Linkuri accesibilitate

Criza din Libia, majorarea prețului petrolului și economia americană


Prețul benzinei a crescut cu 39 de cenți/galonul, echivalent cu 146 de milioane de dolari surplus de cheltuieli zilnic pentru posesorii de autovehicule americani.


Una dintre consecintele importante ale conflictelor din Orientul Mijlociu este cresterea pretului petrolului. Ce consecinte poate ea avaea asupra economiei americane? Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pretul petrolului a continuat sa atinga cifre record, post-recesiune, in conditiile in care fortele fidele colonelului Moammar Gaddafi infrunta populatia, intr-un singeros razboi civil, in Libia. Lupte aprige se poarta in apropierea unui port cheie, pentru comertul cu titei. Si pentru ca nimeni nu poate anticipa cit de afectate vor fi productia si exportul de petrol din Libia, pietele se adapteaza marind preturile.

La bursa de marfuri din Statele Unite, pretul a ajuns ieri la 105.44 barilul – dupa ce in cursul zilei atinsese aproape 107 dolari, cel mai mare nivel de la 26 septembrie 2008. La Londra, pretul e de 115, 04 dolari pe baril. La benzinariile americane cresterea preturilor a fost accelerata, ajungindu-se la nivele care nu erau anticipate, decit in cel mai rau caz, luna viitoare.

De la mijlocul lui februarie, cind a debutat revolta din Libia, pretul a crescut cu 39 de centi-galonul, ceea ce inseamna 146 de milioane de dolari, surplus de cheltuieli pentru posesorii de autovehicule americani, in fiecare zi. Libia este cel mai mare productor de titei din Africa si conflictul care dureaza de-acum de patru saptamini are fara indoiala, consecinte.

Oficialitati din acea tara spun ca instalatiile de exploatare continua sa functioneze, dar exporturile, care se cifreaza acum la 1,5 de milioane de barili pe zi, vor avea de suferit pentru un timp. Ieri, avioane libiene au atacat pozitii ale militantilor in portul Ras Lanouf, in incercarea de a opri inaintarea fortelor rebele catre capitala, Tripoli. Portul respectiv este un dispozitiv cheie in exportul de petrol.

Organizatia Statelor Productoare de Petrol (OPEC) si-a suplimentat productia, in incercarea de a compensa pierderile din Libia. Arabia Saudita, Kuweit, Emiratele Arabe Unite si Nigeria intentioneaza sa adauge in fiecare zi pe piete, un million de barili. Administratia Obama ia in considerare folosirea unor cantitati de titei din rezervele de stat, pentru a opri marirea preturilor, care pericliteaza cresterea-si asa firava—a economiei. Aceasta rezerva a fost inaugurata de administratia americana in timpul embargoului arab din 1973.

Rezervele se afla in depozite subterane in statele Texas si Louisiana, fiind de circa 727 de milioane de barili de petrol, cantitate suficienta pentru a satisface consumul american timp de 37 de zile. Expertii cred ca o astfel de masura ar putea duce la scaderea preturilor pe termen scurt, dupa aceea cererea urmind sa creasca pe fondul redresarii economice, ceea ce va pune presiuni suplimentare asupa pietelor petrolului. Alti specialisti spun ca Libia afecteaza in special pietele europene, in timp ce Statele Unite au alte surse si nu au motive de panica.
XS
SM
MD
LG