Linkuri accesibilitate

Găgăuzii în fața a două noi scrutine


Temerile privind o eventuală oboseală electorală par neîntemeiate - analiștii anticipează o aprigă agitație comunistă.

În autonomia găgăuză a început o campanie electorală autonomă – cea pentru alegerea noului guvernator, başcanul. Locuitorii autonomiei sunt chemaţi la urne pe 12 decembrie la două săptămâni de la alegerile parlamentare din 28 noiembrie. La scara întregii ţări, electoratul din autonomia găgăuză care a votat de cele mai multe ori cu Partidul Comuniştilor formează aproximativ 4 la sută. Suprapunerea celor două campanii poate influenţa atât rezultatele scrutinului local, cât şi ale celui general?

Autorităţile găgăuze s-au arătat îngrijorate în vară de o posibilă “oboseală electorală” a alegătorilor din autonomie care în doar cîteva luni trebuie să meargă la vot de trei ori. După referendumul din septembrie aceştia sînt chemaţi la alte două scrutine, alegerile parlamentare şi alegerile pentru başcanul Găgauz-Yeri. Mihail Formuzal, actualul guvernator al cărui mandat expiră la 29 decembrie, spunea cu cîteva luni în urmă unei agenţii de presă de limba rusă că acest lucru ar putea pune în pericol desfăşurarea alegerilor noului başcan. Formuzal, care candidează pentru al doilea mandat, are îndoieli că găgăuzii vor dori să iasă la urne, după ce vor fi votat cu două săptămîni în urmă.

Fostul consilier al lui Formuzal, ziaristul Semion Crăciun crede însă că participarea la vot nu va fi zădărnicită de faptul că vor trebui să iasă la vot de mai multe ori. Jurnalistul se arată convins că locuitorii autonomiei vor merge totuşi să voteze la 12 decembrie. Bizuindu-se pe rezultatele de la alegerile anterioare, jurnalistul spune că găgăuzii au un interes mai mare pentru scrutinele locale.

Semion Crăciun: “Pentru că Găgăuzia e mică, are vreo 100 mii de alegători. Şi de aceea puterea locală e mai aproape de oameni, mai vizibilă, oamenii sînt mai politizaţi şi mai informaţi în ceea ce priveşte problemele locale. De aceea, sînt şi mai interesaţi. Participarea acolo e arareori mai mică de 60%”.

Jurnalistul anticipează că şi la 28 noiembrie găgăuzii vor ieşi la scrutin, în special datorită partidului comuniştilor, care mizează pe votul găgăuzilor şi va avea o campanie mobilizatoare în regiune.

Analistul Igor Boţan de la ADEPT este mai rezervat în privinţa participării, dar aproape sigur că rezultatele celui de-al doilea scrutin va fi influenţate de scorul de la alegerile parlementare anticipate care au loc mai devreme.

Igor Boţan: Sigur că platforma partidului comuniştilor pentru alegerile parlamentare în mod clar va fi extinsă asupra alegerilor guvernatorului. Deci va fi un mesaj mult mai puternic, mai concentrat şi asta are influenţă, pe cînd guvernatorul Formuzal vine ca un candidat independent deşi lui i se impută că ar fi oarecum favorizat de Partidul liberal-democrat, acum şi pentru faptul că ar fi susţinut şi referendumul, pentru faptul că ar fi avut relaţii foarte bune cu premierul Filat. Chestiile astea sigur că au influenţă şi cei care nu doresc alegerea lui Formuzal vor invoca faptul că Filat şi partidul domniei sale şi în general alianţa a promovat o politică proromânească şi antirusească ş.a.m.d. Sigur că lucrurile astea vor fi invocate în această campanie.

Analistul conchide că suprapunerea de campanii, de care se feresc şi ţările europene, ar trebui evitată şi la noi dacă se doreşte obţinerea unui scor obiectiv în alegeri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG