Agentiile Associated Press si France Presse au publicat in aceasta dimineata relatari referitoare la votul din Republica Moldova.
Semnata de Alison Mutler, de la Bucuresti, relatarea AP spune ca moldovenii sunt chemati la urme pentru a cauta sa puna capat blocajului politic in care se afla, care a facut ca de un an de zile sa aiba doar un presedinte interimar. Electoratul trebuie sa aleaga intre a continua intarirea relatiilor Moldovei cu Uniunea Europeana si a inainta pe calea relatiilor mai bune cu Moscova si alte republice foste sovietice. AP aminteste care sunt fortele in competitie si scrie ca din aprilie 2009 este al treilea vot national la care sunt chemati moldovenii.
AP scrie ca Moldova este cea mai saraca natiune europeana, cu un salariu mediu lunar de 310 dolari si ca din cele 2 milioane 600 de mii de moldoveni cu drept de vot, 600 de mii sunt in afara tarii. „Cei din afara tarii tind sa voteze cu partidele pro-occidentale grupate in cadrul Aliantei, dar multi s-ar putea sa nu reuseasca sa voteze deoarece locuiesc la distanta de sectiile de votare”.
Pentru Agentia France Presse, miza alegerilor este iesirea Moldovei din „vacuumul de putere” intr-o perioada in care incearca sa se apropie de Uniunea Europeana si sa ajunga la o crestere economica sustinuta.
In opinia lui Anatoly Golia, care semneaza depesa, lupta electorala se da intre o coalitie de forte, considerata de AFP, „slaba” si un Partid comunist care este inca suficient de puternic pentru a bloca alegerea unui presedinte care sa traga Moldova mai departe de trecutul ei sovietic.
Una din principalele probleme ale acestui scrutin ar putea fi slaba prezenta la vot, scrie AFP. Si aceasta agentie aminteste ca de un an Moldova a avut doar un presedinte interimar, ca si rezultatul votului de astazi ar putea sa duca la un rezultat indecis si criza sa nu poata fi depasita. AFP scrie ca scrutinul este urmarit cu atentie de Kremlin, care se teme ca ar putea sa-si piarda influenta la granita Uniunii Europene.
AFP aminteste si ca presa rusa vede aceste alegeri ca o lupta intre fortele pro-ruse si un grup de partide care incearca sa impinga tara catre o alianta cu Occidentul. Presa rusa defineste aceasta alianta drept „de neincredere”. AFP aminteste si ca presa rusa vorbeste pe larg si despre problemele politice pe care le are Moldova din cauza intaririlor relatiilor cu Romania vecina.
AFP mai scrie si ca Moldova a facut parte din Romania intre 1918 si pina la al Doilea Razboi Mondial cind a fost anexata Uniunii Sovietice de Stalin.
AFP aminteste si ca in 2009, in urma violentelor post electorale 2 oameni au murit si scrie si despre problemele Moldovei cu regiunea separatista Transnistreana.
Corespondentul acestei agentii de la Chisinau scrie ca locuitorii din regiunea transnistreana vor fi impiedicati de autoritatile locale sa participe la vot.
AFP mai scrie si ca un rol important in acest scrutin l-ar putea avea moldovenii din diaspora, care, in general, voteaza impotriva comunistilor si care au acum 75 de sectii de votare in strainatate la care ar putea merge sa voteze.