Linkuri accesibilitate

Renumărarea voturilor nu modifică distribuirea mandatelor


Iurie Ciocan: am acţionat şi vom acţiona în continuare în strictă conformitate cu Codul electoral.


Renumărarea voturilor: după ce-au iniţiat-o, comuniştii spun acum că este inutilă şi acuză CEC-ul de complicitate la furt de voturi... Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocam va fi împreună cu noi astăzi pentru acest subiect oarecum fierbinte
.

Europa Liberă: Bună dimineaţa, dle Ciocan. Dar e bună şi pentru cei care au cerut renumărarea voturilor şi poate a iluziilor cu speranţa, poate, că-şi vor îmbunătăţi scorul .... Cum e cu numărarea pe final?


Iurie Ciocan: Dimineaţa ar trebui să fie bună pentru toată lumea – începe o nouă zi, ne aşteaptă fapte noi. Situaţia asupra renumărării voturilor este una aşteptată de noi şi reieşind din datele preliminare pe care noi le-am recepţionat în seara zilei de ieri, imaginea nu se schimbă cumva considerabil. Deci, vorbim despre plus - minus unu, două, zece voturi la nivel de circumscripţie, de raion.
Iurie Ciocan


Europa Liberă: Ca să-şi dea seama şi alegătorii, este o cifră insignifiantă, adică absolut infimă...


Iurie Ciocan: Exact. Deci, cifrele care s-au constatat la renumărarea voturilor la unii concurenţi electorali au fost plus un buletin, plus două buletine, plus cinci buletine. La alţii – minus două, cinci, zece. Deci, în aceste condiţii, devierile respective nu sunt în măsură să afecteze rezultatele şi distribuirea de mandate.

Europa Liberă: Aveţi totuşi şi o explicaţie pentru aceste devieri, fie ele şi mici?


Iurie Ciocan: Explicaţia este una evidentă: când persoanele muncesc câte 14-16 ore în birou şi ulterior urmează să numele aceste buletine, mai mult decât atât, să le aranjeze în modul respectiv, să le împacheteze conform instrucţiilor, pot apărea şi anumite erori mecanice. Cu atât mai mult, sunt de acord cu cele invocate de mai mulţi concurenţă electorali, inclusiv şi în faţa instanţei de judecată, că în Parlament au fost, din cei 39 de concurenţii electorali, reprezentate patru partide care au fost chiar alături în buletinele de vot.

Deci, numărul doi este Partidul Democrat, numărul trei - Partidul Liberal, numărul 12 - PCRM şi numărul 13 - PLDM. Deci, ele chiar erau alăturea şi noi am atras atenţia şi aici, la renumărare, să fie maxim prudenţi, să nu încurce amplasarea acestor buletine la renumărare.

Europa Liberă: Se poate constata la această oră cine a fost mai privilegiat, chiar cu aceste numere ?

Iurie Ciocan: E prematur să facem careva concluzii de acest gen, dat fiind faptul că doar în dimineaţa zilei de astăzi, începâţnd cu ora 8, la sediul CEC noi vom începe recepţionarea acestor procese verbale din teritorii. Toate datele pe care le am eu la dispoziţie sunt transmise prin telefon, nu poartă nici un caracter oficial şi nu putem vedea un trend anumit. Dar, oricum, din ceea ce s-a văzut vorbim de plus-minus unităţi şi plus-minus zeci de voturi, nu mai mult...

Europa Liberă: Dle Ciocan, iată am ziarele de astăzi în faţă şi o să citez dintr-un ziar-două cu politică editorială mai apropiată de PCRM, declarat mai apropiată de PCRM. Iată un citat, de exemplu: „Comisia Electorală Centrală, după cum se vede”, „în calitate de complice criminal, penal, a demarat din start fraudarea fraudării alegerilor din 28 noiembrie.” Alte titluri, din alt ziar în limba rusă – „Comisia Electorală Centrală nu intenţionează să, se subordoneze deciziei Curţii Constituţionale”. Şi un alt titlu, traducere iarăşi din ruseşte – „Preşedintele Curţii Constituţionale acuză sau condamnă acţiunile Comisiei Electorale Centrale”. Ce s-a întâmplat, de ce s-a acutizat atât de mult conflictul dintre Comisia Electorală Centrală şi, iată, Partidul Comuniştilor, care la un moment dat a declarat că numărarea nu mai este utilă, adică nu mai este relevantă în condiţiile respective?

Iurie Ciocan: Eu, din titlurile pe care mi le-aţi zis dumneavoastră am auzit doar declaraţiile politice făcute de doi deputaţi aleşi din rîndurile PCRM-ului în cadrul unui briefing de presă. Deci, ziarele practic au preluat aceste declaraţii. Pe noi nu ne deranjează, noi nu ne simţim în conflict cu nici un concurent electoral, nici cu legea. Dat fiind faptul că am acţionat şi vom acţiona în continuare în strictă conformitate cu codul electoral, Constituţia Republicii Moldova şi, cu atât mai mult sigur şi a hotărârii Curţii Constituţionale emisă în sensul renumărării.

Şi vreau să vă atrag atenţia, cum s-a vorbit şi la dv. în emisie ceva timp în urmă, PCRM-ul a atacat refuzul CEC de a le pune la dispoziţie listele electorale şi de a contrapune listele de bază cu cele suplimentare, în opinia lor pentru eliminarea multiplei votări; instanţa de judecată, Curtea de Apel, ieri, a respins aceste cereri şi mai mult ca atât, la un capăt de cerere, a constatat că PCRM-ul nu mai are dreptul să se adreseze în instanţa de judecată cu asemenea cerere, în cadrul aceleiaşi circumstanţe. Deci, practic, a fost confirmată legalitatea acţiunilor noastre.

