Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad a spus astăzi într-un discurs televizat că „sabotorii” ar încerca să exploateze cererile legitime pentru reformă ale sirienilor. Regimul de la Damasc se confruntă cu cea mai puternică revoltă în peste patru decenii, inspirată de revoluţiile din alte ţări ale lumii arabe. Detalii are Alexandru Eftode.
Discursul lui Bashar al-Assad despre „evoluţiile curente”, cum a fost întitulat, este al treilea de la începerea revoltei populare la mijlocul lunii martie.
Vorbind în faţa unei mulţimi de suporteri la Universitatea de la Damasc, el a spus că ceea ce se întâmplă în Siria se cheamă vandalism şi nu are nimic în comun cu dorinţă de reformă.
„Riscul cel mai grav cu care ne confruntăm în perioada următoare este slăbirea sau colapsul economiei siriene”, a spus Assad înfăţişat în imaginile televizate pe fundalul drapelului roşu, verde, albastru al Siriei.
Agenţia Reuters scrie că Assad a făcut diferenţa între cereri legitime pentru reformă şi „sabotori”, pe care a promis să-i izoleze. AP notează că mesajul nu este nou. Încă de la începutul revoltei, guvernul sirian a spus că este condusă de bande armate, fiind parte a unei conspiraţii străine, nu de adevăraţii militanţi pentru reformă.
Iar remarca pe tema economiei ar avea scopul să menţină sprijinul pentru regim din partea comunităţii oamenilor de afaceri şi claselor comerciale prospere.
Opoziţia estimează că peste 1,400 de sirieni au fost ucişi şi 10 mii arestaţi, în timp ce forţele lui Assad au încercat să înăbuşe mişcarea de protest. Dar represaliile nu par să fi avut ca rezultat decât întărirea protestatarilor, care spun astăzi că nu-şi doresc nimic mai puţin decât răsturnarea regimului.
Presiunea occidentală asupra regimului sirian a crescut după ce aproape 11 mii de sirieni au fugit peste graniţă în Turcia, refugiindu-se din calea represaliilor armatei într-un oraş din nordul ţării, Jisr al-Shugour. Astăzi, Assad i-a îndemnat pe refugiaţi să revină la casele lor, promiţându-le că vor fi în siguranţă.
În discursul său, liderul sirian a promis că un comitet naţional pentru dialog se va întruni în următoarele câteva zile pentru a examina o reformă constituţională. Dezbaterile ar urma să se încheie într-o lună.
Preşedintele Assad care a moştenit puterea în 2000 după moartea tatălui său a făcut o serie de promisiuni pentru reforme şi până acum, dar opoziţia a spus că sunt cosmetice sau vin prea târziu.