Linkuri accesibilitate

„Moldova – formulă de succes în parteneriatul estic al UE”


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: „Dacă se formează un guvern cu participarea PCRM, Moldova va pierde parteneriatul foarte special cu Bruxelles-ul”


Igor Boţan: „De la bun început era evident că renumărarea voturilor nu va avea nici un efect practic. Lucru care s-a confirmat, după ce Comisia Electorală Centrală a dat publicităţii rezultatele renumărării. Aşa cum era de aşteptat, câteva sute de voturi au migrat de la un concurent electoral la altul. Şi cel mai important lucru este că Partidul Comuniştilor a recăpătat 300 de voturi, care în mod special au fost pierdute de acesta în satul Rubleniţa.

Cred că merită de accentuat acest lucru, fiindcă în această localitate primarul este din partea Partidului Comuniştilor, iar numărul consilierilor locali ai Partidului Comuniştilor în această localitate este de trei ori mai mare decât numărul total al consilierilor din partea altor formaţiuni politice. Ce înseamnă aceasta? Aceasta înseamnă că Biroul electoral al secţiei de votare a fost format sau din membrii Partidului Comuniştilor, sau din simpatizanţi ai acestuia, fiindcă legislaţia electorală prevede că consiliul local numeşte cel puţin trei membri ai secţiei de votare, iar partidul, dacă este parlamentar, numeşte şi el un reprezentant. Adică, a fost o greşeală banală, care s-a întâmplat şi evident că mai degrabă Partidul Comuniştilor trebuie să fie nemulţumit, că anume în Rubleniţa, în această localitate s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat.

În privinţa accesului la listele de alegători - este un alt lucru pe care-l speculează Partidul Comuniştilor şi îl speculează cu bună ştiinţă. Fiindcă anume Partidul Comuniştilor s-a opus, după alegerile din 5 aprilie 2009, ca la renumărarea voturilor să fie copiate listele de alegători pentru ca acestea să poată fi verificate. Motivul invocat de Partidul Comuniştilor atunci a fost că nu se admite copierea listelor de alegători, dat fiind faptul, că acest lucru ar putea prejudicia protecţia datelor personale ale cetăţenilor. Iată că de această dată Partidul Comuniştilor a uitat de principiul aplicării unei forme a legislaţiei pe teritoriul Republicii Moldova, lucru care a fost confirmat şi de această dată de Curtea de Apel. Vedem duble standarde ale Partidului Comuniştilor şi în aceste circumstanţe ne rămâne să credem că Curtea Constituţională foarte curând va valida rezultatele alegerilor.”

Europa Liberă: Au mai avut loc nişte runde de negocieri pentru formarea unei coaliţii de guvernământ. Ce-i drept, în lipsa unor lideri din Alianţa pentru Integrare Europeană. În acest moment, la ce etapă credeţi că se află negocierile?

Igor Boţan: „Deocamdată nu putem spune cu certitudine că suntem mai aproape de centru-stânga sau centru-dreapta. Putem să spunem, însă, că în lipsa liderilor, experţii din partea celor trei formaţiuni au lucrat foarte productiv şi au ajuns de comun acord la elaborarea mecanismelor de funcţionare a eventualei Alianţe pentru Integrare Europeană reînnoite.

Deocamdată au fost identificate trei principii, aşa-zisa formulă 3C, care ironic mai este numită trei vitamine „C” pentru recuperarea AIE. Este vorba de principiul Continuităţii, Cooperării şi Consensului. Aceasta însemnând: Continuitate - reconstruirea Alianţei pentru Integreare Europeană şi reconfirmarea prelungirii proiectelor şi programelor lansate acum un an, lucru care scoate de pe agendă problema valorilor şi obiectivelor comune, care au fost stabilite acum un an. Cooperare însemnând înlăturarea deficitului de comunicare, a disfuncţiilor operaţionale şi a eventualelor manifestări de neloialitate între parteneri, aşa cum din păcate s-a întâmplat în acest an.

