Linkuri accesibilitate

Reuniune la Consiliul Europei dedicată situației populației roma


Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche a salutat eforturile României de a pune la cale un plan de incluziune a romilor.

La initiativa Consiliului Europei si cu participarea Comisiei Europene si a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Sociala s-a desfasurat astazi la Strasbourg o intalnire la nivel inalt cu privire la situatia populatiei roma. 30 de state membre au trimis reprezentanti ministerelor de externe, de interne, afaceri sociale sau afaceri europene. Din partea Romaniei a participat secretarul de stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Valentin Mocanu, din cea a Moldovei vicepremierul Ion Negrei, iar Viorel Zaharia a fost cel care i-a reprezentat pe romii romani.

Desi o serie de observatori au privit cu neincredere intalnirea de astazi, asteptata a fi inca un summit care nu va aduce rezultate concrete, pare ca lucurile nu vor sta asa. Potrivit secretarului general al Consiliul Europei Thorbjørn Jagland, incepand de anul viitor Consiliul Europei va scoli 350 de de mediatori al caror rol va fi sa faciliteze legaturile si, acolo unde este cazul, sa rezolve conflictele sau problemele existente intre comunitatile de romi si autoritatile locale unde acestia traiesc. Mediatorii ii vor sprijini pe romi sa isi gaseasca o locuinta, sa isi trimita copiii la scoala sau sa apeleze la servicii medicale.

In 2012 numarul mediatorilor va creste la 1400, a anuntat Thorbjorn Jagland intr-o conferinta de presa. "Avem capacitatea financiara sa specializam, anul viitor, 100 de avocati care sa ii ajute pe romi sa isi obtina drepturile in tarile in care traiesc si vom putea creste numarul avocatilor la 500." a spus Jagland.

Desigur, se pune problema unde vor actiona mediatorii si avocatii? In tarile de origine ale romilor, care vin in cea mai mare parte din Romania si Bulgaria sau in orice tara din Uniunea Europeana unde romii au migrat? "Tarile de origine ale romilor sunt cele 27 de state membre pentru ca romi sunt peste tot."a declarat Viviane Reding, Vicepresedinte al Comisiei Europene si detinator al portofoliului Justitie, drepturile omului si cetatenie.

Cat priveste banii care vor fi pusi la bataie Viviane Reding a spus ca este vorba de o varietate de fonduri europene de la cele sociale la cele structurale si regionale. Reding s-a plans ca din analiza facuta pana acum rezulta ca multe state membre nu au accesat fonduri pentru integrarea romilor pentru ca „nu este popular“.

Insa cum vor fi folositi banii si cum se vor armoniza masurile la nivelul intregii Uniuni Europene? Viviane Reding a anuntat ca Uniunea Europeana va lansa o Strategie Cadru pentru integrarea nationala a romilor. In functie de specificul local, fiecare tara isi va creiona propria strategie, va scrie proiecte si va accesa fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

Vom avea un cadru european. Insa fiecare stat isi va pune la punct propria strategie. Vom organiza cateva reuniuni ministeriale, com organiza o mare conferinta ministeriala si chestiunea romilor va fi una dintre prioritatile presedintiei ungare care isi va incepe mandatul in ianuarie 2011, a precizat Reding.

In timpul reuniunii, secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche a salutat pe de o parte decizia Comisiei Europene de a nu declansa actiunea de infrigement impotriva Frantei pentru expulzarile colective ale romilor si pe de alta parte eforturile Romaniei de a pune la cale un plan de incluziune a romilor.

Sa mai spunem ca la finalul reuniunii, participantii au semnat o declaratie comuna prin care guvernele europene s-au angajat sa lupte impotriva discriminarii romilor si sa le imbunatateasca acestora integrarea economica si sociala.
XS
SM
MD
LG