Linkuri accesibilitate

Noi aprecieri din documentele diplomatice americane confidențiale publicate de WikiLeaks


Potrivit unor depeşe diplomatice americane difuzate de site-ul WikiLeaks şi publicate de agentiile internaţionale de presă, ambasadorul american in Afganistan Karl Eikenberry îl caracteriza în convorbi particulare pe liderul de la Kabul drept „paranoic”, „slab” şi fără a avea cele mai rudimentare noţiuni de cum se clădeşte o naţiune”. Statul condus de Hamid Karzai este înfăţişat de depeşele diplomatice confidenţiale, potrivit sursei citate, drept „corupt”, şi în care doar un singur ministru din actualul guvern nu a fost acuzat de corupţie.

In alte documente publicate de WikiLeaks se arată că preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak ar fi declarat unei delegaţii a Congresului american că, în eventualitatea în care Iranul va avea arme atomice, şi Egiptul ar putea să se transforme într-o putere nucleară. Mubarak ar fi spus delegaţiei americane că toţi liderii din regiune sunt „înfricoşaţi” de eventualitatea unui Iran nuclear.

Alte documente provenind din aceleaşi surse arată că oficialităţi britanice s-ar fi plins diplomatilor americani de folosirea de către avioane spion americane a bazelor britanice din insula Cipru.

Publicarea depeşelor diplomatice confidenţiale americane a fost criticată atît in Statele Unite căt şi în majoritatea ţărilor la care se referă unele dintre documentele făcute acum publice.
XS
SM
MD
LG