Şi, în sfârşit, Consensul însemnând că depăşirea eventualelor litigii se va face prin discuţii de comun acord. Aceste trei principii şi aşa-zisa formulă 3C ne permite să credem că lucrurile au evoluat, deşi au rămas foarte multe lucruri nesoluţionate, legate de redistribuirea funcţiilor şi mai ales a funcţiilor în organele de ocrotire a normelor de drept din Republica Moldova, organe care sunt foarte sensibile pentru interesele structurilor de business.”

Europa Liberă: Cum se va răsfrânge asupra relaţiilor externe ale Republicii Moldova o coaliţie de centru-dreapta sau de centru-stânga, ţinând cont de ultimele evoluţii?

Igor Boţan: „Aici lucrurile sunt mult mai profunde şi cred că problema relaţiilor externe în dependenţă de coaliţia formată sunt foarte, foarte profunde. Dacă se formează o coaliţie de centru-stânga, părerea mea este că Republica Moldova va avea de pierdut. Dacă se va forma o astfel de coaliţie atunci, da, se vor îmbunătăţi relaţiile cu Federaţia Rusă. Dar relaţiile cu Federaţia Rusă au fost bune şi atunci, când am avut guverne proruseşti precum Sangheli, Ciubuc, Tarlev, Greceanîi.

Când am avut astfel de guverne pro-ruseşti, sau pro-CSI, preţurile la gaz au crescut constant, iar problema transnistreană nu a fost soluţionată în nici un fel. Ba dimpotrivă, a fost îngheţată în condiţii speciale pentru ca independenţa Transnistriei să devină mai pronunţată în relaţiile cu Republica Moldova. O coaliţie de centru-stânga ar menţine relaţiile cu Uniunea Europeană bune, dar nu excelente, aşa cum sunt în prezent.

Vreau să subliniez, că relaţiile cu Uniunea Europeană sunt fundamentale pentru Republica Moldova, dat fiind faptul că pe parcursul guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană aceste relaţii au avut şi o componentă personală, datorată capacităţilor şi cunoştinţelor personale ale ministrului Iurie Leancă. Acest lucru a permis ca Uniunea Europeană în raport cu Republica Moldova să identifice formula „Republica Moldova – istorie de succes în parteneriatul estic”. Anume acest mobil, istoria de succes, a făcut ca Uniunea Europeană să ne ajute ca în acest an să ne menţinem pe linia de plutire şi ne-a făcut avansuri imense. O coaliţie de centru-stânga, aşa cum spuneam, ar menţine relaţiile cu Uniunea Europeană bune, dar nu excepţionale. Adică, formula „Republica Moldova – o istorie de succes” va fi uitată, dat fiind faptul că Partidul Comuniştilor a anunţat acum doi ani că parteneriatul estic nu este altceva decât un fel de CSI-2. Şi în al doilea rând, Partidul Comuniştilor în mod constant a acuzat Uniunea Europeană de promovarea dublelor standarde. Evident că astfel de parteneri nu sunt capabili să menţină relaţii speciale, aşa cum spuneam.

Al doilea lucru – Uniunea Europeană a fost de mare ajutor pentru Republica Moldova în relaţiile acesteia cu Ucraina şi, în special, în relaţiile cu Transnistria, în soluţionarea conflictului transnistrean, prin misiunea EUBAM, care a dat Republicii Moldova singura pârghie de a influenţa cumva asupra Transnistriei. Acum dacă se va forma o alianţă de centru-stânga şi Republica Moldova ar pierde parteneriatul foarte, foarte special cu Uniunea Europeană, lucrurile pentru Republica Moldova vor deveni foarte triste, dat fiind faptul că săptămâna trecută preşedintele Ianukovic a anunţat că în raport cu Republica Moldova va promova o politică mult mai specială, pentru a arăta cine este mai puternic în relaţiile bilaterale.

Fără un parteneriat special cu Uniunea Europeană, cred că Republica Moldova nu va putea rezista în faţa presiunilor anunţate de către preşedintele Ianukovic. Deaceea, în condiţiile pe care le avem acum, Republica Moldova trebuie să facă totul ce-i stă în puteri pentru a menţine această relaţie extrem de specială în raport cu Uniunea Europeană. Şi în special în cadrul formulei „Republica Moldova – o formulă de succes în parteneriatul estic al Uniunii Europene”.
XS
SM
MD
LG