Linkuri accesibilitate

Solidaritate cu mișcarea de opoziție din Belarus


Conferința Donatorilor desfășurată la Varșovia
Conferința Donatorilor desfășurată la Varșovia

Radek Sikorski: „Poate că exemplul lui Ben Ali în Tunisia şi Mubarak în Egipt îl vor face pe preşedintele Lukaşenka să înţeleagă că drumul pe care merge nu-i cel mai bun”.


Ţările occidentale au promis ajutoare de 87 milioane de euro mişcărilor de opoziţie din Republica Belarus după reprimarea brutală de către regimul Lukaşenka a protestului post-electoral de la Minsk din 19 decembrie. Promisiunile au fost făcute miercuri la o conferinţă a donatorilor la Varşovia. Relatează Alexandru Eftode:

Promisiunile de ajutor financiar făcute de 36 de ţări pentru opoziţia din Belarus au fost anunţate de ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski. El i-a transmis un mesaj liderului de la Minsk, Alyaksadr Lukaşenka făcând aluzie la Tunisia unde preşedintele autoritar a fost înlăturat în urma unei revolte populare şi la protestele anti-prezidenţiale care au loc zilele acestea în Egipt.

Sikorski a spus că Lukaşenka mai are timp să repare lucrurile petrecute după alegerile din 19 decembrie. „Poate că exemplul lui Ben Ali în Tunisia şi Mubarak în Egipt îl vor face pe preşedintele Lukaşenka să înţeleagă că drumul pe care merge nu-i cel mai bun pentru el personal”, a mai spus ministrul polonez.

Promisiunile donatorilor pentru opoziţia din Belarus includ 15,6 milioane de euro din partea Comisiei Europene în următorii trei ani – o sumă de patru ori mai mare decât cea oferită până acum, precum şi ajutoare individuale promise de ţări europene şi Statele Unite – în total 87 de milioane de euro.

La conferinţa de la Varşovia au fost prezenţi miniştrii de externe din Estonia, Suedia şi România, precum şi reprezentanţi din 36 de ţări, inclusiv Ucraina. Ea a avut loc la o lună şi jumătate după arestarea la Minsk a 600 de participanţi la protestele faţă de realegerea preşedintelui Lukaşenka pentru un nou mandat, urmată de o nouă campanie de intimidare a opoziţiei.

Cu două zile mai devreme, Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat o nouă rundă de sancţiuni comune împotriva autorităţilor de la Minsk, inclusiv sancţiuni economice şi restricţii de călătorie pentru preşedintele Lukaşenka şi alţi 157 de demnitari belaruşi.

La Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut ieri o conferinţă de presă la care a amintit că Rusia condamnă persecutarea opoziţiei beloruse.

Lavrov a spus că ţara sa a jucat un rol activ la elaborarea rezoluţiei adoptată de Comitetul de Miniştri ai Consiliului Europei. Adoptată unanim la mijlocul lunii ianuarie, rezoluţia cere eliberarea imediată a protestatarilor arestaţi după alegerile din decembrie.

Dar Serghei Lavrov a criticat sancţiunile occidentale împotriva regimului de la Minsk, spunând că au fost adoptate din motive politice şi vor înrăutăţi situaţia social economică din Belarus.

La conferinţa donatorilor de la Varşovia, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek a explicat însă că strategia ţărilor occidentale este să sancţioneze autorităţile de la Minsk, ajutând în acelaşi timp populaţia.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG