Astăzi, premierul Vlad Filat urmează să prezinte Parlamentului componenţa noului Executiv şi priorităţile programului de guvernare. Care rămâne a fi principala provocare a guvernului Filat 2? Vom afla într-o discuţie matinală cu Viorel Chivriga, analist economic la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.
Europa Liberă: Dle Chivriga, este limpede că guvernul Filat 2 va avea cam aceeaşi miniştri, prin urmare ar fi să ne aşteptăm la o continuare a reformelor sociale-economice, doar cu ţinte mai precise. Totuşi, care rămâne a fi principala provocare a guvernului Filat 2?
Viorel Chivriga: „Chiar şi proiectul programului de guvernare care a fost făcut public ieri, practic include o bună parte din măsurile care erau în programul de guvernare al executivului anterior. Sunt unele restanţe clare, ele ţin de anumite domenii şi dacă sunt luate în calcul, se vede foarte clar că este foarte mult de realizat în următorii patru ani. Domeniile sunt diferite, sunt unele restanţe în domeniul justiţiei, sunt unele restanţe în domeniul economiei.
M-aş referi anume la restanţele din economie – în primul rând, nu a avut loc o demonopolizare a unor sectoare economice, parteneriatul public-privat nu a fost funcţional în măsura aşteptărilor şi sunt unele probleme legate anume de calitatea sectoarelor din economia naţională. Aici s-a realizat mai puţin decât s-a dorit. Practic, dacă privim conţinutul programului de guvernare, în mare parte aceste restanţe se regăsesc ca măsuri care trebuie să fie realizate de guvernul următor”.
Europa Liberă: Sunt voci care susţin că nu s-a reuşit demolarea schemelor monopoliste aşa cum s-a promis la începutul mandatului guvernului Filat 1? De ce aceste piedici şi cine ar avea interes?
Viorel Chivriga: „Aici, în Republica Moldova sunt unele probleme legate de sistem. Avem un sistem care într-o perioadă relativ lungă a adunat mai multe metastaze care provoacă dureri de cap şi atunci când are loc o încercare de a însănătoşi acest sistem, rezultatul nu este cel aşteptat. Nu poate fi o maladie care trebuie să fie tratată printr-o intervenţie chirurgicală, să fie tratată prin pastile. Este necesar şi timp, şi dorinţă, dar şi o mai bună conlucrare a celor care pot face acest lucru”.
Europa Liberă: Dar avem timp, dorinţă şi conlucrare din partea celor care pot face acest lucru?
Viorel Chivriga: „Probabil că dorinţă există, chiar şi comunitatea de afaceri dă semnale foarte clare că situaţia este una intolerabilă şi aici statul trebuie să se implice. Vorbeam de parteneriatul public-privat. E o chestie foarte bună, dar din acest parteneriat trebuie să câştige câteva părţi, în primul rând statul, comunitatea de afaceri dar şi populaţia Republicii Moldova. Toate aceste lucruri pot fi realizate numai în comun. Atunci când cineva doreşte dar altcineva nu doreşte, rezultatul poate fi unul pal”.
Europa Liberă: Dacă, totuşi, ar fi să analizaţi acţiunile fostului guvern, ce greşeli, să zicem aşa, ar trebui evitate pentru a nu călca de două ori pe aceeaşi greblă, cum se spune în popor?
Viorel Chivriga: „Nu cred că chiar şi privind acest program de guvernare care este unul foarte amplu şi unul ambiţios, trebuie să triumfăm. Cel mai important este ca să fie realizate acţiunile care sunt incluse în programul de guvernare. Noi pe parcursul a mai mulţi ani am avut parte de foarte multe documente, de politici, de programe de guvernare, strategii sectoriale care erau foarte bune dar care nu au fost realizate. Important este ca să apară rezultatul şi ca acest rezultat să fie sesizat de toţi moldovenii. Atunci, într-adevăr problemele vor începe să dispară de pe agenda guvernului într-un timp foarte scurt.
Dacă vorbim de greşeli, aici într-adevăr ele sunt destul de multe. În primul rând, o reformă dacă este iniţiată ea trebuie să aibă, în mod normal, şi o finalitate. Reformele trebuie să fie efectuate pentru a face schimbări în economie, în alte domenii. Aceste schimbări trebuie să schimbe puţin imaginea Republicii Moldova, cu o imagine pală noi nu avem un loc lângă statele europene”.
Europa Liberă: În ce măsură reformele economice se vor reflecta în creşterile de salarii şi pensii, îmbunătăţirea altor indicatori sociali, pe care îi aşteaptă omul simplu şi pe cînd?
