Linkuri accesibilitate

14.11 - București: Legea restituirii caselor naționalizate din nou amînată


PNȚCD și PDSR pe poziții ireconciliabile după patru ani de dezbateri parlamentare.


14 noimebrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Andreea Pora).

Legea restituirii caselor naționalizate din nou amînată.

Proiectul de lege privind restituirea caselor naţionalizate nu mai poate fi votat în actuala legislatura. Din ce în ce mai îndoiţi de forma pe care o capata proiectul în urma unor rundelor de negocieri purtate în special cu PDSR, deputaţii ţărănişti ai decis astazi să împiedice dezbaterea proiectului de lege părăsind şedinta cu efectul lipsei qvorumului. Reacţie promptă a PDSR, al cărui prim vicepreşedinte Adrian Năstase a declarat că „PNTCD a blocat aceasta lege, eşecul îi revine în totalitate ţărăniştilor”.

Ultima zi din actuala legislatură în care legea caselor naţionalizate mai putea fi adoptată de Parlament a fost una plina de întorsături neaşteptate. Rezultatul final fiind amînarea acesteia pentru legislatura viitoare.
Dezbaterea asupra raportului întocmit de comisia de mediere a început la Camera Deputaţilor, numai că, la nici o jumătate de oră, lucrurile au intrat în impas, ţărăniştii anunţînd că nu vor mai vota raportul, considerînd că acesta aduce modificări de esenţă faţă de textul iniţial al legii. Aceasta, deşi raportul de mediere a fost rezultatul unzui protocol semnat de liderii politici, iar la vremea respectivă a avut şi asentimentul PNTCD.

Acum însă, liderii ţărănişti s-au răzgîndit. Semnal fiind dat săptămîna trecută, cînd Emil Popescu a afirmat că nu susţine raportul, etichetat drept „ruşinos”. Că decizia a fost una a conducerii partidului a devenit limpede marţi, cînd Ion Diaconescu a declarat că „PNTCD nu poate să voteze aceasta soluţie care face a legea să fie proastă.” Reacţia PDSR a fost una pe măsură: deputaţii partidului au părăsit sala de şedinţe. Cele doua pozitii s-au dovedit a fi ireconciliabile. PNTCD a cerut să fie dezbătute o serie de articole, în special articolul 46 cel prin care „buna credinţă” devine un criteriu de dobîndire a proprietăţii, susţinînd că la comisia de mediere acest aspect nu a fost negociat. (...)

Cert este că în momentul de faţă dupa patru ani de discuţii, polemici şi dezbateri, legea caselor naţionalizate, considerata, pe bună dreptate drept una dintre cele mai importante şi sub stindardul căreia a defilat CDR a rămas neadoptată, ba, mai mult, a fost lăsată în sarcina viitorului Parlament care are toate şansele să fie unul al PDSR. Ţărăniştii se limitează la aş exprima regretul. (...)

Deputatul Ovidiu Petrescu afirmă că cei din coaliţie au avut o majoritate de peste 60 la suta, deci ar fi putut să treacă legea, cum ar fi dorit: „Patru ani de zile nu au trecut această lege. Trebuie să răspundă la întrebarea asta: de ce ? dacă au dorit foarte mult legea într-o anumită formă, de ce nu au adoptat aceasta lege ?”

Că PDSR, dacă va veni la putere are de gînd să modifice legea caselor naţionalizate nu ar constitui o surprinză pentru nimeni. Adrian Năstase a şi declarat de altfel marţi că nu ştie cum va arăta pe viitor aceasta lege, negocierea fiind valabila numai pentru actualul parlament.
XS
SM
MD
LG