Linkuri accesibilitate

Proiectul „Brand-ul oraşului – opera orăşenilor”


Întrebărilor Europei Libere le răspunde Alexei Dimitrov, coordonatorul proiectului de ameliorare a imaginii Chișinăului.


Un grup de chişinăueni cărora nu le este indiferent cum arată oraşul în care trăiesc şi-au propus să-l reînvie sau cum spun ei să-l transforme într-un brand. Pentru că cel mai bine înveţi din greşelile altora, iniţiatorii proiectului sunt susţinuţi de colegi din Ucraina. Cum anume îşi propune proiectul „Brand-ul oraşului – opera orăşenilor” să transforme capitala Republicii Moldova într-un oraş care ar putea concura cu alte capitale europene, am căutat să aflu de la Alexei Dimitrov, coordonatorul proiectului:

Alexei Dimitrov: „Brandul Chisinaului este, in primul rand, ceva nematerial, este acea impresie pe care o produce orasul asupra locuitorilor si asupra celor din afara lui. La crearea acestei impresii contribuie fiecare dintre noi: taximetriştii, comerciantii, ziaristii, toti cei care locuiesc aici, toti care il formeaza asa cum este el.”

Europa Liberă: Si cum este brandul Chisinaului acum?

Alexei Dimitrov

Alexei Dimitrov: „Asta si ne propunem, noi trebuie sa-l reliefam. Noi nu trebuie sa-l creăm. Aici este si marea diferenta intre brandul orasului si un brand comercial. Cel comercial se rezuma la suma calitatilor unui produs destinat vanzarii. Orasul este ceva ce, in principiu, nu se vinde, este mai mult ceva spiritual pentru fiecare din noi. „Brandul Chisinaului – opera chisinauienilor” este acea imagine a Chisinaului pe care o fac chisinauienii zi de zi, bună-rea – aşa cum este.”

Europa Liberă: Până acum ati reusit sa vorbiti cu cetateniii din Chisinau astfel incat sa va dati seama, cel putin pentru inceput, cum il percep locuitorii orasului?

Alexei Dimitrov: „Desigur, pe data de 7 mai a avut loc discutia publica deschisa „Orasul furat”. A fost intitulata asa deoarece noi suntem acum la etapa in care suntem zi de zi martorii distrugerii mai multor monumente de importanta istorica. La moment, din acele impresii pe care noi le-am adunat, chisinauienii asociaza orasul lor cu o sacosa cu seminţe de rasarita, din pacate. Femeile frumoase, asta dintotdeauna a fost un punct forte al acestui teritoriu. Daca e sa ne referim la aspectul national, este vorba de un conglomerat de etnii şi de culturi, este un mediu deocamdata destul de prietenos, in comparatie cu alte tari. Au mai spus ca este un spirit mai mult de provincie.

Noi trebuie sa adunam parerile mai multor oameni, sa vedem care sunt parerile pozitive si care sunt parerile negative. Cele pozitive ne gandim cum sa le imbunatatim, iar cele native trebuie, iarasi, sa ne gandim cum sa le diminuam in asa fel incat sa ajungem la aceea ca Chisinaul sa aiba o imagine pozitivă atat pe plan intern, cat si pe plan extern, adica sa fie o perceptie a celor care locuiesc aici si a celor care locuiesc in afara orasului, sa fie o perceptie pozitiva care va atrage investitii...

Europa Liberă: Cum anume?

Alexei Dimitrov: „Noi ascultam opiniile chisinauienilor, ceea ce tine de orasul lor, cu ce se asociaza, care sunt simbolurile neformale ale lui, ce face acest oras sa fie asa cum este, cum ar dori sa-l vada. In final se deduc trasaturile distinctive. Toate aceste informatii se vor formula intr-un document, care se numeste „Platforma de

brand”, care o facem imediat dupa ce auzim aceste opinii, si deja cu acest document noi venim mai departe la specialistii care au acea putere decizionala asupra orasului: arhitecti, comercianti, agenti economici, specialisti din cultura si din alte domenii. Ne deranjeaza volumul de publicitate in care Chisinaul s-a inglodat, pur si simplu. La noi cum e? Fiecare agent economic iese in strada si pune asa cum el crede mai bine afisul publicitar. Daca noi vom avea asa o multitudine de dorinte de acestea „ca eu vreau asa sa-mi pun dar tu vrei asa”, pana la urma orasul nu va avea un aspect integru din punct de vedere vizual, estetic. Trebuie sa fie un numitor comun, fiecare sa actioneze asa cum doreste, dar in limita unor oarecare norme. De exemplu, un panou publicitar nu trebuie sa acopere o cladire istorica. Pe cladirea Primăriei, din pacate, este publicitatea unui film de la un post de televiziune. Panoul pactic acopera cladirea si ceea ce se contine in panoul acesta, doi tineri rasi pe cap ... pur si simplu nu e normal ca in zona istorica a Chisinaului sa fie un astfel de panou publicitar.”

Europa Liberă: Alexei, ce veti face in momentul in care aceste idei se vor ciocni de interesele materiale ale unor agenti economici, ale demnitarilor. Pana la urma, chiar si panoul publicitar care spuneati ca sta pe cladirea Primăriei aduce bani cuiva, unu la mână. Doi, vorbeati la un moment dat despre monumentele care sunt demolate in Chisinau, dar, nimic nu se face fara interes. Ce veti face in momentul cand ideile voastre se vor ciocni de aceste interese?

Alexei Dimitrov: „Varianta ideala ar fi ca noi sa aducem aceste informatii la cunostinta acelorasi agenti economici, care, respectiv, au acest interes, si sa ne asteptam, sa speram ca dânsii, cumva, vor intelege ca nu se poate de pus un panou publicitar in zona istorica a orasului, sa caute o alta amplasare mai potrivita. Aceasta este varianta ideala. Nu avem foarte mare incredere ca va functiona. Este varianta a doua, care tine mai mult de comunicarea acestor informatii unor structuri care au o oarecare podere de decizie. De exemplu, niste arhitecti care lucreaza la primărie. In principiu, nu noi decidem daca ramane acest panou. Noi le aducem la cunostinta ca oamenii nu vor sa fie asa, si ei stiind despre aceasta, daca vor avea bunul simţ si intelegere, vor interzice, pentru ca, pana la urma, ei sunt veriga care permit sau nu instalarea acestor obiective.”

Europa Liberă: Cum va feriti de situatiile cand politicienii si-ar dori sa-si faca publicitate cumva pe seama ideilor voastre, pe seama proiectului vostru?

Alexei Dimitrov: „Nouă ni s-a spus de multe ori: „De ce nu veniti cu aceasta idee la primărie?” Noi nu colaboram cu politicienii pentru ca fortele politice se schimba, se schimba si interesele, dar interesele chisinauienilor sunt constante: de a avea parcuri, strazi curate, transport civilizat si asa mai departe. Noi nu vrem ca ideile noastre sa fie folosite de politicieni in scopuri electorale sau spalare de bani.

Este o initiativa de „jos in sus”, fiindca nu autoritatile decid, dar insasi locuitorii orasului. Noi putem sa beneficiem de un oarecare ajutor, dar noi nu-l asteptam de la autoritati. Proiectul e facut in asa fel ca fiecare din noi sa faca, constient, din Chisinau un oras mai frumos, mai civilizat, mai curat şi mai prosper.”
XS
SM
MD
LG