Linkuri accesibilitate

13.11 - București: Apelul intelectualilor români


Soluţia avansată de apelul intelectualilor ar da şanse reale unuia dintre candidaţi în faţa lui Ion Iliescu şi ar împiedica totodată un tur doi de scrutin desfăşurat între acesta şi Corneliu Vadim Tudor.


13 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; Reporter: Andreea Pora).

Apelul intelectualilor români.

Figuri bine cunoscute ale elitei societăţii civile subscriu unui apel iniţiat de revista 22, apel în care se cere imperativ actualei guvernari sa-şi strîngă rîndurile alegind interesul naţional în locul aceluia de partid. Altfel, se afirmă în acest apel, semnat de 80 de personalităţi ale societăţii civile riscăm să ne întoarcem la partidul unic şi să periclităm integrarea euro-atlantică, dacă o singură formaţiune politică cîştigă alegerile cu o largă majoritate.

Ceea ce sondajele de opinie arată de multă vreme, dispersia voturilor pe dreapta eşicherului politic, posibilitatea ca in turul doi de scrutin să acceadă Corneliu Vadim Tudor ca şi eventualitatea ca CDR 2000 sau PD să nu intre în Parlament din cauza permanentelor atacuri reciproce, iată că provoacă şi reacţia unei părţi a intelectualităţii romaneşti. O reacţie care s-a transformat într-un apel adresat politicienilor şi stafurilor de campanie ale partidelor din fosta coaliţie. Un apel iniţiat de Revista 22 şi pe care şi-au pus deja semnătura 80 de intelectuali de marcă. Intelectualii care militează pentru susţinerea unui singur candidat care să poată fi opus celui al PDSR solicită negocieri urgente între Frunda, Isarescu, Roman şi Stolojan, în ideea posibilităţii retragerii a trei dintre ei din cursă, ca şi încetarea imediată a atacurilor reciproce dintre partide şi candidaţi.

Revista 22 şi GDS iniţiază, acum, în ceasul al 12-lea, o serie de discutii pe aceasta temă, aratîndu-şi disponibilitatea de a media între stafurile de campanie. Soluţia avansată de apelul intelectualilor este, în mod evident, singura rezonabilă, care ar da şanse reale unuia dintre candidaţi în faţa lui Ion Iliescu şi ar împiedica totodată un tur doi de scrutin desfăşurat între acesta şi Corneliu Vadim Tudor. Este însă aceasta iniţiativă realista ? Are ea şanse de a fi pusă în practica ? Si mai ales, nu vine cam tîrziu ? Iată cîteva întrebări pe care, desigur şi le-au pus li semnatarii apelului.

Nici unul dintre liderii politici nu contesta importanta existenţei unui unic candidat al forţelor democratice afirmînd chiar că ei au făcut tot posibilul în direcţia aceasta. De aici încolo însă, se trece în terenul acuzelor. Celalalt este vinovat! Iar principala vinovăţie este ca nu a fost acceptat candidatul lor. (...) Cu toti sunt sceptici în ce priveşte retragerea unuia sau altuia din cursa, dar nu refuză să se aşeze la masa negocierilor referitor la încetarea atacurilor reciproce. „Ar fi trebuit sa stăm de vorbă după locale, acum este tîrziu şi toata lumea şi-a făcut deja calculele, spune Bogdan Niculescu Duvăz, şeful de campanie al PD; va fi o discuţie care mai degrabă nu va putea decît să dezamăgească publicul, fără să ajungă la o soluţie practică, pentru că toată lumea, în momentul ăsta şi-a făcut tot felul de calcule şi-a făcut tot felul de ipoteze...

EL : Paul Păcuraru, şeful campaniei PNL afirmă tranşant că ideea este inacceptabilă, liberalii neputînd reununţa la proriul candidat după ce doi ani de zile s-au străduit să îl găsească. In plus este vorba de faptul că acesta este o "locomotivă" pentru partid :

Paul Păcuraru : " Nici unul din candidaţi nu se poate retrage pentru că în spatele lor, în spatele candidaturii lor sta responsabilitatea scorului parlamentarilor obţinut de partide

EL Cit despre liderii UDMR, conştienţi că toată lumea este cu ochii pe procentele lui Gyorgy Frunda spun ca voturile acestora nu pot schimba rezultatul. De fapt, Frunda a infirmat deja zvonurile că s-ar retrage din cursă, declarînd că dacă Vadim Tudor intră în turul doi, nu este vina lui. Vicepreşedintele UDMR Verestoy Attila soune însă că o astfel de propunere trebuie să vină din partea partidelor coaliţiei şi că ea trebuie negociată. UDMR nefiind suficientă în acest joc :
V.Attila : Nu am sesizat pînă acum că ar exista această idee şi la nivelul eşicherului politic.

EL : Liderii CDR 2000, mai exact prim vicepreşedintele PNTCD, Ioan Mureşan consideră că apelul nu este o treabă serioasă deoarece este făcut la "spartul tîrgului". Dacă toţi ceilalţi lideri s-au abţinut de la atacuri, măcar şi pentru că era vorba de un apel pentru reconciliere, Mureşan a acuzat din nou PNL că s-ar afla în spatele demersului intelectualilor.
I.Mureşan : Este din nou o încercare a liberalilor de a puncta în această campanie electorală , pentru că, observaţi, ei îşi arogă dreptul de întîietate, ei să fie cei sprijiniţi, deci nu mi se pare o treabă serioasă

EL : Din cîte se vede şansele de reuşită ale iniţiativei sunt minime. În plus, mai există o chestiune de ordin tehnic : buletinele de vot au fost deja tipărite şi ar fi foarte greu de explicat electoratului să nu puna ştampila pe unul dintre candidaţii care ar putea , eventual, să îşi anunţe retragerea... Confuzia ar fi deplina!
XS
SM
MD
LG