Europa Liberă: Înţelegem, dar pe de altă parte, iată în „Nezavisimaia Moldova” este citat domnul preşedinte al CC, Dumitru Pulbere, care insistă că totuşi trebuia asigurat accesul la aceste liste. Este adevărat că ziarul sau mai exact agenţia nu precizează când a spus domnul Pulbere aşa ceva, înainte sau după deciza Curţii de Apel. Totuşi, există se pare un fel de, cum să zic, interpretare diferită a deciziei Curţii, iată a preşedintelui acestei Curţi şi a Comisiei Electorale Centrale. Nu?

Iurie Ciocan: Stimaţi colegi, dv. sunteţi nu post foarte şi foarte bine informat. Dv. aţi auzit şi din alte surse de o asemenea declaraţie a preşedintelui Pulbere? Eu nu. Şi chiar am căutat ieri, am încercat să găsesc şi prin alte surse alternative că ar fi existat o asemenea declaraţie şi nicăieri n-am găsit nici o confirmare. Mai mult ca atât, am purtat şi discuţii cu domnul preşedinte Pulbere a CC şi dumnealui mi-a confirmat că este hotărârea CC care urmează a fi executată întocmai.

Europa Liberă: Sugeraţi că s-ar putea întâmpla ca să fie nu tocmai exactă această declaraţie?


Iurie Ciocan: Întocmai. Eu presupun că ar putea fi ruptă dintr-un context, careva, undeva, ceva s-a zis...

Europa Liberă: Suntem în perioadă fierbinte post-electorală şi patimile sau emoţiile sunt în continuare la temperaturi destul de înalte. Ce urmează, dle Ciocan, după ce s-a finaliza renumărarea voturilor şi se va constata ce se va constata?

Iurie Ciocan: Noi, astăzi şi mâine, în prima jumătate de zilei, facem toate calculele finale, întocmim în proces verbal de totalizare a renumărării, întocmim şi un act de constatare a divergenţelor, facem un raport asupra acestor ultime săptămâni de activitate şi prezentăm acest dosar CC. Ulterior, CC urmează să stabilească ziua când va fi examinat dosarul în plenitudinea sa – toate cererile noastre, şi cererea de expunerea Curţii asupra legalităţii procesului electoral, şi cererea de validare a mandatelor de deputaţi aleşi şi deputaţilor supleanţi.

Europa Liberă: Ce urmează pentru dv. personal, în calitate de secretar al CEC? Plecaţi acum să luaţi cunoştinţă de rezultate sau sunt şi alte treburi importante în afară de renumărare ?

Iurie Ciocan: Nu, sigur că săptămâna această suntem întru totul dedicaţi finalizării procesulum electoral. Vrem să aducem la bun sfârşit legal toate acţiunile care au demarat mai mult de două luni în urmă. Vrem să vedem validat un Parlament în R. Moldova care, ulterior, să se apuce de treabă. Astea sunt priorităţile acum sigur.

Europa Liberă: Dle, Ciocan, analişti politic, fruntaşi ai vieţii publice au sugerat că în cazul în care se constată că solicitatera Partidului Comuniştilor a fost gratuită şi nu se demonstrează nici un fel de schimbare semnificativă în ponderea partidelor sau în nunmărul de mandate, poate că partidul solicitant ar fi trebuit să fie cumva amendat sau pus să suporte anumite cheltuieli din marile cheltuieli, simţitoarele cheltuieli care s-au făcut pentru această renumărare. Dv. ce opinie aveţi? Există precedente poate în legislaţia altor ţari în acest sens sau totuşi R. Moldova trebuie să suporte chetulielile în numele democraţiei?


Iurie Ciocan: Noi trebuie, sigur, să pornim de la dezideratul că democraţia costă. Există diferite experienţe în diferite state. Spre exemplu, există state în lume unde Comisia Electorală Centrală este întreţinută financiar de către partidele politice şi doar partidele care donează bani pentru Comisia Electorală Cetrală, acele partide pot participa la alegeri. Deci, legi sunt diferite. Noi ne conducem de legislaţia R. Moldova. Sigur că nu este prevăzută solicitarea prin regres faţă de acest partid, ca în anumite circumstanţe recuperarea acestei sume la bugetul de stat ea nu este prevăzută de nici o lege.

Aspectul moral al problemei, iarăşi, rămâne la discreţia celor care pot să-şi permită luxul să analizeze şi să facă publică opinia lor. Noi suntem într-o postură oficială, eu şi colegii mei de la CEC, şi nu avem acest drept să ieşim cu aceste opinii în faţa publicului.

Europa Liberă: Din câte înţeleg, nu există un mecanism cât de cât eficient pentru a evita situaţiile în care cineva, premeditat sau nu, visează rezultate mai bune şi se trezeşte dimineaţă apelînd la, mă rog, dreptul de renumărare a voturilor.

Iurie Ciocan: Unicul instrument pe care îl văd eu ca cetăţean, ca funcţionar în cadrul organului electotral, mai mult ca atât, ca un cercetător ştiinţific, doctor în ştiinţe politice, totuşi este cultura politică. Avem nevoie de mai multă cultură politică şi atunci când ai primit un rezultat şi mai mult ca atît ai efectuat şi numărarea în paralel, ai şi verificat mai multe lucruri, trebuie să apară acest element de cultură, să strângi mâna, să zici – vă felicit, stimaţi oponenţi politici, daţi să căutăm soluţii în continuare.

Europa Liberă: Dle Ciocan, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG