Linkuri accesibilitate

Prioritățile strategiei energetice a Uniunii Europene


Gunther Oettinger
Gunther Oettinger

UE își propune până în 2020 reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile și creșterea cu 20% a eficienței energetice.

Strategia energetica a Uniunii Europene devine una dintre cele mai importante preocupari ale blocului comunitar. Comisia Europeana a anuntat astazi ca pe 4 februarie 2011 va avea loc prima reuniune la nivel înalt a UE pe tema energiei in cadrul careia se vor discuta cele cinci prioritati in domeniu, calificate drept “decisive” de Comisia Europeana.

Transformarea prioritatilor in realitate va fi realizata prin intermediul unor initiative legislative pe care Comisia se angajeaza ca le va coagula pana in februarie anul viitor.

Desi reducerea consumului de energie este mentionata ca prima prioritate, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger a pus accent pe pozitia de lider în domeniul tehnologiilor energetice și al inovării pe care Uniunea Europeana trebuie sa si-o mentina in urmatorii 10 ani.

Potrivit unui document facut public azi de Comisia Europeana, vor fi lansate patru proiecte majore în domenii esentiale pentru asigurarea competitivității Europei. Este vorba de proiecte care vor viza noi tehnologii pentru retele inteligente si stocarea energiei electrice, cercetarea privind cea de-a doua generatie de biocombustibili si parteneriatul „proiecte urbane inteligente” pentru promovarea reducerii consumului de energie în zonele urbane.

Desigur, reducerea consumului de energie reprezinta tinta principala a urmatorilor 10 ani. Initiativele legislative ale Comisiei Europene se vor concentra asupra celor două sectoare care prezintă cel mai ridicat potențial de reducere a consumului de energie: transporturile și construcțiile. Pentru a ajuta proprietarii și autoritățile locale să finanțeze măsurile de reabilitare a locuințelor și de reducere a consumului de energie, Comisia va propune, până la jumătatea anului 2011, unele stimulente investiționale și instrumente financiare inovatoare.

Pe de alta parte, Comisia stabileste un termen pentru finalizarea pietei interne a energiei. Pană în anul 2015, trebuie ca niciunul dintre statele membre să nu mai fie izolat. În următorii zece ani, sunt necesare investiții în infrastructura energetică a UE totalizând o mie de miliarde de euro. Pentru a accelera proiectele strategice vitale ale UE, Comisia propune o procedură simplificată și mai rapidă pentru acordarea autorizațiilor de construcție, cu stabilirea unui termen maxim pentru obținerea autorizației finale și a finanțării din partea UE. Trebuie să existe un „ghișeu unic”, care să gestioneze cererile pentru toate autorizațiile necesare realizării unui proiect.

Comisarul Ottinger a vorbit astazi si despre piata unica de energie. Executivul European propune coordonarea politicii energetice a Uniunii Europene față de țările terțe, în special în ceea ce privește relațiile Uniunii cu partenerii cheie. Un rol important vor juca, se pare, tarile din vecinatatea Uniunii. Comisia propune ca mai multe tari vecine sa fie incluse in Tratatul de instituire a Comunitătii Energiei.

Obiectivele energetice ale Uniunii Europene au fost încorporate în strategia „Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii”, adoptată de Consiliul European în iunie 2010. UE își propune in special, pana în 2020, reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile și creșterea cu 20% a eficienței energetice.
XS
SM
MD
LG