Linkuri accesibilitate

Noi aprecieri din documentele diplomatice americane confidențiale publicate de WikiLeaks


Potrivit unor depeşe diplomatice americane difuzate de site-ul WikiLeaks şi publicate de agentiile internaţionale de presă, ambasadorul american in Afganistan Karl Eikenberry îl caracteriza în convorbi particulare pe liderul de la Kabul drept „paranoic”, „slab” şi fără a avea cele mai rudimentare noţiuni de cum se clădeşte o naţiune”. Statul condus de Hamid Karzai este înfăţişat de depeşele diplomatice confidenţiale, potrivit sursei citate, drept „corupt”, şi în care doar un singur ministru din actualul guvern nu a fost acuzat de corupţie.

In alte documente publicate de WikiLeaks se arată că preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak ar fi declarat unei delegaţii a Congresului american că, în eventualitatea în care Iranul va avea arme atomice, şi Egiptul ar putea să se transforme într-o putere nucleară. Mubarak ar fi spus delegaţiei americane că toţi liderii din regiune sunt „înfricoşaţi” de eventualitatea unui Iran nuclear.

Alte documente provenind din aceleaşi surse arată că oficialităţi britanice s-ar fi plins diplomatilor americani de folosirea de către avioane spion americane a bazelor britanice din insula Cipru.

Publicarea depeşelor diplomatice confidenţiale americane a fost criticată atît in Statele Unite căt şi în majoritatea ţărilor la care se referă unele dintre documentele făcute acum publice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG