Linkuri accesibilitate

Demolări arhitecturale și auto-demolări politice (V. Ciobanu/Adevărul)


Moldova riscă să repete scenariul ucrainean (Jurnal de Chișinău).



Cotidianul Adevărul acordă o atenție deosebită împlinirii a 180 de ani de la naşterea lui Alexandru Bernardazzi, nume de care s-ar lega „renaşterea“ Capitalei; asta în contextul recentei febre a demolărilor, temă abordată de scriitorul Vitalie Ciobanu. El scrie că situația-i amintește de perioada anilor ’40, mai exact 13 iulie 1941, când grupuri de diversioniști ai NKVD-ului au dinamitat sute de edificii ridicate în interbelic și în epoca ţaristă. Astăzi cine să mai audă, se întreabă Vitalie Ciobanu, zgomotul produs de prăbușirea zidurilor vechi, dacă Alianţa pentru Integrare Europeană se demolează ea însăși cu nesecată energie, sub ochii unei populaţii dezorientate, învrăjbite de propagandă comunistă. Tot în Adevărul puteți găsi lista celor mai cunoscute clădiri construite după proiectele lui Alexandru Bernardazzi, considerate monumente istorice.

Publicația Jurnal de Chișinău scrie pe aceeași temă că după ce a fost lichidat edificiul istoric de pe strada Vlaicu Pârcălab, autorităţile municipale au organizat, ceea ce numește ziarul, un show în cadrul căruia au încercat să identifice vinovaţii.

La capitolul politică, Petru Bogatu recomandă tot în Jurnal de Chișinău guvernului să dezarmeze de urgenţă bandele supranumite paze private şi să-i someze în mod ultimativ pe politicienii peste măsură de pofticioşi să-şi tempereze apetitul. Numai în acest caz mai poate fi salvată AIE şi pacea-n ţară, consideră Petru Bogatu. În caz contrar Moldova ar risca să repete scenariul ucrainean, când absolut nimeni din actualii fruntaşi ai Alianţei nu ar evita soarta lui Iuşcenko sau Timoşenko.

Tot acolo, Nicolae Negru face observații președintelui interimar Marian Lupu, care a avut o reacție neadecvată atunci cand premierul Vlad Filat a rostit numele așa-zisului păpușar. Potrivit editorialistului, declarația prim-ministrului trebuia luată în serios, chiar trebuia convocată o ședință a Consiliului de Securitate, pentru că era vorba despre interferențele mafiote în exercitarea actului guvernamental și a justiției, și anume, un director al unei întreprinderi cu capital de stat a nesocotit și s-a opus autorității statului, recurgând la structuri cvasimilitare. În altă ordine de idei, Nicolae Negru dă șanse de supraviețuire Alianței, numai dacă Marian Lupu nu se va mai identifica cu Plahotniuc și va juca corect.

Continuînd tema, Constantin Tănase scrie în Timpul că astăzi, Filat nu mai are spaţiu de manevră, nu mai are nici drum de întoarcere, ori merge înainte, ori îşi pune punct carierei. A merge înainte pentru Filat înseamnă a realiza, punct cu punct, ceea ce a promis în campania electorală! Nimic mai mult: păstrarea Alianţei, promovarea reformelor profunde, modernizarea Moldovei şi apropierea ei de Europa.
XS
SM
MD
LG