Viorel Chivriga: „Aici, cum v-am spus, depinde foarte mult anume de modul în care vor fi realizate aceste reforme şi este important să existe o finalitate. Mulţi aşteaptă pensii, dar trebuie să ţinem cont că şi comunitatea de afaceri aşteaptă unele schimbări foarte mari”
Europa Liberă: Care ar fi aceste schimbări?
Viorel Chivriga: „În primul rând, gradul de credibilitate între sectorul public şi cel privat, garantarea dreptului asupra proprietăţilor şi investiţilor private, unele schimbări ce ţin anume de îmbunătăţirea mediului de afaceri, el trebuie să fie unul prielnic, trebuie să fie unul favorabil. Astfel ca cei care activează în Republica Moldova să simtă suportul statului şi să simtă că ei nu sunt inutili în Republica Moldova. Atunci schimbări o să apară într-un timp foarte scurt. Aici depinde de fiecare dată de cum va reacţiona Guvernul, dar şi structurile, dar şi birocraţii care sunt în structurile de stat”.
Europa Liberă: Dle Chivriga, a reuşit guvernul Filat 1 să scoată economia naţională din tenebru, aşa cum şi-a propus la începutul mandatului?
Viorel Chivriga: „Nu cred. Există o dovadă pe care poate să o sesizeze fiecare. Este necesar doar să vedem cum funcţionează această economie tenebră în Republica Moldova şi pentru asta este foarte simplu de a vedea cum este agitat Chişinăul noaptea şi în acelaşi timp în mediul rural. O bună parte din activităţile economice sunt departe de cadrul legal. Aici sunt trei căi pentru a atrage aceste entităţi într-un cadrul normal de legalitate. În primul rând, forţat este măsură care nu aduce la nimic. În acelaşi timp există o măsură unică, atunci când li se oferă o şansă tuturor care activează în această economie tenebră de a activa legal şi de a vedea că este cu mult mai favorabil pentru ei, mult mai convenabil să activeze în normele legale”.
Europa Liberă: Dle Chivriga, ieri mai mulţi angajaţi ai unor întreprinderi s-au plâns că afacerile le sunt lichidate, citez acum: „într-un mod criminal”. De ce totuşi se menţin problemele în ce priveşte presiunile asupra businessului din partea instituţiilor de stat?
Viorel Chivriga: „Probabil e o problemă legată de sistem, e o problemă care nu a apărut astăzi sau ieri. Atacurile „raider” pot fi sesizate acum dar au existat şi până acum. În principiu arată că sistemul actual este compus din mai multe cuiburi, anume cum sunt cuiburile păsărilor unde stau puişorii cu gura deschisă, deci arată că o bună parte din cei care sunt părticele a acestui sistem nu au nimic în comun cu schimbările care trebuie să intervină. Aceste practici de acaparare a proprietăţilor private şi a investiţiilor, ele trebuie să fie făcute publice şi trebuie să fie curmate. Aici trebuie să fie o claritate.
Dacă se aşteaptă foarte multe de la comunitatea de afaceri, trebuie să avem aşteptări cu mult mai mari de la cei din instituţiile de stat, de la cei din guvern, justiţie, poliţie. Dar pentru asta trebuie să apară nişte reforme temeinice. Ceea ce s-a întâmplat în 2010, anume tentativele de reformare a acestor instituţii care nu au dus la nişte rezultate palpabile, asta arată că s-a staţionat foarte mult pe loc şi nu a fost pusă o temelie pentru a face puţin menaj în domeniul dat”.
Europa Liberă: În ce măsură credeţi că am aputea să ne aşteptăm în următorii ani la schimbarea modelului de creştere economică, nu una bazată pe remitenţe şi consum?
Viorel Chivriga: „Eu cred că este posibil. Programul de guvernare este unul bun, în principiu şi structura guvernului dar şi persoanele care sunt nominalizate şi care vor fi nominalizate, poate sunt în limita aşteptărilor populaţiei. Într-adevăr, reformele care nu au avut loc în 2010, ele trebuie să demareze în 2011 şi să fie finalizate în 2014 sau să fie în mare parte finalizate. Pentru asta avem nevoie, în primul rând, de stabilitate politică pe parcursul acestor ani şi de stabilitate economică. Atunci când vor fi demarate aceste reforme, eu cred că vor apărea şi primele rezultate care vor fi un motor pentru a finaliza ceea ce s-a început în 2011”.
Europa Liberă: Dle Chivriga, vă mulţumim pentru acest interviu. Doamnelor şi Domnilor alături de noi în această dimineaţă a fost Viorel Chivriga.