghimpu e perceput ca o noua locomotiva a partidului, alta decat cea numita Dorin Chirtoaca.

Candidatul la preşedinţia Republicii Moldova şi preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, şi Felix Kulov, figură dominantă a opoziţiei din Kirghizstan, au efectuat, fiecare, o vizită la Moscova înaintea alegerilor din cele două ţări, scrie Romania Liberă. Reveniţi acasă, Lupu şi Kulov au evocat relaţii mai apropiate între ţările lor şi Rusia. Analişti ruşi arată că modelul parteneriatului reflectă un nou pragmatism din partea leadershipului rus, în ţările „ţintă" Moscova renunţând la grupuri politice proruse sau anti-occidentale şi acţionând pentru „diversificarea" relaţiilor.
XS
SM
MD
LG