Linkuri accesibilitate

„Vine Kiril. Guvernul îşi retrage decizia” (Ziarul de Gardă)


Diplomele celor mai prestigioase universităţi din lume nu sunt o garanţie a unui loc de muncă (Timpul).


Ziarul de Gardă observă că Sinodul Bisericii Ortodoxe şi-a formulat revendicările faţă de guvern – revizuirea legii cultelor şi anularea deciziei de înregistrare a islamului – exact în ziua în care a devenit cunoscut programul vizitei Patriarhului Kiril al Moscovei în R. Moldova. „Vine Kiril. Guvernul îşi retrage decizia” – este concluzia pe care o trage în acest sens publicaţia.

Ion Preajcă scrie în Adevărul că fiecare al treilea raion cu greu adună lunar în haznaua sa un milion de lei din venituri fiscal şi ajunge din această cauză cu mîna întinsă la guvern. Şeful unuia dintre cele mai sărace raioane, Basarabeasca, susţine că sistemul actual blochează orice inţiativă. Raioanele trebuie să ceară voia guvernului ori de cite ori vor să majorăm sau să micşorăm vreo taxă locală. „Dacă ne-ar lăsa măcar o parte din veniturile acumulate de posturile vamale amplasate în raion, din impozitele achitate de Calea Ferată şi din accizele plătite de fabricile de vinuri, cu siguranţă am avea alte posibilităţi pentru dezvoltare“, afirmă Ion Achiruş. Autorităţile locale mai spun că sunt nevoite să cerşească bani de la Guvern şi Parlament, care decid cui şi cât să transfere de la bugetul de stat.

Kişiniovski Obozrevatel constată că „se apropie alegerile, iar după ele (mai aproape de toamnă, dacă ar fi să-i credem pe unii analişti) Alianţa pentru Integrare Europeană ar putea să se destrame”. „Mai ales că actuala coaliţie majoritară este iară zguduită de neînţelegeri. Primul ministru din nou a abordat direct problema reformelor, continuă ziarul, şi chiar a ameninţat cu demisia. Preşedintele interimar a preluat iniţiativa lui Vladimir Filat de administrare a procesului de reformare a justiţiei şi Filat a cedat în faţa lui Lupu fără vreo rezistenţă vizibilă. Se pare că s-au acumulat prea multe probleme şi întrebări privind viitoarele evoluţii politice din ţară”, se notează în
Kişiniovski Obozrevatel.

Diplomele celor mai prestigioase universităţi din lume nu sunt o garanţie a unui loc de muncă în R. Moldova, scrie Timpul. Publicaţia s-a convins de asta la fel ca şi tinerii cu studii peste hotare care s-au înscris la un program al OIM ce oferă un plus de 200 de euro la salariu celor ce revin din Paris sau Londra ca să se angajeze la baştină. Din 100 de participanţi ce au vrut să încerce, doar 13 au reuşit să se angajeze vreme de două luni, precizează ziarul.
XS
SM
MD
LG