CEC a aprobat azi un regulament nou după care instituţiile de presă urmează să reflecte campania electorală. Un regulament care îi bucură pe ziarişti, dar este contestat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care pledează pentru mai multe restricţii în campanie.
Noul regulament dezleagă mîinile jurnaliştilor în mai multe privinţe. Anatol Golea, directorul postului privat de televiziune TV7 spune chiar că ar fi cel mai liberal din cîte au existat pînă acum. Directorul postului de televiziune pare să fie mulţumit îndeosebi de două dintre modificări: noul regulament nu prevede invitarea obligatorie a tuturor concurenţilor electorali sau a reprezentanţilor acestora în talk-show-uri, ceea ce oferă pentru televiziuni posibilitatea să nu renunţe la acest gen de emisiuni pe durata campaniei. Pe de altă parte, este abolită cronometrarea timpului în dezbaterile electorale, formatul cărora păstrează totuşi obligativitatea prezenţei tuturor concurenţilor electorali.
Anterior CCA, organul ce are în sarcină să monitorizeze si să dea note activităţii instituţiilor media în campania electorală, a adoptat o concepţie care impune presei mult mai multe restricţii. Potrivit normelor în vigoare presa trebuie să se ghideze de regulamentul dat de CEC şi chiar CCA este obligat să se conformeze acestuia atunci cînd urmăreşte activitatea presei. Cu toate acestea Corneliu Mihalache, unul dintre membrii CCA, consideră că totuşi pot să apară conflicte.
Corneliu Mihalache: „Vor fi probleme. Această liberalizare este pozitivă dar există unele subiecte care vor fi interpretate diferit atît de radiodifuzori cît şi de actorii politici, adică partide. Şi vom avea foarte multe conflicte. De exemplu, Publika şi Jurnal TV au ele dreptul sau nu să facă dezbateri, vor fi ele taxate ca dezbateri electorale sau nu. În opinia CEC-ului – nu, în opinia CCA da – aici trebuia de discutat şi de găsit un numitor comun”.
Corneliu Mihalache a amintit că la referendumul recent a existat o asemenea situaţie cînd două posturi de televiziune au fost sancţionate de CCA pentru ceea ce a fost calificat drept „agitaţie electorală în ziua scrutinului”, fapt interpretat de CEC drept „educaţie electorală”. L-am întrebat pe Corneliu Mihalache dacă situaţia nu se va repeta şi presa nu ar putea fi sancţionată de CCA pentru că va da preferinţă regulamentului adoptat de organul electoral.
Mihalache consideră că alegătorii vor avea de pătimit din cauza acestei situaţii contradictorii: „Eu cred că va avea de suferit, să zicem aşa, curăţenia campaniei electorale. Pentru că dacă este vorba de liberalizarea la maxim noi vom avea o campanie foarte murdară şi eu cred că televiziunile şi radiourile, în special cele locale vor face uz de acest liberalism.”
Şi directorul postului de televiziune TV7 are unele temeri legate de modificările din noul regulament. Anatol Golea crede că acestea vor pune la încercare profesionalismul ziariştilor care s-ar putea să nu fie pregătiţi pentru schimbare.
Anatol Golea: „Eu cred că dificultăţi vor apărea pentru că, asta este o altă temă, dar odată cu apariţia mai multor posturi de televiziune şi radio, profesionalismul jurnaliştilor, prezentatorilor, moderatorilor lasă mult de dorit. Se vor ciocni cu dificultăţi pentru că nu toţi moderatorii vor putea ţine frîul dezbaterilor, ca să zic aşa. Pentru că deseori concurenţii electorali, politicienii, sînt foarte agresivi în cadrul dezbaterilor şi, atunci cînd ei nu sînt opriţi de ceasornic, va fi foarte greu să-i oprească moderatorul”.