16 ianuarie 2001
Actualitatea. (Reporter: Andreea Pora)
Impactul legii caselor naţionalizate.
Legea, adoptată în forma finală, nu rezolvă nici pe departe nedreptăţile săvârşite de regimul comunist sau de legea 112.
Legea va permite chiriaşilor să-şi prelungească contractele cu încă cinci ani iar foştilor proprietari să-şi recapete imobilele naţionalizate cu titlu şi care nu au făcut obiectul legii 112.
„Legea ieşită de sub condeiul PDSR este evident în favoarea unei categorii de chiriaşi care pot rămâne proprietarii caselor pe care le-au cumpărat în aceşti ani, sub motivaţia bunei credinţe. Nu se precizează însă clar care sunt aceste cazuri , motiv pentru care mulţi legiuitori şi avocaţi prevăd un val de procese. Această prevedere a legii nemulţumeşte ambele părţi. Chiriaşi şi proprietari, care nu par dispuţi să renunţe la ceea ce cred că este dreptul lor.”
Eugen Pleşa, preşedintele asociaţiei chiriaşilor crede că această prevedere a legii permite spolierea chiriaşilor, de oare ce recunoaşte retrocedările prin instanţe judecătoreşti.
„Toţi chiriaşii care şi-au cumpărat casele, apartamentele în baza legii 112 vor fi hăituiţi” – crede Pleşa.
Pe chiriaşi îi deranjează faptul că noua lege nu a anulat deciziile judecătoreşti prin care foştii proprietari şi-au recuperat casele. Pe de altă parte, proprietarii susţin că dreptul lor este încălcat de decizia ca toate contractele de închiriere să fie prelungite, automat, pentru încă 5 ani.
Mai mult, dacă proprietatea nu poate fi retrocedată, foştii proprietari nu vor mai fi despăgubiţi cu bani, ci în baza unei legi separate, care nu a fost adoptată încă, în echivalent. Mai exact, acţiuni la tot felul de firme falimentare sau aşa numite titluri de valoare nominală, folosite exclusiv în procesul de privatizare.
Dar cel mai mult, foştii proprietari sunt deranjaţi de faptul că tot ce s-a cumpărat, de bună credinţă, în baza legii 112 rămâne în proprietatea foştilor chiriaşi. Nici dacă imobilul nu a fost cumpărat de chiriaşi, foştilor proprietari nu le va fi uşor să-şi recupereze casele, din cauza birocraţiei.
În opinia premierului Adrian Năstase, legea va diminua şi numărul cazurilor aduse în faţa justiţiei europene, pentru că ea dovedeşte că în Româmnia este respectată proprietarea. Greşit, afirmă foştii proprietari şi avocaţii, pentru că legea nu prevede şi retrocedarea imobilelor aflate în utilizare publică, ceea ce echivalează cu o a doua naţionalizare.