Linkuri accesibilitate

Mafia: „cine n-ar lupta niciodată n-o s-o stîrpească”


Nu, Mafiei !
Nu, Mafiei !

„Tăt îi o mafie, tăţi ăştia, nu numai un partid, dar tăt îi o mafie.”


Lista concurentilor electorali a crescut, ajungand astfel la 21. Prestaţia electorală a formaţiunilor politice din Republica Moldova scoate în evidenţă viziunile lor asupra proceselor interne din ţară. Lupta cu mafia un deziderat pe care si-l propun mai toti cei inscrisi in actuala cursa. Ce este mafia si cine sunt mafiotii - a cautat sa afle corespondenta Europei Libere, Lucia Diaconu.

Scandalurile de corupţie din ultima vreme se pare că au atras atenţia cetăţenilor de rînd, nu însă în măsura în care să-i convingă că mafia poate fi cu adevărat dezrădăcinată. Mai ales că pornirile politicienilor de a lupta cu ceea ce convenţional este numit mafie prind contur în ajunul scrutinului, după cum au observat oamenii cu care am stat azi de vorbă.

Victor din Chişinău, care este antreprenor, bănuieşte că lupta cu mafia ar fi doar o momeală electorală pentru alegători. „După cum ştiţi fiecare mult promite, dar măcar vreo treizeci de procente să se îndeplinească. Eu socot că cine n-ar spune şi cine n-ar lupta niciodată n-o s-o stîrpească. Ea o să fie tot timpul. Toţi au promis, şi comuniştii şi… dar nimeni n-a mai luptat cu întrebarea aceasta. E un subiect electoral, platformă de zbor şi altceva nimic.”

Alexandru este şofer de cursă lungă şi îşi aminteşte că şi la alte scrutine au fost partide şi politicieni care au promis să învingă mafia. „Cum a vrut să lupte cu mafia Alexei, generalul Alexei… o luptat cu mafia pînă a fost ales în Parlament. Pe urmă o mai luptat? S-o stins, nu-i el. Unde-i Alexei amuia? Se aminteşte de mafia, se aminteşte de sărăcie, se aminteşte de tot cam înainte de alegeri, da în timpul ista cît o fost Voronin 8 ani de zile n-o vorbit nimeni despre mafie. Da amuia toţi vorbesc.”

Europa Liberă: Dar cum îl afectează pe omul simplu mafia?

Alexandru: Păi în loc să mărească pensile la bătrîni, în loc să mărească leafa, ei banii şi-i iau lor. Se împărţesc între dînşii acolo şi…

Nicolae Sajin locuieşte în Rădeni, un sat din raionul Călăraşi. La Chişinău a venit să-şi vîndă roada pe care a strîns-o în această toamnă.

Europa Liberă: Dvoastră ce credeţi, este mafie în R. Moldova ?

Nicolae Sajin: De ce nu? Cred că este, cred că este… ascultînd radio, se aude că este mafie, este aşa o putere, o mafia…

Europa Liberă: Şi credeţi că-i un pericol pentru Republica Moldova?

Nicolae Sajin: Da de ce nu, konecino, cred că da.

Europa Liberă: Dar în ce constă pericolul ăsta?

Nicolae Sajin: Ce să vă spun, asta tăt îi o mafie, tăţi ăştia, nu numai un partid, dar tăt îi o mafie.

Europa Liberă: O mafie împotriva poporului?

Nicolae Sajin: Da, d-apoi cum credeţi.

Europa Liberă: Şi noi, poporul, cum să luptăm cu ea?

Nicolae Sajin: Trebuie înainte de alegeri să ne gîndim ce să alegem. Iaca ce-I problema, problema-I că mai nu ştim pe cine să alegem. Numai promisiuni şi-atît…

Europa Liberă: Veţi merge să votaţi totuşi?

Nicolae Sajin: Da, numaidecît.

După părerea unei doamne care s-a prezentat Maria Ivanovna, din cauza mafiei, Moldova şi-ar putea chiar rata şansa europeană.

Maria Ivanovna: Nicio lege în ţară nu-i respectată. Niciuna. Pretutindeni se ia şi se dă mită, pretutindeni mafia ia bani. Şi oriunde te-ai duce, nimeni nu te ia în seamă, trebuie doar să plăteşti bani. Asta e mafia. Şi ea e compusă din oameni bogaţi. Cel sărac e muncitor, el lucrează.

Declaraţiile dinainte de alegeri ale unor politicieni nu-i dau nici ei mai multă încredere în posibilitatea de reusită a unei campanii anti-mafie. Poate doar un Parlament alcătuit din oameni cinstiţi, spune femeia, ar putea schimba ceva în ţară.
Previous Next

XS
SM
MD
LG