Linkuri accesibilitate

Echilibristică diplomatică între Mumbai și Islamabad


Premierul indian Manmohan Singh și președintele american Barack Obama la New Delhi

Președintele american Barack Obama semnează în India acorduri comerciale în valoare de 10 miliarde de dolari.

Preşedintele american Barack Obama îşi încheie astăzi prima etapă a turneului asiatic, şi anume vizita în India, cu un discurs în faţa parlamentului. Obama a definit deja relaţiile Statelor Unite cu India drept unele din cele mai importante pentru secolul 21. Vorbind la o conferinţă de presă comună cu premierul Manmohan Singh, Obama a atras însă atenţia că două forţe precum America şi India nu trebuie numai să profite de pe urma unei relaţii privilegiate de cooperare. Au şi responsabilităţi.

Analiştilor nu le-a scăpat desigur faptul că preşedintele american s-a referit mereu la India ca la o mare putere, politică şi economică. Nu ca la o economie emergentă. Încă înainte de a sosi în India, Obama a declarat că speră să dea un nou impuls relaţiilor comerciale. „Când sunt întrebat de ce dau atâta importanţă Indiei, care ia locuri de muncă americane, vreau să pot să răspund: din contra, India creează locuri de muncă în America, prin investiţii”.

Când s-a aflat la Mumbai, capitala financiară a Indiei, Obama a semnat o serie de acorduri comerciale, cu o valoare totală estimată la circa 10 miliarde de dolari.

În plan politic, Obama a pledat pentru un dialog normal între India şi Pakistan dar a dojenit, discret, regimul de la Islamabad că nu întreprinde suficient de mult pentru combaterea terorismului. O declaraţie care pare să răspundă mai ales criticilor din presa indiană, provocate de faptul că aflat la Mumbai, nu a menţionat implicarea indirectă a Pakistanului în atentatul de anul trecut, soldat cu 166 de morţi. Se pare că atentatorii îşi avea baza în Pakistan.

Statele Unite, a precizat astăzi Obama, nu pot impune soluţii nici pentru disputa privind regiunea Kaşmir, nici când vine vorba de alte controverse. „Este în interesul Indiei şi Pakistanului să reducă tensiunile dintre ele iar America este dispusă să medieze oriunde cred de cuviinţă părţile implicate”, a mai declarat preşedintele Statelor Unite.
XS
SM
MD
LG